Με τα λεφτά, που μπορούν να χτίσουν άλλο μισό πανεπιστήμιο, θα αγόραζαν ένα παλαιό και ακατάλληλο κτίριο; Και όμως, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, που υποπτεύεται «σκάνδαλο» πίσω από διαγωνισμό ύψους 6,2 εκατ. ευρώ και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ζαπράνης παρέδωσε στον εισαγγελέα έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία για τις προσφορές που κατατέθηκαν σε διαγωνισμό αγοράς κτιρίου, όπου θα στεγαστούν εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του πανεπιστημίου.
Είναι γνωστό από δεκαετίας τουλάχιστον ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ασφυκτιά λόγω έλλειψης χώρων και γι’ αυτό έχει στραφεί σε διάφορες λύσεις για να εξασφαλίσει την επέκτασή του. Κάποιοι, λοιπόν, εκμεταλλευόμενοι αυτή την... ασφυξία του ιδρύματος, βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν στο χέρι τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ;
Το χρονικό
Το σίγουρο είναι πως η αγορά του κτιρίου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και βέβαια -για να χρησιμοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο- θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να είναι κατάλληλο και φυσικά ασφαλές. Να λοιπόν πώς έφθασε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ στο κατώφλι του εισαγγελέα...
Οπως έγινε γνωστό, ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άκαρπος, ενώ στον δεύτερο μειοδοτικό που έγινε τον Μάρτιο του 2013, με την προηγούμενη πρυτανική αρχή, κατατέθηκαν τρεις προσφορές για ισάριθμα κτίρια στη Θεσσαλονίκη. Και αυτή η δεύτερη προσπάθεια, όμως, κηρύχθηκε άγονη, καθώς τα συγκεκριμένα μέγαρα κρίθηκαν ακατάλληλα. Καθώς ο χρόνος κυλούσε σε βάρος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι νέες πρυτανικές αρχές εστίασαν κυρίως στο θέμα της καταλληλότητας βάσει των προδιαγραφών.
Σε μία εκ των τριών προσφορών, λοιπόν, εικάζεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στη στατική μελέτη που προσκομίστηκε στην επιτροπή του διαγωνισμού και τη στατική μελέτη της αντίστοιχης πολεοδομικής άδειας. Οπως αναφέρεται στο πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού, κατά την αντιπαραβολή έγιναν ορισμένες διαπιστώσεις:
«Ο σεισμός, με τον οποίο αποτιμήθηκαν στατικά τα κτίρια, είναι μικρότερος από τον σεισμό που ενυπάρχει στην εγκεκριμένη άδεια της πολεοδομίας και μικρότερος από τις τιμές που επιβάλλονται από τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (2000) με τις αντίστοιχες τροποποιήσεις του για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Επίσης, οι τιμές για τον δείκτη εδάφους που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη που κατατέθηκε στην επιτροπή του διαγωνισμού είναι ευνοϊκότερες για τη στατική επάρκεια του κτιρίου και υποδεέστερες από τις αντίστοιχες που χρησιμοποιήθηκαν στην πολεοδομική άδεια που καταρτίστηκε μετά από πολεοδομική μελέτη».
Μια άλλη διαπίστωση αναφέρει ότι «δεν έχει κατατεθεί κανένα αρχείο (ήτοι στατική μέλετη εφαρμογής, τεύχος υπολογισμών κ.λπ.) στην ηλεκτρονική βάση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο), όπως ήταν απαιτούμενο στο σχετικό παράρτημα της διακήρυξης».
Το λογικό ερώτημα για τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη, αλλά και για τον καθένα, είναι: γιατί θα έπρεπε να διατεθούν 6,2 εκατ. ευρώ για την αγορά ενός παλαιού, εκτός προδιαγραφών και μάλλον ακατάλληλου κτιρίου, όταν με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να ανεγερθεί ένα ολοκαίνουργιο μέγαρο, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές κι ανάγκες του ιδρύματος, στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει από ετών ο Δήμος Θέρμης για την επέκταση του πανεπιστημίου; Να δούμε τι θα πει και ο εισαγγελέας...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας