Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ δήμου και ΠΑΕ ΑΕΚ είχαν ήδη στενέψει από τις απανωτές περιπτώσεις τραμπουκισμών για το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το ποτήρι ξεχείλισε στην τελευταία κρίσιμη, αλλά και πάλι επεισοδιακή, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου | EUROKINISSI

Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη

Οι περισσότεροι το περίμεναν, αλλά αν ισχυριστεί κάποιος ότι η προσφυγή του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας στο ΣτΕ δεν προκάλεσε προβληματισμό στην ΑΕΚ, θα πει ψέματα. Στην πραγματικότητα, η κίνηση σηματοδοτεί την οριστική ρήξη της ΠΑΕ και της ερασιτεχνικής ΑΕΚ με τη σημερινή δημοτική αρχή. Οι δύο πλευρές, από εδώ και πέρα, ό,τι έχουν να πουν θα το λένε νομικά. Το τι περαιτέρω προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν στην πορεία του σχεδίου και κυρίως αν θα υπάρξουν αποφάσεις αναστολής των εργασιών, εφόσον ξεκινήσουν, θα φανεί στη συνέχεια.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας αξιοποίησε την τελευταία ευκαιρία που είχε, προκειμένου να κινηθεί νομικά. Η προηγούμενη, που την άφησε αναξιοποίητη, ήταν με το τοπογραφικό διάγραμμα θεώρησης των όρων δόμησης από το Πολεοδομικό Γραφείο Βορείου Τομέα με ημερομηνία 17/9/2014. Σύμφωνα με έγκυρες νομικές απόψεις, αυτό συνιστούσε διοικητική πράξη βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και μπορούσε να αξιοποιηθεί, για να προσβληθεί η σχετική ρύθμιση. Ωστόσο, και η κίνηση που έγινε τώρα δεν φαίνεται να είναι «άρπα κόλλα». Βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα πως η κατάθεση της μελέτης για την ανάπλαση του Αλσους έγινε με στόχο να οδηγήσει στο δικαίωμα για προσφυγή, αφού ήταν αναμενόμενο ότι το δασαρχείο, βάσει νόμου, θα απέρριπτε τη μελέτη.

Με βάση αυτή την απόρριψη, ζητείται η ακυρότητα των νομικών προβλέψεων, πάνω στις οποίες αυτή βασίστηκε η μελέτη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μάλλον δεν θα υπήρχε άλλο νομικό έρεισμα για προσφυγή, αφού η ΑΕΚ δεν έχει βγάλει ακόμη την οικοδομική άδεια και το προβλεπόμενο διάστημα, μέσα στο οποίο μπορούσε να γίνει η κίνηση, θα είχε παρέλθει.

Στο μεσοδιάστημα, ο δήμος οργανώθηκε. Την προσφυγή που, βάσει έγκυρων νομικών απόψεων, είναι καλά δομημένη και αξιοποιεί κάθε πιθανό περιθώριο, κάνει το πιο εξειδικευμένο σε θέματα Χωροταξικού και Πολεοδομικού Δικαίου δικηγορικό γραφείο στη χώρα μας, αυτό του Ανδρέα Παπαπετρόπουλου, κάτι που σημαίνει πως πρόκειται και για μια πολυδάπανη -εκτός των άλλων- κίνηση.

Το τι άλλο θα κάνουν από εδώ και πέρα στην ΑΕΚ παραμένει άγνωστο και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. Η λογική λέει πως, δεδομένου ότι δεν ήταν στη δική της ευχέρεια το αν θα γίνονταν ή όχι προσφυγές, η ομάδα δεν έχει παρά να ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της πολύπλοκης -όπως έχει αποδειχτεί- διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Και όσον αφορά τις αντιδράσεις... βλέποντας και κάνοντας, ανάλογα με το τι θα βρει μπροστά της.

Υπάρχει βέβαια οργή γενικά στην κοινωνία της ΑΕΚ, η οποία στην πλειονότητά της δεν βλέπει καμιά λογική στο σκεπτικό των αντιδράσεων κι εκφράζεται ποικιλότροπα το τελευταίο διάστημα. Μην ξεχνάμε πως εκτός από τις... γνωστές παρουσίες των πιο ακραίων οργανωμένων οπαδών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχει και σειρά από επιθετικά σχόλια κατά του δήμου στα social media από χιλιάδες φίλους της ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός του δήμου, περί «καλής θέλησης» απέναντι στην ΑΕΚ αλλά αντιρρήσεων γι’ αυτό που λένε «γήπεδο Μελισσανίδη», είναι σαφές πως στους φιλάθλους της «Ενωσης» -σε συντριπτικό μάλιστα ποσοστό- δεν βρίσκει απήχηση, αφού το συμφέρον της ΑΕΚ από την κατασκευή του γηπέδου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με βάση τη λογική.

Αντίθετα, η αντίδραση του δήμου λειτουργεί θετικά στη συσπείρωση υπέρ του σχεδίου. Με αυτές τις ενέργειες, ο δήμος έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση σοβαρής κουβέντας για πιθανές παθογένειες του σχεδίου, που μπορεί να το καθιστούσαν προβληματικό ακόμη κι αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας