Στην εξάρθρωση κυκλώματος που ζημίωσε το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ διακινώντας ποτά «μπόμπες» προχώρησε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ). Ανάμεσα στους 12 συλληφθέντες για το κύκλωμα βρίσκεται και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΑΔΕ, υπηρεσίας που παραδοσιακά ασχολείται με τη διακίνηση των λαθραίων ποτών. Το στέλεχος φέρεται να είχε αναλάβει ρόλο στην οργάνωση παρέχοντας πληροφόρηση και διευκολύνοντας το έργο της εκδίδοντας πλαστά έγγραφα για τη λαθραία διακίνηση των ποτών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι 6 εμπλεκόμενοι, οι οποίοι προς το παρόν αναζητούνται από τις αρχές.
Πώς δρούσε η οργάνωση
Μέσω της ίδρυσης δύο νομιμοφανών επιχειρήσεων και υπό τον συντονισμό νόμιμου εκπρόσωπου εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό, πραγματοποιούνταν ψευδείς-εικονικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών στην Αλβανία με παραλήπτες δύο εικονικές επιχειρήσεις.
Στην πραγματικότητα όμως τα αλκοολούχα ποτά δεν εξάγονταν ποτέ και διακινούνταν στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα μέλη της οργάνωσης να αποκομίζουν μεγάλο κέρδος από την αποφυγή δασμών και φόρων όπως ο ΕΦΚ. Τα εμπορεύματα που υπόκεινταν σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μεταφέρονταν σε φορολογικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο και στη Λαμία και μετά την αποδέσμευσή τους από το τελωνείο εξαγωγής, το φορτηγό διερχόταν με κενό φορτίο από το τελωνείο εξόδου χωρίς να ελεγχθεί, ώστε εικονικά να ολοκληρώνεται και να βεβαιώνεται από την αρμόδια τελωνειακή υπηρεσία η εξαγωγή των εμπορευμάτων στη γειτονική τρίτη χώρα (Αλβανία).
Στη συνέχεια, αντί τα εμπορεύματα να εξαχθούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατυπώσεις, αυτά παραλαμβάνονταν από τις αποθήκες από μέλη της οργάνωσης και μεταφέρονταν -με χρήση του αναφερόμενου κάθε φορά στη διασάφηση εξαγωγής οχήματος- σε αποθήκη στον Βοτανικό. Τελικά, τα αλκοολούχα ποτά πωλούνταν εντός Ελλάδας χωρίς την καταβολή των ανάλογων τελωνειακών επιβαρύνσεων. Μέχρι στιγμής προκύπτει η εμπλοκή της οργάνωσης σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις εικονικών εξαγωγών αλκοολούχων ποτών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι από τον Απρίλιο και μετά είχαν διακινηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο 452.796 φιάλες, ενώ το κέρδος της οργάνωσης εκτιμάται κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Στις έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια και οχήματα στην Αττική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 43.116 φιάλες αλκοολούχων ποτών από διαφορετικές μάρκες, το συνολικό ποσό των 122.105 ευρώ, 91 χρυσές λίρες κ.ά. Σε βάρος των συλληφθέντων που οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στις 16 Νοεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε άλλες 17 συλλήψεις μελών εγκληματικής ομάδας που διακινούσε χιλιάδες φιάλες από ποτά «μπόμπες» σε μίνι μάρκετ και νυχτερινά κέντρα της Αττικής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας