Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προξενεί η αστυνομική έρευνα για τη διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, στις 26 Απριλίου. Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, προκρίνεται περισσότερο η θεωρία της δουλειάς εκ των έσω, παρά της εισόδου κάποιου ξένου προσώπου που δεν καταγράφεται πουθενά από το προσωπικό σεκιούριτι του κτιρίου στην οδό Ευαγγελιστρίας ή κοντινές κάμερες ασφαλείας. Για την υπόθεση έχουν καταθέσει όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν εντός του υπουργείου εκείνη την ημέρα και δεν αποκλείεται να αποδοθούν ευθύνες σε ορισμένα πρόσωπα, τα οποία πάντως δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που παραπέμπουν στις εισαγγελικές αρχές σχετικά με το εάν θα ασκηθούν συγκεκριμένες προσωποποιημένες διώξεις ή θα ζητηθούν περαιτέρω έρευνες.
Τα δεδομένα που ενισχύουν τη θεωρία περί «σκηνοθετημένης διάρρηξης» έχουν αρχικά να κάνουν με το ότι οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση εκτιμούν πως τα σημάδια της διάρρηξης στην πόρτα του γραφείου του διευθυντή εκλογών δεν παραπέμπουν σε επαγγελματία διαρρήκτη αλλά σε «προχειροδουλειά». Ούτε όμως η θεωρία περί εισόδου κάποιου τοξικομανούς, που διακινήθηκε, φαντάζει πειστική. Επίσης, από το γραφείο όπου έγινε η «φερόμενη διάρρηξη» (όπως την αποκάλεσε από την πρώτη στιγμή στην επίσημη ανακοίνωση η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως) δεν λείπει τίποτα, ούτε καταγράφεται κάποια προσπάθεια εισόδου ή υποκλοπής αρχείων στους δύο υπολογιστές. Παράλληλα, δεν έχουν βρεθεί δακτυλικά αποτυπώματα (πέραν ενός εργαζομένου που σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει μπει στο κάδρο των ερευνών) ούτε κάποιου άλλου είδους γενετικό υλικό που να παραπέμπει σε συγκεκριμένο, έστω και άγνωστο, δράστη.
Βέβαια, η υπόθεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια απλή διάρρηξη στο αστυνομικό δελτίο. Το σοβαρό πολιτικό της σκέλος και η όποια πιθανή συσχέτιση με την υπόθεση του e-mail gate της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου γεννούν νέα σειρά ερωτημάτων, καθώς τις προηγούμενες μέρες η αντιπολίτευση είχε σηκώσει πολύ ψηλά το συμβάν της διάρρηξης με ομοβροντία ανακοινώσεων που μιλούσαν ακόμα και για μια ύποπτη προσπάθεια συγκάλυψης. Μάλιστα, την ημέρα που σημειώθηκε η διάρρηξη ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την υπόθεση της διαρροής των e-mails των απόδημων Ελλήνων. Θυμίζουμε, εδώ, ότι το πόρισμα αυτό, που εμπλέκει έναν έμπειρο υψηλόβαθμο υπάλληλο του υπουργείου -ο οποίος πάντως φέρεται να έχει δηλώσει ότι ενήργησε βάσει εντολών, θέση που θα υπερασπιστεί και στις όποιες πειθαρχικές διαδικασίες- δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη από την Ανεξάρτητη Αρχή η οποία διενεργεί τον δικό της έλεγχο.
Σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» προς το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί ΕΔΕ ή θα υπάρξουν άλλες εσωτερικές πειθαρχικές διαδικασίες για το περιστατικό της διάρρηξης, λάβαμε την απάντηση ότι βρίσκονται εν αναμονή του επίσημου αστυνομικού πορίσματος κι έπειτα θα εξεταστεί ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας