Μέλος ενός πολύ μεγάλου διεθνούς δικτύου κλοπής καυσίμων από τη Βενεζουέλα αλλά και υπεξαίρεσης κρυπτονομισμάτων, συνολικής αξίας άνω των 21 δισ. δολαρίων (!), στα οποία η χώρα λάμβανε πληρωμές για τις εξαγωγές πετρελαίου λόγω του διεθνούς εμπάργκο, είναι ο 47χρονος Ιταλός Ερικ Ροβέτα, που συνελήφθη στη Βάρκιζα την Παρασκευή. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εφετών αρμόδιο για τις εκδόσεις, όπου προέβαλε αντιρρήσεις στην έκδοσή του στη Βενεζουέλα και έτσι θα οριστεί συμβούλιο εφετών τις επόμενες ημέρες. Έως τότε παραμένει κρατούμενος.
Ο Ιταλός που αναζητούταν με ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ είχε ξανασυλληφθεί στη χώρα μας στις 13 Νοεμβρίου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα, για τυπικούς λόγους, καθώς δεν είχαν φτάσει στις ελληνικές αρχές απαραίτητα έγγραφα από τη Βενεζουέλα.
Η υπόθεση έχει απασχολήσει εδώ και καιρό ισπανόφωνα ΜΜΕ, τα όποια μάλιστα αναφέρονται σε σύλληψη του Ροβέτα στην Ελλάδα ήδη από τις 26 Σεπτεμβρίου 2023 και παράλληλα εμπλέκουν στην υπόθεση και γνωστούς Ελληνες πλοιοκτήτες για το σκάνδαλο PDVSA-CRYPTO (αναφορά στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας). Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε συλληφθεί στην Ισπανία ο Jesus Vergara Betancourt και αναμένεται η έκδοσή του με βάση τις κατηγορίες από τη Βενεζουέλα.
Ο 47χρονος κυκλοφορούσε ανενόχλητος στα νότια προάστια για αρκετούς μήνες, αν και είχε εκδοθεί από τον Μάιο εις βάρος του ερυθρά αγγελία στην Ιντερπόλ, κατόπιν αιτήματος των αρχών της Βενεζουέλας. Μαζί με την επίσης Ιταλίδα συζυγό του διατηρούν γκαλερί έργων τέχνης στο ισόγειο της νεόδμητης βίλας όπου διέμεναν, στη Βάρκιζα.
Ο Ερικ Ροβέτα φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στην ομάδα των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο και υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, όπως ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Tareck El Aissami, και ταυτόχρονα πρόεδρος της κρατικής PDVSA, αλλά και ο αντιπρόεδρος Εμπορίου και Προμηθειών της κρατικής εταιρείας, συνταγματάρχης Antonio Pérez Suárez.
Ο Ιταλός είχε αναλάβει τη διαχείριση των δεξαμενόπλοιων, με βιτρίνα νομιμοφανείς ναυτιλιακές εταιρείες. Μετά τη φόρτωση των πετρελαιοειδών από τη Βενεζουέλα, τα πλοία εξαφανίζονταν από το δορυφορικό στίγμα, για να επανεμφανιστούν αργότερα σε άλλα σημεία, χωρίς το φορτίο τους, το οποίο είχε εξαφανιστεί, με αφορμή διάφορα περιστατικά, όπως βλάβες ή πειρατεία.
Η ομάδα διαχείρισης είχε προμηθευτεί συσκευές δορυφορικού εντοπισμού (AIS) από ακινητοποιημένα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας North Star Maritime, που βρίσκονται σε ασιατικά λιμάνια. Οι συσκευές τοποθετήθηκαν στα δεξαμενόπλοια που συμμετείχαν στο σπάσιμο του εμπάργκο της Βενεζουέλας, μέσα από το δίκτυο ναυτιλιακών εταιρειών που είχαν στήσει. Αλλο συχνό κόλπο ήταν η παρατεινόμενη παραμονή για εβδομάδες στη ράδα φόρτωσης, χρεώνοντας δυσθεώρητα ημερήσια έξοδα, πολλών εκατ. ευρώ.
Ολα τα χρηματικά ποσά διακινούνταν σε κρυπτονομίσματα, λόγω του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη λατινοαμερικανική χώρα και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τα ίχνη τους, καθώς σε συνεργασία με τοπικούς ανώτατους αξιωματούχους εξαφανίστηκε το «ψηφιακό πορτοφόλι» και, από ένα σύνολο συναλλαγών της τάξης των 26 δισ., βρέθηκαν μόνο τα... 4,5 δισ. δολάρια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια. Το έλλειμμα - μαμούθ εντοπίστηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Δημοσιεύματα από ισπανόφωνα ΜΜΕ, που αναφέρονται στην υπόθεση «PDVSA-CRYPTO», εκτιμούν τη ζημιά στο κράτος της Βενεζουέλας σε 21,19 δισ. δολάρια.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και η ελβετική τραπεζική πλατφόρμα MBaer Merchant Bank, ενώ υπό έρευνα βρίσκονται οι ναυτιλιακές εταιρίες Sernavimar και Axione Chartering. Σημειώνεται ότι ο Ροβέτα έχει την ιδιοκτησία και άλλης ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα.
Πολιτικές προεκτάσεις
Η υπόθεση παίρνει ακόμα και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς μέχρι πριν από λίγο καιρό οι σχέσεις της χώρας μας με τη Βενεζουέλα, υπό την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, βρίσκονταν στο ναδίρ. Αλλωστε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε σπεύσει το 2019 να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον αυτοανακηρυγμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γουαϊδό, στον οποίο οι ΗΠΑ είχαν δώσει το δικαίωμα διαχείρισης των εσόδων της PDVSA. Σήμερα, ο Γουαϊδό βρίσκεται εξόριστος στην Κολομβία, καθώς με αίτημα της Βενεζουέλας έχει εκδοθεί εις βάρος του ερυθρά αγγελία από την Ιντερπόλ.
Σε περίπτωση που εκδοθεί στη Βενεζουέλα, ο Ιταλός κατηγορείται για αδικήματα όπως η «παράνομη κυκλοφορία και εμπόριο στρατηγικών πόρων και υλικών», της «εγκληματικής οργάνωσης» και του «επιβαρυμένου λαθρεμπορίου». Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα δήλωσε δημόσια ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον 47χρονο και τη σύζυγό του, «αποτελούσε απλώς broker, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε συλληφθεί και αθωωθεί στο Ντουμπάι για την ίδια υπόθεση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας