Ενα ολόκληρο οπλοστάσιο μετέφερε το φορτηγό πλοίο «Haddad 1», σημαίας Βολιβίας, αφού ακόμα και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού έμειναν έκπληκτοι μπροστά στο θέαμα που αντίκρισαν, όταν άνοιξαν τα κοντέινερ.
Περίπου μισό εκατομμύριο σφαίρες, χιλιάδες καραμπίνες και άλλα είδη όπλων, καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως φόρμες παραλλαγής και άλλα στρατιωτικά ήδη ήταν επιμελώς κρυμμένα μεταξύ άλλων εμπορευμάτων.
Και αυτή ήταν η εικόνα μόνο από τα δύο εκ των 14 συνολικά κοντέινερ που ανοίχτηκαν, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι κρύβουν τα υπόλοιπα. Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο διοικητής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου Βασίλης Βερυκοκίδης, η επιχείρηση έρευνας στα κοντέινερ θα συνεχιστεί, καθώς «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν και άλλα όπλα επιμελώς κρυμμένα μέσα σε εμπορεύματα».
Εκφόρτωση
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έγινε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας από τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου του Λ.Σ., αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό, παρουσία του διευθυντή κλάδου ασφαλείας-αστυνόμευσης υποναύαρχου Γιάννη Καλογερόπουλου, η διαδικασία εκφόρτωσης των 14 εμπορευματοκιβωτίων από στελέχη της Λιμενικής Αρχής ξεκίνησε χθες το πρωί παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων και της εισαγγελικής αρχής.
Κατά την εκφόρτωση των δυο πρώτων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν φορτωθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Iskenderoun) της Τουρκίας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά που περιείχαν συνολικά 491.950 σφαίρες των 9 mm, καθώς και περίπου 5.000 όπλα (καραμπίνες αστυνομικού τύπου), των οποίων η καταμέτρηση συνεχίζεται ακόμα.
Οπως ειπώθηκε στην ενημέρωση, τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου του πλοίου δεν αναφέρουν την ύπαρξη των όπλων και πυρομαχικών που βρέθηκαν, ενώ αυτά ήταν κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής) στο βάθος των κοντέινερ, γεγονός -όπως τόνισε ο Ν. Λαγκαδιανός- που αποδεικνύει την οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει για την παράνομη μεταφορά των λαθραίων, έτσι ώστε σε περίπτωση που διενεργούνταν κάποιος απλός έλεγχος να μη γίνονταν αντιληπτά.
Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχουν ανοιχτεί και ελεγχθεί και τα υπόλοιπα 12 κοντέινερ που παραμένουν στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, οπότε το Αρχηγείο του Λιμενικού θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις για τα ευρήματα. Τις ελπίδες του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και νέα στοιχεία για την υπόθεση εξέφρασε ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας.
Το χρονικό
Το πλοίο εντοπίστηκε αρχικά τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου και έγινε επέμβαση των κομάντο του Λιμενικού έπειτα από σχετικές πληροφορίες για διεξαγωγή λαθρεμπορίου όπλων.
Ηδη από τον πρώτο επιτόπιο έλεγχο είχε βρεθεί σημαντικός αριθμός όπλων, ενώ επιτόπου συνελήφθησαν τα 7 μέλη του πληρώματος αιγυπτιακής και ινδικής καταγωγής. Το πλοίο μεταφέρθηκε αρχικά στην Ιεράπετρα και από εκεί στο εμπορικό λιμάνι του Ηρακλείου όπου και διεξάγεται ο εξονυχιστικός έλεγχος του φορτίου.
Από τα ξημερώματα στο Ηράκλειο είχαν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμεναρχείου, του Οργανισμού Λιμένος και του Τελωνείου, ενώ επιτόπου κατά τη διάρκεια της έρευνας βρίσκονταν άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού αλλά και της Ασφάλειας Ηρακλείου.
Το μέγεθος του φορτίου, αλλά και η διαδρομή που ακολουθούσε δημιουργούν υποψίες για σχέση των όπλων με τζιχαντιστές, χωρίς προς το παρόν να έχει υπάρξει καμιά σχετική επιβεβαίωση από το υπουργείο Ναυτιλίας ή από τις ανακρίσεις των μελών του πληρώματος.
Το «Haddad 1» είχε αναχωρήσει από την Αλεξανδρέττα στα νότια της Τουρκίας και είχε προορισμό το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης, που αποτελεί προπύργιο των ισλαμιστών, οι οποίοι αμφισβητούν την κυβέρνηση της χώρας.
Ενδιαφέρον έχει και η ιδιοκτησία του πλοίου, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Equasis- το υπό σημαία Βολιβίας μότορσιπ ανήκει, από τις 11 Φεβρουαρίου 2015, σε εταιρεία που εδρεύει στην Ελλάδα και διαχειρίζεται συνολικά 14 πλοία.
Νωρίτερα, επί σχεδόν ένα χρόνο έφερε την ονομασία «Μamo» και είχε σημαία Καμπότζης, ενώ κατά την περίοδο 2008-2014 το όνομά του ήταν «Arxon» και είχε ελληνική σημαία, όντας νηολογημένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το θέμα έχει αναλάβει με δική της έρευνα και η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας