Οι διαρροές που συνδέουν τη συμμορία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με την τρομοκρατία βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα τεκμήρια που συνέλεξε για την υπόθεση η «Εφ.Συν.».
Σύμφωνα με τις διαρροές, ο 30χρονος Αλβανός «Εσκο», που παρουσιάζεται ως «αρχηγός των αρχηγών» της πρόσφατης συμμορίας, φέρεται να έχει καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό του ανθρώπου που κατηγορείται ότι το 2017 έστειλε το δέμα-βόμβα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Ο λογαριασμός είχε ανοιχτεί με πλαστή ταυτότητα στην Western Union από 34χρονο σήμερα αντιεξουσιαστή που κατηγορείται για την αποστολή του δέματος. Είχε ονομαστεί «επαναστατικό ταμείο» και για αυτή την υπόθεση είχαν κατηγορηθεί ως τροφοδότες δεκαεννέα άτομα τα οποία δικάστηκαν και αθωώθηκαν όλα εκτός από ένα. Ο μόνος που καταδικάστηκε είναι ένας ποινικός κρατούμενος που φέρεται να σχετίζεται με κρατούμενο για τρομοκρατία και ο οποίος καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια για ηθική αυτουργία για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης.
Στον συγκεκριμένο λογαριασμό όμως κανείς από τους πρόσφατα συλληφθέντες της συμμορίας του Ζωγράφου δεν έχει καταθέσει ποτέ χρήματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ούτε για τον «Εσκο».
Οι εν λόγω καταθέσεις αφορούσαν μικροποσά των 70 ώς 100 ευρώ που όλες μαζί έφτασαν στο ύψος των 3.500 ευρώ και δεν επρόκειτο σε καμιά περίπτωση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς, για πληρωμή συμβολαίων εγκληματικών πράξεων. Οι καταβολές γίνονταν από συγγενείς και φίλους κρατουμένων ώστε να τους βοηθήσουν για τη διαμονή τους στις φυλακές, χωρίς όμως να γνωρίζουν πού θα χρησιμοποιούνταν τελικά τα χρήματα.
Μετά από έρευνες η Αντιτρομοκρατική εξέδωσε 21 εντάλματα σύλληψης. Στη συνέχεια η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή ο οποίος παρέπεμψε τελικά δεκαεννιά άτομα. Ανάμεσα σε αυτά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρχε ένας Αλβανός ο οποίος είχε καταθέσει μία φορά το ποσό των 90 ευρώ, όμως ούτε κι αυτός συνδέεται με τη συμμορία τού «Εσκο».
Δεν μπορεί όμως να επιβεβαιωθεί αν είχε σχέση με τη συμμορία του «Τίτι», του θείου τού «Εσκο», που είχε επίσης την έδρα του στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και ξηλώθηκε στις 30 Απριλίου του 2020 σε παρόμοια επιχείρηση της αστυνομίας, όπως έχει ήδη γράψει η «Εφ.Συν.».
Για την επί χρόνια δράση του θείου «Τίτι» και του ανιψιού «Εσκο» ήταν συνεχείς οι καταγγελίες των φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη του Πολυτεχνείου, όπως προκύπτει ακόμη και από τη χθεσινή ανακοίνωση του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.
«Η παρούσα διοίκηση του ΕΜΠ ήταν αποδέκτης πολλών και σοβαρών καταγγελιών για το καθεστώς ανομίας στη ΦΕΖ (Φοιτητικές Εστίες Ζωγράφου), που την τελευταία περίοδο είχε εκτραχυνθεί. Η ενημέρωση από τη διοίκηση του ΕΜΠ των αρμοδίων αρχών για το συγκεκριμένο θέμα ήταν διαρκής και σχολαστική» ανέφερε ο πρύτανης.
Ανακοίνωση στην οποία σπεύδει να απεμπολήσει τις ευθύνες από τη διοίκηση για τα κακώς κείμενα στις εστίες και να τις επιρρίψει στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). «Οι εστίες είναι ιδιοκτησία του ΕΜΠ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ασκεί τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Εστιών» αναφέρει.
Στο μεταξύ χθες, όπως έγινε γνωστό από τις ανακριτικές αρχές, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αδελφός τού «Εσκο», γνωστός με το ψευδώνυμο «Τζούλιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας