Ποιος -επιτέλους- ελέγχει την αστυνομία;». Σε αρένα μετατράπηκε χθες το πρωί η περιοχή μεταξύ Μεγάλης Παναγιάς και Χοντρού Δέντρου της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, με θύματα γι’ άλλη μία φορά τους κατοίκους της περιοχής και τα μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις. ΜΑΤ και μεταλλωρύχοι τούς επιτέθηκαν με πέτρες και χημικά, προκαλώντας τραυματισμούς, αλλά και έντονο προβληματισμό για τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων.
Η ίδια η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, κατήγγειλε τόσο τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή όσο και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας για τον σχεδιασμό και την εν γένει στάση τους.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 10 το πρωί, όταν κάτοικοι που αντιδρούν στις εξορύξεις πλησίασαν στην τοποθεσία Χοντρό Δέντρο, προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στο βουνό. Σε λίγα μόλις λεπτά εμφανίστηκαν εργαζόμενοι της εταιρείας χρυσού που έκαναν αντισυγκέντρωση. Αν και εμποδίστηκαν από την αστυνομία να προσεγγίσουν το σημείο, μια μεγάλη ομάδα ανέβηκε στον λόφο και άρχισε να πετάει πέτρες προς τους κατοίκους. Η κατάσταση κλιμακώθηκε και τέσσερις κάτοικοι τραυματίστηκαν -ευτυχώς ελαφρά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικές δυνάμεις, αντί να αποτρέψουν την επίθεση, άρχισαν κι αυτές να κάνουν χρήση χημικών εναντίον τους!
«Επιτέθηκαν μαζί»
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της βουλευτίνας Κατερίνας Ιγγλέζη: «Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές. Τα ΜΑΤ όχι μόνον επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φτάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους. Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπευθύνους της αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, γι’ αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν στρέφεται μόνον εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά όταν διαδηλώνει και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.
Στο μεταξύ, το θέατρο του παραλόγου συνεχιζόταν. Η αστυνομία με επτά παραταγμένες κλούβες και μεγάλο αριθμό ανδρών ΜΑΤ υποτίθεται ότι δεν μπόρεσε να αποκόψει 200 μεταλλωρύχους. Στην πραγματικότητα -όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι- βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε εργαζομένους της εταιρείας και την αστυνομία που δεν αντιδρούσε παρά μόνον εις βάρος τους.
«Δεν έκαναν απολύτως τίποτα, όταν οι μεταλλωρύχοι άρχισαν να σπάνε με πέτρες τα αμάξια μας», δήλωσαν. «Αστυνομία και μεταλλωρύχοι είχαν συνασπιστεί. Πώς είναι δυνατόν τα καδρόνια, οι πέτρες και τα χημικά να εκτοξεύονται πάντα προς την ίδια πλευρά; Προς εμάς», αναρωτιέται μια γυναίκα που δίνει το «παρών» σε όλες τις συγκεντρώσεις του κινήματος. Αλλος κάτοικος έδειχνε στους φωτορεπόρτερ τα σημάδια στο κορμί του από τα χτυπήματα που είχε δεχτεί κατά την επίθεση. «Να, η προστασία της αστυνομίας», έλεγε.
«Ακόμη και την ώρα που αποχωρούσαμε δεχθήκαμε επίθεση με δακρυγόνα από την αστυνομία. Ο κ. Πανούσης πρέπει να παραιτηθεί», απάντησαν μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις, που υποχωρούσαν περίπου στις 3 μετά το μεσημέρι κι ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή θύμιζε πεδίο μάχης.
Από την άλλη πλευρά, οι μεταλλωρύχοι καταγγέλλουν ότι εκείνοι δέχθηκαν πρώτοι επίθεση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία, Γιώργο Χατζή, δέχθηκαν πέτρες από «αντιεξουσιαστές» και τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις μεταλλωρύχοι. Αλλοι κατήγγειλαν ότι τους πετούσαν βόμβες με σφεντόνες κι ότι έπεσαν βόμβες μολότοφ.
Τι είδε η Αστυνομία
Το χρονικό των επεισοδίων, όπως αποδίδεται από το γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ως εξής:
■ Η ένταση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν περίπου 50 άτομα από τους «αντιδρώντες» στην επένδυση μετέβη στο Χοντρό Δέντρο, σε κοντινή απόσταση από τους εργαζομένους.
■ Ακολούθησε «αντιπαράθεση» μεταξύ τους και ρίψη αντικειμένων.
■ Υπήρξε επέμβαση και απώθηση, καθώς και χρήση χημικών και προς τις δύο πλευρές.
■ Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό.
■ Κατά την αποχώρηση, κάποιοι από την πλευρά των «αντιδρώντων» πέταξαν αρκετές μολότοφ.
■ Δεν έγινε καμιά προσαγωγή, καμιά σύλληψη και δεν αναφέρθηκε κανείς τραυματισμός στο κέντρο υγείας της περιοχής.
Δεν καταλαβαίνει...
Στο μεταξύ, ο Πολ Ράιτ, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, μητρικής της «Ελληνικός Χρυσός», δείχνει να δυσκολεύεται να κατανοήσει το τέλμα στο οποίο οδηγείται η «επένδυση» της εταιρείας του στη Χαλκιδική.
«Δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο», λέει στην «Καθημερινή της Κυριακής», για να σημειώσει ότι «πρόκειται για ένα εγχείρημα που παράγει καλές θέσεις εργασίας, εξαγωγές και φόρους για το κράτος, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ενώ έχει δοκιμαστεί στα δικαστήρια σε ανώτατο επίπεδο. Κι όμως η ίδια η κυβέρνηση θέλει να το σταματήσει». Μάλιστα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων τονίζει ότι «είναι σχετικά μικρής κλίμακας»!
Γιάννης Πανούσης: «Θα υπάρξουν κυρώσεις, εφόσον...»
Κυρώσεις είναι αποφασισμένος να επιβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης που σήμερα το πρωί, προκειμένου να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα των επεισοδίων, έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία κατοίκων από τις Σκουριές. Μιλώντας χθες στην «Εφ.Συν.», ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι είχε δώσει εντολές, ώστε οι αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν ψύχραιμες και ουδέτερες.
«Δεν είναι ο ρόλος των αστυνομικών να παίρνουν το μέρος του ενός ή του άλλου, αλλά να τους χωρίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός που -όπως τονίζει- παρακολουθούσε το θέμα από τις 5.00 το πρωί, οπότε οι κάτοικοι από τις Σκουριές «πήραν θέσεις», πολύ νωρίτερα από τις 12.00 το μεσημέρι που είχε προαναγγελθεί η συγκέντρωση.
«Από τις πληροφορίες που έχω από τους επιτελείς, από βίντεο που είδα στο διαδίκτυο και από συνομιλίες που είχα, δεν μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι αστυνομικοί “διευκόλυναν” τους μεταλλωρύχους. Εντούτοις, καθώς με βεβαίωναν κάποιοι ότι υπάρχουν σχετικά βίντεο που το αποδεικνύουν, ήρθα σε επαφή με τον δικηγόρο των κατοίκων και ζήτησα να συναντηθώ με τον ίδιο και αντιπροσωπεία, ώστε να εξετάσω τι συνέβη. Εάν υπήρξε κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξουν και κυρώσεις. Το θέμα όμως των Σκουριών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία. Πρέπει να λυθεί από την Πολιτεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας