Τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στα κρησφύγετα του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αττική «έκαψαν» τον 54χρονο πρώην αστυνομικό και τον 37χρονο Αλβανό «βοηθό» του, που συνελήφθησαν προχθές το μεσημέρι ως συνεργοί του πρόσφατα συλληφθέντος μέλους της «17 Νοέμβρη». Στη μονοκατοικία που έμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Ανάβυσσο βρέθηκαν αποτυπώματα όχι μόνο του 37χρονου Χάρη Κ., που παρουσιαζόταν σαν λιμενικός και ήταν εκείνος που νοίκιασε τη μονοκατοικία με το όνομα «Θεοχάρης Χρυσάκης», αλλά και του 54χρονου Χρήστου Π., ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές, είχε και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ξηρό. Αποτυπώματα του 37χρονου εντοπίστηκαν και στο σπίτι–εργαστήρι κατασκευής βομβών στην Περαχώρα Λουτρακίου.
Και οι δύο ήταν σεσημασμένοι, με συνέπεια οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής να βρουν τα στοιχεία τους στη βάση δεδομένων της Αστυνομίας και, συλλέγοντας πληροφορίες, να μάθουν ότι μετά τη σύλληψη του Ξηρού κατέφυγαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του 54χρονου στη Μεσσηνιακή Μάνη. Ετσι, πριν από περίπου τέσσερις ημέρες κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής στάλθηκε στην Καλαμάτα και όταν το μεσημέρι της Τρίτης τους εντόπισαν να κινούνται στο κέντρο της πόλης με ένα τζιπ τούς μπλόκαραν στη συμβολή των οδών Κρήτης και Φιλελλήνων και τους συνέλαβαν καθώς σε βάρος τους ήδη είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Στον ανακριτή
Ο εφέτης ειδικός ανακριτής, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν χθες και οι δύο συλληφθέντες και από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, τους αποδίδει τα κακουργήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών, διακεκριμένη οπλοκατοχή πολεμικών όπλων και πυρομαχικών, πλαστογραφία και υπόθαλψη εγκληματία. Ο ανακριτής προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, εκτιμώντας ότι οι δυο κατηγορούμενοι ειναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και ενδέχεται να υποστηρίξουν ότι δεν γνώριζαν τον Χριστόδουλο Ξηρό.
Σύμφωνα με διαρροές δικαστικών πηγών, από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο εφέτης ανακριτής προκύπτει ότι ο Αλβανός νοίκιασε το κρησφύγετο «κατ’ εντολή μελών» της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και ατόμων του κοινού ποινικού, με τα οποία «είχε γνωριστεί στην Α’ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, με τη μεσολάβηση και καθοδήγηση του συγκρατούμενού του, απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.», που επίσης βρισκόταν έγκλειστος στην ίδια πτέρυγα των φυλακών.
Ο 54χρονος πρώην αστυνομικός αποτάχθηκε το καλοκαίρι του 2002 (αν και ο συνήγορός του ισχυρίστηκε ότι συνταξιοδοτήθηκε) και -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- φέρεται ότι είναι μόνιμος συνεργάτης ενός προφυλακισμένου βαρυποινίτη «νονού» μανιάτικης καταγωγής, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ υπηρετούσε στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), και ότι αποτελούσε τμήμα από το «σύστημα υπόθαλψής» του.
Βαρύ «βιογραφικό»
Η πρώτη σύλληψή του σημειώθηκε στις 28 Ιουνίου 2002 για αρχαιοκαπηλία, καθώς στο αυτοκίνητό του στη Γλυφάδα εντοπίστηκε μια μαρμάρινη αναθηματική πλάκα των ρωμαϊκών χρόνων και ένα μαρμάρινο κεφάλι, ενώ στο σπίτι του στη Μάνη ανακαλύφθηκε ακόμη μια επιτύμβια στήλη. Η δεύτερη σύλληψη ήρθε το καλοκαίρι του 2013 από αξιωματικούς του Λιμενικού κι ενώ κυκλοφορούσε ελεύθερος καθώς του είχε δοθεί αναστολή σε επταετή φυλάκιση. Συνελήφθη στο Γύθειο ως μέλος σπείρας λαθρεμπόρων τσιγάρων που εισήγαγε παράνομα 450.000 πακέτα προκαλώντας ζημιά στο Δημόσιο από δασμούς και φόρους 1,5 εκατ. ευρώ.
Για αυτή την υπόθεση προφυλακίστηκε και βγήκε από τις φυλακές πέρσι το καλοκαίρι. Ο 37χρονος Αλβανός ενεπλάκη σε υπόθεση ναρκωτικών, ενώ συνελήφθη για ένοπλη ληστεία σε περίπτερο και αποφυλακίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2013 -μετά δηλαδή τη διπλή δολοφονική επίθεση την 1η Νοεμβρίου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου κάποιοι επιχείρησαν να τον εμπλέξουν λόγω του ότι κούτσαινε όπως ο ένας από τους δράστες.
Το ότι ο πρώην αστυνομικός υπηρέτησε τη δεκαετία του ’90 στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο οδηγεί τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής στην εκτίμηση ότι εκεί σύναψε σχέσεις με μέλη της αλβανικής μαφίας και μέσω αυτής έφερε τον οπλισμό που βρέθηκε στην Ανάβυσσο. Αποτάχθηκε το 2002 ενώ υπηρετούσε στην Ασφάλεια Αττικής και έκτοτε έμενε κυρίως στη γενέτειρά του -η σύζυγος και οι δύο γιοι του ζουν μόνιμα στη Γλυφάδα και τους επισκεπτόταν ανά διαστήματα- όπου φρόντιζε την ηλικιωμένη μητέρα του και ασχολούνταν με την παραγωγή αλατιού το οποίο μάζευε από τις αλυκές της Χοτάσιας, από το «οικόπεδο» που νοίκιασε από την εκκλησία του χωριού Θαλάμες.
Εξεταζόμενοι οι δύο συλληφθέντες στην Αντιτρομοκρατική αρνήθηκαν να πουν οτιδήποτε, ενώ ο 27χρονος Αλβανός υποστήριξε ότι έκανε ό,τι του έλεγε ο 54χρονος πρώην αστυνομικός, για τον οποίο δούλευε στις ελιές του και του φύλαγε τα πρόβατα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας