Foo Fighters
But here we are
Roswell Records
★★★★☆
Το καινούργιο άλμπουμ των Foo Fighters περιέχει μερικά τραγούδια που είναι τόσο καλά και τόσο «αναγνωρίσιμα» ώστε μπερδεύεσαι και αναρωτιέσαι μήπως είναι παλιότερα κομμάτια τους, από εκείνα που τα έχεις λιώσει στα παιξίματα. Δεν μπορεί τόσο άμεσα να σου κυριεύουν το μυαλό. Παράδειγμα το εναρκτήριο «Rerscued» με τις απίστευτες κιθάρες, αλλά και τα «Hearing Voices» και «But Here We Are» με τα γοητευτικά ουρλιαχτά του Dave Grohl, σήμα κατατεθέν των Foo. Κάπου εκεί λοιπόν προσπαθείς να καταλάβεις τι μπορεί να είναι εκείνο που ξαφνικά, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, κινητοποιεί ένα συγκρότημα, τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά, ώστε να κυκλοφορεί ένα καταπληκτικό άλμπουμ λες και βρίσκεται στο ξεκίνημά του. Γιατί το «But Here We Are» είναι ένα άλμπουμ με τραγούδια επιπέδου «My Hero», επιπέδου δηλαδή που οι Foo Fighters ήταν στο απόγειό τους, στην πιο δημιουργική φάση τους.
Ο θάνατος, είναι η απάντηση, η απώλεια! Αυτό τους κινητοποίησε. Πέρσι πέθανε ο ντράμερ τους, Taylor Hawkins, ξαφνικά ένα βράδυ στο ξενοδοχείο και ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία. «Ηρθε αστραπιαία / Ηρθε από το πουθενά / Εγινε τόσο γρήγορα / Και μετά τελείωσε» λένε σε έναν στίχο τους. Ο πόνος λοιπόν μετατράπηκε σε πολύ δυνατά τραγούδια με τον Dave Grohl να διαχειρίζεται επιθετικά την απώλεια, όχι μοιρολατρικά, διόλου υποτονικά.
Και με το καλύτερο φινάλε, πρώτον με το «The Teacher» που διαρκεί 10 λεπτά και ακούγεται σαν έπος και, δεύτερον, με το «Rest» με το οποίο βουτάς στο συναίσθημα για ακόμα 5 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα: «Ξεκουράσου, μπορείς να ξεκουραστείς τώρα / Ξεκουράσου, θα είσαι ασφαλής τώρα / Αγάπη και εμπιστοσύνη, η ζωή είναι απλώς ένα παιχνίδι της τύχης / Ολος αυτός ο χρόνος που χάνεται, μέχρι να τελειώσει η ώρα μας».
Δημήτρης Μητσοτάκης
Αθιβολή
Μετρονόμος
★★★☆☆
Στον δίσκο, ο τίτλος του οποίου είναι μεσαιωνική λέξη που πια χρησιμοποιείται μόνο στην Κρήτη με την έννοια της κουβέντας και της σκέψης, περιλαμβάνονται 14 τραγούδια του Δημήτρη Μητσοτάκη που κυκλοφόρησαν κυρίως τη διετία 2021-2022 ως singles. Τα εννιά είναι ντουέτα του δημιουργού τους με τους Μάρθα Φριντζήλα, Γιάννη Χαρούλη, Σπύρο Γραμμένο, Βιολέτα Ικαρη, Καίσαρα Κίκη, Σαββέρια Μαργιολά, Νεφέλη Φασούλη, Αυγερινή Γάτση και τα άλλα πέντε ερμηνεύονται από τον ίδιο. Καλύπτουν μεγάλο φάσμα μουσικών ειδών (παραδοσιακή κρητική μουσική, έντεχνο, σύγχρονο λαϊκό, hip hop, ροκ) με στίχους που άλλοτε καταπιάνονται με τις διαπροσωπικές σχέσεις και άλλοτε θίγουν -οργισμένα ή σκωπτικά- κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα του σήμερα. Ενα πολύ καλό άλμπουμ από το οποίο ξεχώρισα τα «Αθιβολή», «Νανούρισμα», «Εμμονή», «Το κάστρο», «Η λίστα», «Παράξενα πουλιά», «Γυναικοκτονία».
Coti K., Γιάγκος Χ., Π.Κ., Τσίκο
Ριζικό Φαντασιακό/Radical Imaginary
Same Difference Music
★★★☆☆
Μια εντυπωσιακή σύμπραξη μας φέρνει έναν instrumental δίσκο που ξεπερνάει τα όρια του folk και του παραδοσιακού. Οι τρεις μουσικοί συνδυάζουν τη διάθεσή τους για εξερεύνηση των μουσικών τους ορίων και το αποτέλεσμα μας φέρνει την εξής εικόνα στο μυαλό: ένα λαούτο ή μια λύρα «παρατημένα» να «χορεύουν» κάπου στην αμερικανική έρημο. Και ανάμεσα στα παραδοσιακά ηχοχρώματα και τη western αισθητική εντοπίζουμε post και ψυχεδελικά περάσματα βγαλμένα από τις πιο όμορφες στιγμές σχημάτων όπως οι Friends of Dean Martinez.
Green Was Greener
Love devine
Inner Ear
★★☆☆☆
Δεύτερος δίσκος για τους Green Was Greener (πλέον το solo project του Θωμά Στρατάκη) με αρκετές διαφορές σε σχέση με το εξαιρετικό ντεμπούτο τους «Introspective». Η ατμόσφαιρα και ο συναισθηματισμός είναι κι εδώ παρόντα, ωστόσο τα συνθεσάιζερ μπαίνουν σε πρώτο πλάνο και οι κιθάρες οπισθοχωρούν δημιουργώντας έναν διαφορετικό ήχο. Η νέα αυτή οπτική σε ορισμένα σημεία «βγαίνει», ενώ σε άλλα μάλλον δεν πετυχαίνει να κερδίσει τον ακροατή. Προτιμούμε τις πιο ψυχεδελοπόπ στιγμές από τις χορευτικές και προτείνουμε για ακρόαση το «Someday».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας