Mezzanine. Το magnum opus των Massive Attack, της εμβληματικής κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!
Ένα μεγάλο κομμάτι των 90s καθορίστηκε από το trip-hop, ένα μουσικό είδος που γεννήθηκε στο Bristol και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα άνοστο ηχητικό περιβάλλον που έντυνε τα ακριβά σαλόνια ξενοδοχείων και τις βολικές ξαπλώστρες των hip καλοκαιρινών προορισμών.
Οι Massive Attack, από τους πρωτοπόρους του είδους, όταν έφτασε η ώρα να μπουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το επόμενο βήμα μιας καριέρας που είχε ήδη πίσω της δύο καθοριστικά album, όπως το Blue Lines και το Protection, είχαν σαφέστατη πρόθεση να απεμπλακούν από την ταμπέλα του trip hop ή καλύτερα να την κάνουν χίλια κομμάτια. Και φυσικά, σχεδόν έγιναν κομμάτια και οι ίδιοι.
Τα τραγούδια τους που στη βάση τους είχαν τη soul, το hip hop, τη dub και φυσικά την κυρίαρχη τότε χορευτική μουσική, έφυγαν από το παράθυρο και τη θέση τους πήραν έντεκα κλειστοφοβικά anthems που αποτέλεσαν μια από τις πιο σημαντικές μουσικές παρακαταθήκες των 90s και μια από τις πιο σφιχτοδεμένες συλλογές τραγουδιών των τελευταίων δεκαετιών. Από το εναρκτήριο “Angel” με τον συγκλονιστικό Horace Andy και τα “Teardrop” και “Black Milk” με την αιθέρια Elizabeth Fraser, μέχρι το ατόφιο σκοτάδι του “Inertia Creeps” και το εκρηκτικό “Group Four”, το Mezzanine από τις 20 Απριλίου του 1998 που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα, έχει γίνει το απόλυτο μεταμεσονύχτιο soundtrack, πηγή έμπνευσης για μερικούς από τους πιο ανήσυχους παραγωγούς που συναντήσαμε έκτοτε και σχεδόν κάθε κομμάτι σκοτεινής, κινηματογραφικής και στα όρια-της-σχιζοφρένειας μουσικής, οφείλει κάτι σε αυτό το αριστούργημα.
Οι Massive Attack επιστρέφουν μετά από καιρό στην Αθήνα και την Τετάρτη 17 Ιουλίου θα εμφανιστούν στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας