Στην αρχή του χειμώνα, κατεβαίνουμε χαμηλά στον δρόμο και εξετάζουμε ένα από τα πιο σύνθετα, σε σχεδίαση και χρήση, «εξαρτήματα» ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Τα 4 ελαστικά του
Εχετε ποτέ σκεφτεί πόσο περίπλοκη είναι η ζωή ενός ελαστικού;
Πρέπει να μπορεί να κινηθεί μέσα (και όχι επάνω) στο νερό, αλλά να έχει και εξαιρετικά χαρακτηριστικά στον στεγνό δρόμο.
Να είναι αρκετά μαλακό, αφού χρειαζόμαστε άνεση και χαμηλό θόρυβο στα ταξίδια μας, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά σκληρό για αυξημένη αντοχή στην καθημερινή χρήση.
Να είναι ασφαλές στις μεγάλες ταχύτητες, αλλά και να διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του στην αργή οδήγηση.
Δεν ξέρουμε αν η περιπλάνηση στον χώρο των ελαστικών είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Σίγουρα όμως, είναι τουλάχιστον…. συναρπαστική!
Πώς είναι φτιαγμένα…
Αυτό που βλέπουμε εμείς, οι κοινοί θνητοί, δεν είναι παρά ένα μαύρο περίβλημα, φτιαγμένο από καουτσούκ, με διάφορες προσμίξεις υλικών (γόμες), ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται το λάστιχο.
Από κάτω, όμως, ένας ολόκληρος μηχανισμός αναλαμβάνει τη λειτουργία του, προσδίδοντάς του τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο σχεδιαστής του.
Το σημείο στο οποίο κάθε ελαστικό έρχεται σε επαφή με τη ζάντα του αυτοκινήτου ενισχύεται από δύο στεφάνια, τα οποία αφ' ενός το συγκρατούν στη σωστή θέση, αφ' ετέρου σχηματίζουν ένα κυκλικό πλαίσιο πάνω στο οποίο έρχονται να στηριχτούν τα λινά, που αποτελούν και το βασικό ενισχυτικό στοιχείο του σκελετού του, τοποθετημένα κάθετα προς τη διεύθυνση κίνησης του τροχού.
Εξετάζοντας τώρα το πέλμα, την περιφέρεια δηλαδή του ελαστικού που έρχεται σε επαφή με τον δρόμο, βρίσκουμε, από κάτω, μια σειρά από στρώσεις ειδικών ινών, με τέτοια διάταξη που να στηρίζουν τη λειτουργία του και να «συγκρατούν» στο επιθυμητό σχήμα την όλη κατασκευή (διαφορετικά το λάστιχο θα ήταν στρογγυλό σαν μια φουσκωμένη σαμπρέλα).
Η κατεύθυνση αυτών των ινών, σε σχέση με τα λινά και τη διεύθυνση κύλισης ενός ελαστικού, δημιούργησε τις δύο μεγάλες γενιές. Τα συμβατικά και τα ακτινωτά (radial) λάστιχα.
Τα τελευταία περίπου 25 χρόνια και εκτός περιπτώσεων ειδικής χρήσης, τα ελαστικά που αγοράζουμε είναι πλέον ακτινωτά (radial).
Κύρια θετικά στοιχεία ενός radial είναι η μικρότερη αντίσταση στην κύλιση (αυξημένη οικονομία), η γρήγορη απόκριση στις εντολές του οδηγού, σε σχέση με τα συμβατικά, η μεγαλύτερη αντίσταση στη (φυσιολογική) φθορά και η αντοχή σε μεγαλύτερα φορτία.
Κύριο μειονέκτημα, τα (σχετικά) ευαίσθητα πλαϊνά, που αφ' ενός απαιτούν περισσότερη προσοχή στη χρήση (χαλασμένο οδόστρωμα, πεζοδρόμια κ.λπ.), αφ' ετέρου καθιστούν το λάστιχο πιο «αργό» στις αντιδράσεις του, αφού, για παράδειγμα, αυξάνει ο χρόνος απόκρισής του στις εντολές του οδηγού.
Πιο γρήγορα αυτοκίνητα, καλύτεροι δρόμοι και αυξημένες ταχύτητες μεταφοράς οδήγησαν τους κατασκευαστές στη δημιουργία μιας τρίτης γενιάς, που πλέον έχει κυριεύσει την αγορά: αυτή των ελαστικών χαμηλού προφίλ (σειρές 70 / 60 / 50 / 40 ή και ακόμα πιο χαμηλά).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας