Αντεπίθεση με ορμητήριο την «πλούσια ακτή» (Κόστα Ρίκα). Οχι με... βουντού και άλλες, σεβαστές μεν παλιομοδίτικες δε, πρακτικές που ελκύει η φύση του ποδοσφαίρου στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, αλλά «με σχέδιο και ταλέντο» όπως λέει ο προπονητής Οσκαρ Ραμίρες.
Υπερβολές; Το αρχικό μήνυμα θα το λάβουμε αύριο Κυριακή από τη Μόσχα στο φιλικό με τους, διοργανωτές του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ρώσους.
«Αλλωστε εμείς δεν είμαστε ακριβώς Λατινοαμερικανοί. Σε πολλά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε διαφορετικά», είχαμε ακούσει, καλοκαίρι του 2014 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, από τον τερματοφύλακά τους Πάτρικ Πέμπερτον.
Οι Κοσταρικανοί ήταν αυτοί που σταμάτησαν τότε τον δρόμο της Εθνικής Ελλάδας (1-1 στα 90’, 5-3 στα πέναλτι) για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Κι έχει δίκιο.
Βλέπετε, με το προσωνύμιο «η Ελβετία της Κεντρικής Αμερικής», ναι μεν σέβεται και τις δικές της πλούσιες παραδόσεις, αλλά ως κάτοχος του υψηλότερου ποσοστού αλφαβητισμού στη Λατινική Αμερική (94,8%), υπαγορεύει άλλη στάση ζωής.
Γενικότερα στους κατοίκους της, ειδικότερα στην ποδοσφαιρική οικογένειά της.
Πριν από δύο χρόνια στη Βραζιλία έφτασε ώς τους «οκτώ», αλλά δεν είναι μόνο η δίψα για διάκριση στην κορυφαία διοργάνωση που τους ανάγκασε ν’ ανασυνταχθούν. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το «αποτέλεσμα ντροπής αλλά και μάθημα», όπως καθόρισε ο προπονητής της Οσκαρ Ραμίρες την ήττα (0-4) του φετινού καλοκαιριού από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Γιούργκεν Κλίνσμαν στο Κόπα Αμέρικα.
Από τότε ώς σήμερα έκανε αναδιάταξη του έμψυχου δυναμικού, «ανακάλυψε ξεχασμένα ταλέντα στα γήπεδά μας», όπως ακούσαμε και από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της στην Αθήνα.
Η εκκίνηση του προκριματικού ομίλου για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο (2018, Ρωσία) φαντάζει προϋπόθεση επιτυχίας: πρώτη στη βαθμολογία απέναντι σε Τζαμάικα, Αϊτή, Παναμά, με τελευταία, εντυπωσιακή, εμφάνιση όσο κι αν ο αντίπαλος δεν προκαλούσε δέος, τη νίκη (3-1) απέναντι στον Παναμά, 7 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ.
Δεν είναι τυχαίο πως αύριο Κυριακή θα παίξουν, έστω φιλικό παιχνίδι, στον τόπο διεξαγωγής του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε σε όσα θα συναντήσουμε σε δύο χρόνια», είπε ο αμυντικός Οσκαρ Ντουάρτε, παίκτης της ισπανικής Εσπανιόλ.
«Μήπως βιάζεστε;», ρωτήσαμε τους Κοσταρικανούς ως αποτέλεσμα του δυνατού ανέμου αισιοδοξίας που πνέει σε τοπικά αλλά και διεθνούς εμβέλειας μέσα ενημέρωσης για την, πολλά υποσχόμενη, ανασύσταση της εθνικής ομάδας τους.
«Βρίσκεστε μπροστά σε κάτι νέο, σε μια ευχάριστη ποδοσφαιρική έκπληξη. Οι κακές στιγμές μας αφύπνισαν τον εγωισμό και το ταλέντο μας. Θα δείτε...», είναι η τελευταία δήλωση του Μάρκο Ουρένια, δημιουργικού μέσου που επέλεξε το άλλο άκρο του πλανήτη για να βγάλει το ψωμί του.
Παίκτης της Μπρόντμπι στη Δανία, εγκέφαλος της ενδεκάδας των Κοσταρικανών.
Θυμίζουμε ότι από κάθε όμιλο της Κεντρικής Αμερικής-Καραϊβικής αρχικά θα προκριθούν οι δύο πρώτες από τις τέσσερις ομάδες και θα συγκροτήσουν όμιλο των έξι ομάδων για την ώρα της αλήθειας: Οι τρεις πρώτες θα προκριθούν απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και η τέταρτη θα παίξει μπαράζ με εθνική ομάδα της Νότιας Αμερικής.
Η γη λοιπόν που βρέχεται δυτικά απ’ τον Ειρηνικό, ανατολικά απ’ τη θάλασσα της Καραϊβικής, φωνάζει «είμαστε πάλι εδώ ώστε ν’ ασχοληθείτε σοβαρά μαζί μας».
Ηταν κι αυτή κορύφωση της δήλωσης του Ουρένια. «Απομένει να δούμε αν οι... συμπατριώτες μας απ’ την Κεντρική Αμερική εννοούν τα λόγια τους», διαβάσαμε σε εφημερίδα της... πραγματικής-ευρωπαϊκής Ελβετίας την προηγούμενη Τετάρτη.
Επιχείρημα για όσους δυσπιστούν είναι η απορία αν, ακόμη κι αν ανανεώθηκε δημιουργικά, η Κόστα Ρίκα μπορεί να παίξει εντελώς διαφορετικά από την κακή εμφάνισή της το καλοκαίρι στο Κόπα Αμέρικα.
Στον όμιλό της, απέναντι σε ΗΠΑ, Κολομβία, Παραγουάη, νίκησε με το ισχνό 1-0 την ουραγό Παραγουάη, έχασε από Αμερικανούς, Κολομβιανούς και με τρύπια άμυνα (3-6 ο συντελεστής τερμάτων) αποκλείστηκε. Εχουν δίκιο να διατηρούν καημό επειδή, μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας στη Βραζιλία (2014), η Ολλανδία, μετά το 0-0 στα 90’, τους έκοψε στα πέναλτι (4-3) τον δρόμο για τα ημιτελικά.
Από εκεί όμως ώς την πλήρη ανάκαμψη ο δρόμος, αν και όχι κατ’ ανάγκη απαγορευτικός, είναι μακρύς.
Προτείνουμε πάντως, εμείς οι Ελληνες να ευχηθούμε για τους Κοσταρικανούς! Οχι μόνο επειδή ελκύει το εθνικό σύνθημά τους (pura vida: απλή ζωή) αλλά και επειδή είναι φιλέλληνες με χειροπιαστές αποδείξεις.
Από το 1825 (!) υπάρχει νομός ονόματι «Grecia» («Ελλάδα»), με πρωτεύουσα ομώνυμη πόλη! Ιδρυτής της ο τότε νομάρχης και μετά πρόεδρος της χώρας Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος Αλβαράδο, «συγκινημένος από την αρχαία ιστορία σας και την Επανάσταση κατά των Τούρκων που μόλις είχε ξεκινήσει τότε», ακούσαμε και πάλι από χείλη Κοσταρικανών.
Στην κεντρική πλατεία της υπάρχει άγαλμα του Αριστοτέλη, στην είσοδο της πόλης κτίσμα-απομίμηση του Παρθενώνα, ενώ ένα χιλιόμετρο μακριά απ’ την «Grecia» υπάρχει το χωριό «Atenas» («Αθήνα») και κοντά στην ακτή του Ειρηνικού η πόλη «Εsparta» («Σπάρτη») ως απονομή τιμών στη λακωνική κοσμοθεωρία. Αν, λοιπόν, πούμε πως αναζητούν πλέον τον... ποδοσφαιρικό Περικλή ή Λεωνίδα τους, κάθε Κοσταρικανός θα το θεωρήσει τίτλο τιμής!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας