«Πύρινη» η διαδρομή της «Εφ.Συν.» ώς την επικοινωνία μαζί του! Μα, αυτό δεν είναι... παράπονο αλλά απλή καταγραφή της προσπάθειας να βρούμε τον Σεμπαστιάν Αμπρέου στην Ουρουγουάη.
Και δεν θα μπορούσε (ίσως ούτε έπρεπε!) να είναι συνηθισμένη διαδικασία η προσέγγισή του.
Το παρατσούκλι του «el loco» σημαίνει «ο τρελός».
Και είναι! Είτε ελέγχει εμπνευσμένα την μπάλα, είτε συμπεριφέρεται απρόβλεπτα.
Βαδίζει στα 40 (!) χρόνια του και θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο (σ.σ: για πόσο ακόμη, κανείς δεν ορκίζεται) στη μικρή, αλλά «παθιασμένη γη» του Ελ Σαλβαδόρ.
Αρα παρόμοια εκρηκτική παρουσία, όπως διδάσκει και το σύντομο πέρασμά του από τη Θεσσαλονίκη, δεν συνάδει με τετριμμένες συμπεριφορές, δικαιολογεί και το προσωνύμιο.
H Σάντα Τέκλα θα είναι η εικοστή δεύτερη ομάδα του στις τρεις από τις πέντε ηπείρους, σε 22 χρόνια ποδοσφαιρικής διαδρομής.
Δεν έχει παίξει σε ομάδα από την Αφρική και την Αυστραλία. Οχι ακόμη τουλάχιστον!
Τον βρήκαμε στην πατρίδα του να ετοιμάζει την... έμπειρη φαρέτρα του και το δισάκι με τις εμπειρίες για την ομάδα του« Σωτήρα».
Ετσι («Ο σωτήρας») μεταφράζονται οι λέξεις «Ελ Σαλβαδόρ» και μεταξύ άλλων έδωσαν ερέθισμα να ρωτήσουμε τον εκπρόσωπό του Γκαστόν Φερνάντεζ αν στη νέα επαγγελματική στέγη του προσδοκούν να παίξει ως... τέτοιος.
Μα, προείχε να μάθουμε αν θυμάται όλες τις ομάδες του. «Μία προς μία. Και να τις ξεχνούσε ο ίδιος, ποτέ δεν θα τον ξεχνούσαν εκείνες και οι οπαδοί τους» ακούσαμε.
«Οι Ελληνες μιλάτε πολύ. Καλώς ήρθες, αλλά δεν έχω πολύ χρόνο. Σ' ακούω. Τι κάνει η Ελλάδα; Ομορφη χώρα!» ακούσαμε από τον ίδιο...
Ντραπήκαμε να τον ρωτήσουμε αν τώρα, κοντά στα 40, αντέχει ακόμη. Το είπαμε κομψά: Ποιος είναι ο προσωπικός στόχος, τώρα, στο Ελ Σαλβαδόρ;
«Να παίξω όπως ξέρω και να κάνω νέους φίλους. Σε όλες τις ομάδες που βρέθηκα μέχρι σήμερα και έδωσα και πήρα. Και μη με ρωτάτε συνέχεια όλοι σας, με έκπληξη, “γιατί τόσες ομάδες σε τόσα χρόνια;” και άλλα τέτοια. Δεχτείτε ότι κάποιος μπορεί να είναι διαφορετικός από εσάς».
Μετά τη σωστή νουθεσία του, ήταν η κατάλληλη στιγμή να του μιλήσουμε για τον Αρη: έπαιξε λίγα (εννέα) παιχνίδια την περίοδο 2009-10, πέτυχε τέσσερα γκολ, όλα με κεφαλιές: «Στον Αρη δεν με κατάλαβαν, δεν τους κατάλαβα κι εγώ. Θυμάμαι με χαρά τους οπαδούς του, εύχομαι η ομάδα να βρίσκει πάντα τον δρόμο της», αρκέστηκε να πει.
Ακούσαμε πόσο «συνεπής» επαγγελματίας είναι. Μας έβαλε στη θέση μας: «Δεν ήταν ανάγκη να ρωτήσετε κάτι τέτοιο. Για να είναι ακμαίος κάποιος μετά από τέτοια πλούσια πορεία, μόνο αν είναι καλός επαγγελματίας μπορεί να τα καταφέρει».
Τέσσερις μέρες μετά, πέτυχε το πρώτο γκολ ως παίκτης της Σάντα Τέκλα.
Κοσμήματα και δολοφόνοι
Ιδιαίτερη η νέα γη-επαγγελματική στέγη του: Στη «γη των όμορφων κοσμημάτων» ή «γη της ευτυχίας», όπως ονόμασαν το Ελ Σαλβαδόρ οι Ισπανοί θαλασσοπόροι όταν βγήκαν στις ακτές του τον 16ο αιώνα, ανθεί η εγκληματικότητα.
Φορείς της στη μικρότερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής (έκταση: 20.688 τ.χλμ., πληθυσμός: έξι εκατομμύρια) οι συμμορίες-διακινητές όπλων και ναρκωτικών.
Οπως αλιεύσαμε από περσινό δημοσίευμα της «Κοριέρε ντελα Σέρα», «κοντά 5.000 ήταν το 2015 οι νεκροί από δολοφονίες-ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών που θέλουν να ελέγχουν τους δύο αυτούς τομείς της παραβατικότητας».
Κάναμε σχετική νύξη ως άλλο «αντίο» της σύντομης επικοινωνίας: «Το ποδόσφαιρο δεν... λύνει προβλήματα, μπορεί όμως, με τον καλύτερο τρόπο, να σε κάνει να τα ξεχάσεις για λίγο! Ο κόσμος σε κάθε εξέδρα φέρνει μαζί του τις έννοιες και τις ελπίδες του! Ετσι και στο Ελ Σαλβαδόρ... Χαιρετισμούς στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη του Αρη»!
Ταξίδι με χρώματα
Η πορεία του «Loco» στα γήπεδα συνιστά αιτία συγγραφής βιβλίου. Ρίξαμε την ιδέα από την Ελλάδα και ακούσαμε από στενό φίλο του «μήπως νομίζεις ότι ο Αμπρέου και οι φίλοι του δεν το έχουμε σκεφτεί; Περιμένετε και θα δείτε».
Γεννημένος στην Ουρουγουάη τον Οκτώβριο (17/10) του 1976, φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής σε 57 παιχνίδια (30 γκολ). Ταξίδι, λοιπόν, με τα διαφορετικά χρώματα:
Αρχή, το 1995 ως παίκτης της Ντεφενσόρ στην πατρίδα του, συνέχεια με τις φανέλες της Σαν Λορέντσο (Αργεντινή), Λα Κορούνια (Ισπανία), Γκρέμιο (Βραζιλία), Κρουζ Αζούλ, Κλαμπ Αμέρικα, Τέκος (Μεξικό), Νασιονάλ (Ουρουγουάη), Ντοράδος, Σαν Λουίς, Τίγκρες, Μοντερέι (Μεξικό), Ρίβερ Πλέιτ (Αργεντινή), Μπέιταρ (Ισραήλ), Σοσιεδάδ (Ισπανία) και, μέσω του Αρη, συνέχεια στη Βραζιλία με τις Μποταφόγκο, Φιγκεϊρένσε, πάλι στην Αργεντινή (Ροζάριο Σεντράλ), στο Εκουαδόρ (Αουκας), έξι μήνες στη Σολ ντε Αμέρικα (Παραγουάη) και τώρα στη Σάντα Τέκλα του μικρού Ελ Σαλβαδόρ...
Πατρίδας που έχει 25, τα περισσότερα ενεργά, ηφαίστεια!
Κι όμως. «Ποτέ δεν μας λείπει η αισιοδοξία ότι πάντα υπάρχει δρόμος» μας έγραψαν από το Σαν Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ. Δεν υποτάσσονται στην κακή μοίρα τους και επειδή «εννοούμε το εθνικό σύνθημα».
Τρεις λέξεις-πυξίδα ζωής: «Dios, Union, Libertad» («Θεός, Ενωση, Ελευθερία»).
Συμβολισμός με ιδιαίτερη σημασία είναι και ότι πρόκειται για τη μόνη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που βρέχεται από θάλασσα (Καραϊβική).
Κατάλληλη χώρα, λοιπόν, για πολυσχιδείς παρουσίες όπως ο Ουάσιγκτον Σεμπάστιαν Αμπρέου, όπως είναι το πλήρες όνομα του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας