Η Βραζιλία είναι μια χώρα με υψηλό ποσοστό φτώχειας. Κι ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει εκεί κανείς, και μάλιστα χωρίς κόστος, είναι να παίζει ποδόσφαιρο.
Οταν, λοιπόν, μιλάμε για μια «ποδοσφαιρομάνα», ακούγεται λογικό να έχουν γεννηθεί εκεί χιλιάδες ταλέντα, που έκαναν μεγάλη καριέρα και έγραψαν ιστορία με χρυσά γράμματα.
Αρκετοί από δαύτους, μάλιστα, δεν μεγάλωσαν απλώς φτωχικά, αλλά πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε σπίτια-παράγκες, παίζοντας πολλές φορές μπάλα με... κάλτσες. Κι όμως, αξιοποίησαν το χάρισμα που τους δόθηκε και κατάφεραν να γίνουν μεγάλοι και τρανοί ποδοσφαιριστές.
Ολα τα παραπάνω έχουν συνηγορήσει, ώστε οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές που συναντάμε ανά τον κόσμο (όχι όλοι βέβαια) να είναι φιλοχρήματοι. Να θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν μέσα τους την αδικία που βίωσαν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και θα τα δούμε στη συνέχεια.
Αφορμή για την... κουβέντα είναι ένας πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού. Αν τον θυμάται κανείς, λέγεται Ντέιβιντ Μπραζ και ήρθε προ εξαετίας ως ταλέντο. Δεν ήταν κακός παίκτης, όμως ο Χενκ Τεν Κάτε δεν τον προτιμούσε για το κέντρο της άμυνας. Γρήγορα γύρισε πίσω, χωρίς όμως να εξοφληθεί ποτέ από τους... Αμπράμοβιτς της πολυμετοχικότητας. Γι’ αυτό και επιμένει τόσα χρόνια να πάρει ένα ποσό γύρω στα 100.000 ευρώ, σε σημείο που να αποφασίσει να προσφύγει και στο CAS. Και καλά κάνει, μια και πρόκειται για δεδουλευμένα και συμφωνημένα χρήματα.
Αυτός ο Ντέιβιντ, λοιπόν, είναι σήμερα 27 ετών κι έχει κάνει μια συμπαθητική καριέρα στη χώρα του. Τώρα αγωνίζεται στη Σάντος, η οποία θα κατεβεί αδιάφορη στον αυριανό αγώνα (τελευταίο της χρονιάς) απέναντι στη Βιτόρια. Αυτή η ομάδα θέλει μόνο νίκη για να αποφύγει τον υποβιβασμό, έναντι των Παλμέιρας και Μπαΐα.
Ο αθεόφοβος ο Ντέιβιντ, λοιπόν, για να παίξει καλά θέλει λεφτά από τις άλλες δύο ενδιαφερόμενες, που θα προσπαθήσουν να μην πέσουν κατηγορία! Κι αυτά δεν είναι φήμες ή ρεπορτάζ, αλλά δηλώσεις του ίδιου του παίκτη. Την Πέμπτη. Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου:
«Δυστυχώς όχι. Ποτέ δεν έχω δωροδοκηθεί στη ζωή μου»! Ναι, έτσι ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο... θεός.
Και συνέχισε: «Αν συμβεί, όμως, να ξέρετε πως είναι μέρος της ποδοσφαιρικής ζωής»! Εννοεί βέβαια πως θα ήθελε να δωροδοκηθεί για να έχει καλή απόδοση και όχι μειωμένη, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Ο Ντέιβιντ Μπραζ συνέχισε ακάθεκτος, κάνοντάς τα ακόμη πιο μούσκεμα στη συνέχεια: «Αν αποκτήσω περισσότερα χρήματα, θα είμαι... cool. Θα είμαι χαρούμενος. Προς το παρόν, όμως, δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση. Η Παλμέιρας και η Μπαΐα έχουν διορία ώς την Κυριακή και το ξέρουν. Βέβαια, αυτό δεν θα το μάθετε εσείς. Αυτά είναι πράγματα που γνωρίζουμε μόνο εμείς οι παίκτες μεταξύ μας και αν συμβεί, δεν θα το πούμε σε εσάς τους δημοσιογράφους», είπε στους... δημοσιογράφους!
Ο τύπος με το IQ ραδικιού πρόσθεσε πάντως ότι «πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της τιμωρίας», αλλά είπαμε... αυτά θα μείνουν μεταξύ των ποδοσφαιριστών!
Κι εντάξει, ας αναλογιστούμε πως ο Ντέιβιντ ήταν ένα φτωχό παιδί, που έτυχε να είναι και χαζό και παράλληλα όχι απόλυτα προικισμένο με ταλέντο.
Τι να πει κανείς, όμως, για μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια που έχει βγάλει το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο;
Τρανό παράδειγμα ο Ριβάλντο. Θεωρήθηκε μεγάλη «κάθοδος» στην καριέρα του ο ερχομός του στην Ελλάδα, διαδοχικά σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ηταν όμως μια χαρά... πρόοδος, αν σκεφτούμε πως στη συνέχεια πήγε στην Μπουνιοντκόρ του Ουζμπεκιστάν και καπάκι στην Αγκόλα. Σήμερα, ο ζάμπλουτος πρώην ποδοσφαιριστής είναι πρόεδρος στην αγαπημένη του Μότζι Μιρίμ και μόλις προχθές έκανε ανοιχτό κάλεσμα σε επενδυτές για να σωθεί ο σύλλογος... Επίσης, οι φήμες από την εν Ελλάδι θητεία του λένε πως δεν έδινε λεφτά ούτε για ν’ αγοράσει... τσίκλες από το περίπτερο.
Οχι πως ο Ροναλντίνιο είναι καλύτερος. Ακόμη και στα καλύτερα χρόνια της καριέρας του, έβρισκε χρόνο (για χάρη του χρήματος φυσικά) να πεταχτεί ώς τη χώρα μας π.χ. για να παραστεί στην κλήρωση του «λαμπερού» μας πρωταθλήματος. Με εμφάνιση... κάγκουρα, εισέπραττε αρκετά χρήματα και το βράδυ έκανε «ζημιά» στα μπουζούκια. Με χρήματα άλλων βεβαίως βεβαίως.
Στην κορυφή, βέβαια, όλων των φραγκοφονιάδων βρίσκεται ο Πελέ. Είναι ίσως ο μοναδικός που έβγαλε περισσότερα χρήματα αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο, σε σχέση με την εποχή που ήταν εν ενεργεία παίκτης. Τον έχουμε δει να γυρίζει όλο τον πλανήτη κάνοντας guest εμφανίσεις, ενώ η χάρη του έφτασε ώς την Ξάνθη, όπου εμφανίστηκε σε δικάβαλο με τον πρόεδρό της, Χρήστο Πανόπουλο. Την επόμενη μέρα, πήγε στο «Καραϊσκάκη» για να γίνει μέλος του Ολυμπιακού και παραλίγο να τον φωνάζαμε και στην Αμφισσα, να τον φωτογραφίσουμε με τη φανέλα του Φωκικού, με αντάλλαγμα μια προβατίνα. Next time...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας