Τι κι αν η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο στη χώρα και κατ’ επέκταση επηρεάζει και το ποδόσφαιρό μας (το ποιο;).
Κυκλοφορεί ένας... μύθος πάνω σ’ αυτό το θέμα που θέλει τις ελληνικές ομάδες να βασίζονται στις ικανότητες και τις αρετές των εγχώριων, φτηνότερων παικτών και την ανάδειξη αυτών μέσω των ακαδημιών που διαθέτει κάθε σύλλογος.
Αλλά όπως είπαμε πρόκειται για μύθο.
Μπορεί πλέον να μην καταφτάνουν στην Ελλάδα καραβιές ποδοσφαιριστών από άλλες χώρες (ισάξιων ή χειρότερων από τους δικούς μας), όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ωστόσο μια ματιά στoν πίνακα θα σας πείσει ότι η λογική «οι ξένοι είναι καλύτεροι από τους Ελληνες» επικρατεί ακόμα και στις μέρες μας που τα κουκιά είναι μετρημένα.
Μόλις στις έξι από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας (σχεδόν το 1/3 δηλαδή) οι Ελληνες κερδίζουν τη μάχη της 11άδας εναντίον των ξένων συναδέλφων τους.
Ο λόγος για τον Πανιώνιο, τον Λεβαδειακό, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Ηρακλή, τον Πανθρακικό και την Καλλονή, στους πάγκους των οποίων κάθονται Ελληνες προπονητές που εμπιστεύονται το... ντόπιο προϊόν.
Μάλιστα, στην ομάδα της Νέας Σμύρνης που λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Μαρίνου Ουζουνίδη έχουν αγωνιστεί έως τώρα 17 Ελληνες έναντι μόλις 3 ξένων, με το ποσοστό να φτάνει το 83,4%.
Δεύτερος με διαφορά από τον πρώτο στην εν λόγω λίστα έρχεται ο Λεβαδειακός, με το ποσοστό των Ελλήνων να πιάνει το 67,5%.
Ωστόσο, μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχει τεράστια διαφορά την οποία μπορεί κανείς να παρατηρήσει στη συνέχεια του πίνακα.
Ναι μεν ο Πανιώνιος χρησιμοποιεί συντριπτικά περισσότερους Ελληνες, όμως τη δουλειά στο επιθετικό κομμάτι την κάνει το... 16,6% των ξένων.
Από τα συνολικά 19 τέρματα στις 15 αγωνιστικές, οι «δικοί μας» έχουν συμβάλει με γκολ και ασίστ στα 13, ενώ η τριάδα των ξένων με μπροστάρη τον Μπουμάλ βοήθησε στα 16!
Από την άλλη, η... ελληνική σημαία στον Λεβαδειακό είναι αυτή που κερδίζει και στις δύο κατηγορίες κυρίως λόγω Βαγγέλη Μάντζιου.
Με το αξιοθαύμαστο ποσοστό του 85% -το μεγαλύτερο στο πρωτάθλημα- οι εγχώριοι παίκτες υπερισχύουν στο 15% των αλλοδαπών.
Ακολουθεί η Καλλονή με 80% και από κει και πέρα ο δείκτης πέφτει στο 63,6% του Ηρακλή. Η εξάδα κλείνει με ΠΑΣ Γιάννινα (56,6%), ΠΑΟΚ (55,2%) και Αστέρα Τρίπολης (60%).
Η περίπτωση του τελευταίου, όπως και του ΠΑΟΚ, είναι ενδιαφέρουσα καθώς παρουσιάζει αντίθεση, αφού οι ξένοι αθροίζουν περισσότερα λεπτά συμμετοχής, αλλά οι Ελληνες κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην επίτευξη τερμάτων, κάτι που οφείλεται στα 9 γκολ του Γιάννου και στις 3 ασίστ του Σκούρτη, ο οποίος το 2016 θα φοράει τη φανέλα της Ξάνθης.
Οσον αφορά τους πρωτοπόρους του βαθμολογικού πίνακα Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, μόνο στον «δικέφαλο» του Βορρά γίνεται παραγωγική δουλειά από Ελληνες (55,2%).
Στους «ερυθρόλευκους» η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των ξένων με το υψηλό 83,9% στις συμμετοχές και το 67,9% στα γκολ/ασίστ. Φανταστείτε, δηλαδή, να μη σκόραρε ο Φορτούνης...
Επίσης, οι ξένοι έχουν την τιμητική τους στον Ατρόμητο (95%) και τον Παναιτωλικό (92%) συμβάλλοντας σχεδόν στο σύνολο των γκολ, ενώ ακολουθούν η Ξάνθη (71,4%) και ο Πλατανιάς (70,4%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας