Μπαίνουν στο γήπεδο σαν «κυρίες με τις καμέλιες»! Αγαπούν τα λουλούδια, όπως κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, αλλά, όπως και η Μαργαρίτα Γκωτιέ, η αυθεντική «κυρία με τις καμέλιες» στο διήγημα του Αλέξανδρου Δουμά υιού, που είναι πόρνη πολυτελείας, έτσι κι εκείνες καλούνται, αμέσως μετά, να σαγηνεύσουν την μπάλα και να μαγνητίσουν κυρίως άντρες καθισμένους στην εξέδρα!
Μπορούν! Οχι μόνο για... ιστορικούς λόγους, επειδή δηλαδή και η Γκωτιέ ενέπνευσε τον Τζουζέπε Βέρντι να συνθέσει τη γνωστή όπερα «Τραβιάτα» ή την Γκρέτα Γκάρμπο να αφήσει εποχή ως «κυρία με τις καμέλιες» στην ομώνυμη ιστορική κινηματογραφική επιτυχία του 1936, αλλά και επειδή, πολύ απλά, ξέρουν μπάλα που θα ζήλευαν πολλοί άνδρες ποδοσφαιριστές!
Αν νομίζετε ότι υπερβάλλουμε, δεν έχετε παρά να βρείτε στο διαδίκτυο το γκολ που πέτυχε το καλοκαίρι από τη σέντρα (!) η Κάρλι Λόιντ και θα καταλάβετε.
Η Αμερικανίδα Κάρλι Λόιντ είναι μία από τις τρεις υποψήφιες της FIFA για τον τίτλο «παίκτρια της χρονιάς», αλλά και οι δύο συνυποψήφιες δεν πάνε πίσω.
Η Γιαπωνέζα Άγια Μιγιάμα και η Γερμανίδα Σέλια Σάσιτς έχουν τα δικά τους επιχειρήματα για την άνοδο στην ίδια κορυφή.
Και οι τρεις μετείχαν το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του Καναδά. Στο τέλος του χρόνου θα ξέρουμε, με διαφορά λίγων ημερών από την ανάδειξη του Μέσι, του Μέσι ή του Μέσι..., συγγνώμη, του Μέσι, του Ρονάλντο ή του Νεϊμάρ για την ακρίβεια λοιπόν, στην ίδια ανδρική πρωτοκαθεδρία.
Αλλοτε, λοιπόν, «κυρίες με καμέλιες», αφού εκ των πραγμάτων στο ποδόσφαιρο συνυπάρχουν το κύρος με τη θεμιτή και αθέμιτη διεκδίκηση, ενώ συχνά είδαμε φέτος κάθε μία από τις τρεις κορυφαίες να είναι εντός αγωνιστικού χώρου και «Φαίδρα»!
Με ερωτική επιθυμία για νίκη μέσω του ταλέντου που διαθέτουν αλλά και τάσεις αυτοκαταστροφής! Στην αθώα εκδοχή τους... «Ιωάννες της Λωραίνης» ή, κατά το ελληνικότερο, Μπουμπουλίνες, επειδή και οι τρεις ηγήθηκαν εντός της χρονιάς των εθνικών ομάδων στις χώρες τους, επικεφαλής των... στρατευμάτων (για την ακρίβεια των ενδεκάδων), όπως και η Ζαν ντ’ Αρκ και η δική μας Σπετσιώτισσα καπετάνισσα σε δύσκολες μάχες.
Μα πάνω απ’ όλα γυναίκες μπαλαδόροι-ισσες! Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι τρεις υποψήφιες, λοιπόν, για τη φετινή κορυφαία ατομική διάκριση...
Αγια Μιγιάμα
Η Άγια Μιγιάμα, κοντή (1,68 μ.) κι αυτή, όπως... όλοι οι Ιάπωνες άλλωστε, είναι πολυσύνθετη! Παίζει στη μεσαία γραμμή, οργανώνει, συχνά με πάσες ακριβείας, αλλά δεν αρκείται στη δημιουργία.
Το καλοκαίρι, στα γήπεδα του Καναδά όπου έγινε το Παγκόσμιο Κύπελλο, οδήγησε και πάλι την Εθνική Ιαπωνίας στον τελικό και Ισπανός σχολιαστής της τηλεόρασης αναφώνησε (ο... αθεόφοβος) «θυμίζει Πάολο Φούτρε!»
Τίτλος τιμής -αλήθεια- για την 30χρονη Μιγιάμα... Δημιουργεί από τη μεσαία γραμμή αλλά και πετυχαίνει πολλά γκολ!
Φέτος ως αρχηγός της Εθνικής έφτασε στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης και ηττήθηκε από τις Αμερικανίδες... Απέτυχε, δηλαδή, να γιορτάσει την επιτυχία του 2011.
Τότε ήταν και πάλι το πρώτο βιολί της Ιαπωνίας και την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου (απέναντι και πάλι στις Γερμανίδες) ως την πρώτη ασιατική ομάδα που το κατακτούσε, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ήταν και πάλι αρχηγός στην αναρρίχηση, επίσης, ώς τη δεύτερη θέση.
Παίκτρια της Οκαγιάμα (2001-2008), την επόμενη διετία (2008-2010) έπαιξε σε τρεις(!) ομάδες των Ηνωμένων Πολιτειών (Λος Αντζελες, Σεν Λιούις, Ατλάντα) πριν επαναπατριστεί στην πρώτη ομάδα της.
Την πρώτη επταετία στην Οκαγιάμα πέτυχε (θαυμάστε απολογισμό) 62 γκολ σε 110 παιχνίδια! Φέτος έπαιξε στο τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας της!
Οργανώνει, σκοράρει με τεχνική και δυνατά σουτ, εμπνέει τις συμπαίκτριες, ενώ φέτος Γιαπωνέζοι και Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι τόλμησαν να τη χαρακτηρίσουν «Αματεράσου»! Της έδωσαν, δηλαδή, το όνομα της «ιερής θεότητας του ήλιου και των ουρανών» από την ιαπωνική μυθολογία, αυτής που θεωρείται η αρχή της γενεαλογίας των αυτοκρατόρων της Ιαπωνίας! Σπάνια χαρακτηρίζονται έτσι πρόσωπα γενικότερα της δημόσιας ζωής στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου...
Σέλια Σάσιτς
Απόδειξη της αξίας της είναι ότι στον φετινό ημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανίδα Σέλια Σάσιτς έχασε πέναλτι, ενώ το αποτέλεσμα ήταν 0-0.
Οι Αμερικανίδες, τελικά βασίλισσες της διοργάνωσης, είχαν νικήσει 2-0, «εκμεταλλευόμενες, αγωνιστικά και ψυχολογικά, το χαμένο πέναλτι» ήταν το σχόλιο που τη βαρύνει.
Η ίδια αποτυχία δεν επηρέασε την ένταξή της στις υποψήφιες για την απόλυτη ατομική διάκριση.
Κι αυτό επειδή η 27χρονη Σάσιτς, η μόνη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε το 2013, έστω και δίκην υπερβολής, από Γερμανό συνάδελφο «κάτοχος χαρίσματος που την ανάγει σε Μέσι των γυναικών!» (ναι, ώρες ώρες οι δημοσιογράφοι γράφουμε και λέμε ό,τι κατεβαίνει στο κεφάλι μας...), είναι πολυσύνθετη! Επιθετικογενής αλλά και πρόθυμη να καλύψει χώρους στα μετόπισθεν.
Στην Εθνική και στη Στουτγάρδη, καλή με την μπάλα κάτω αλλά και αλτική, υπολογίσιμη και στο ψηλό παιχνίδι.
Κάρλι Λόιντ
Φαντάζει ως εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά από τις υπόλοιπες υποψήφιες στον φετινό παγκόσμιο θρόνο!
Η 33χρονη Κάρλι Λόιντ από το Χιούστον ήταν, βλέπετε, η μεγάλη πρωταγωνίστρια της κατάκτησης του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στον τελικό, οι Αμερικανίδες νίκησαν 5-2 τις Γιαπωνέζες και η Λόιντ, ψηλό, ξανθό κορίτσι, πέτυχε τρία από τα πέντε γκολ σε διάστημα 13 λεπτών!
Το ένα από αυτά θα μείνει στην ιστορία γενικότερα του ποδοσφαίρου και όχι ειδικά του γυναικείου! Κι αυτό επειδή το πέτυχε με μακρινό, δυνατό και φαλτσαριστό ταυτόχρονα σουτ, ευρισκόμενη ακριβώς στη γραμμή της σέντρας! «Ακολούθησε επιφώνημα απ’ όλους μας και μετά παραλήρημα» όπως έγραψε εφημερίδα του Λος Αντζελες.
Ομάδα της είναι οι Χιούστον Ντας και κινείται στον άξονα του γηπέδου, αληθινή απειλή για την αντίπαλο τερματοφύλακα επειδή διαθέτει εκτόπισμα και τεχνική αντιστρόφως ανάλογη με το ύψος της...
Μητέρα η ίδια, θα ήθελε, όπως έχει πει, να έχει γεννηθεί νωρίτερα μόνο και μόνο για να ζούσε την εποχή που τραγουδούσαν οι «Σκόρπιονς»!
Λέτε να τραγούδησε ως άλλη προσευχή που εισακούστηκε «Here I am! Will you send me an angel;» πριν μπει στον τελικό και πετύχει το γκολ από τη σέντρα;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας