Ηταν ένα τεράστιο σοκ αυτό που βίωσε το ελληνικό ποδόσφαιρο το βράδυ της Τετάρτης όταν έγινε γνωστή η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ. Οι συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα τίμησαν όσο καλύτερα μπορούσαν τη μνήμη του, ωστόσο η πληγή της απώλειας ενός τόσο νέου ανθρώπου δεν θα κλείσει ποτέ και πάντα θα μας βυθίζει σε θλίψη κάθε φορά που το ημερολόγιο θα δείχνει 9 Οκτωβρίου.
Δεν είναι, πάντως, σπάνιο φαινόμενο οι θρήνοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχουμε πενθήσει κι άλλες φορές νέα παιδιά, εν ενεργεία παίκτες της Α’ Εθνικής...
Αν αρχίζαμε την καταγραφή από τα πρώτα χρόνια παρουσίας του ελληνικού πρωταθλήματος, θα φτάναμε σε περιπτώσεις όπως των δύο αδικοχαμένων νεαρών παικτών, επίσης του Παναθηναϊκού, του Λύσανδρου Δικαιόπουλου και του Νίκου Χαραλαμπίδη, που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το 1938, ωστόσο θα επικεντρωθούμε στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπου τα αρχεία είναι πιο πλήρη.
Το 1979, 6 Σεπτεμβρίου, μια μέρα με πολλή βροχή, τρεις νεαροί παίκτες της ΑΕΛ ταξίδευαν με αυτοκίνητο στην Αθήνα και συγκρούστηκαν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, λίγο έξω από τη Θήβα. Οι δύο, ο 19χρονος Δημήτρης Κουκουλίτσιος και ο 20χρονος Δημήτρης Μουσιάρης, σκοτώθηκαν και ο τρίτος, ο Γιάννης Βαλαώρας, σώθηκε, κάνοντας εν συνεχεία μια μεγάλη καριέρα με τη θεσσαλική ομάδα, αφιερώνοντας πολλές φορές γκολ και τίτλους στα αδικοχαμένα φιλαράκια του.
Το 1990, η Δράμα θρήνησε τον χαμό του 23χρονου Λάζαρου Χαραλαμπίδη, ποδοσφαιριστή της Δόξας, πάλι σε τροχαίο, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, στις 30/4/1995, γράφτηκε μια «μαύρη μέρα» στην ιστορία του Ατρόμητου. Στο 58ο λεπτό του αγώνα με τον Πανελευσινιακό, στο Δημοτικό Στάδιο Ελευσίνας, για την Γ’ Εθνική, ο Στέλιος Βογιατζής των γηπεδούχων χτύπησε -άθελά του- με αγκωνιά τον Μουκάντι Τσιμάνγκα, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στη καρωτίδα του. Παρά το αρχικό του πέσιμο στο έδαφος, ο Τσιμάνγκα σηκώθηκε και περπάτησε για λίγο, πριν καταρρεύσει ξανά οριστικά δυστυχώς. Κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ο ποδοσφαιριστής άφησε την τελευταία του πνοή.
Δύο χρόνια αργότερα, στις 8 Μαρτίου 1997, ο Βορειοηπειρώτης Λευτέρης Μίλος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, στο χωριό Γιάννουλη της Λάρισας.
Εκείνη την περίοδο είχε μείνει ελεύθερος, έχοντας αποδεσμευτεί έπειτα από έξι μήνες στον Ηρακλή και ήταν πολύ πιθανό να επέστρεφε το επόμενο καλοκαίρι στην ΑΕΛ, με την οποία είχε διαγράψει σημαντική καριέρα. Στις 2.45 π.μ., έχοντας φύγει από κέντρο διασκέδασης, φέρεται να ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί που οδηγούσε ο 26χρονος Γιώργος Σαματζής, πρώην μπασκετμπολίστας, ο οποίος επέζησε.
Λίγους μήνες μετά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1997, η Λάρισα και το ελληνικό ποδόσφαιρο θρήνησαν και πάλι από τροχαίο, αφού έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μητσιμπόνας. Το Ι.Χ. που οδηγούσε ο ίδιος συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ημιφορτηγό. Με πολλαπλά κατάγματα και ακατάσχετη αιμορραγία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου και κατέληξε...
Ο Χάρος ανέβηκε λίγο πιο βόρεια, λίγους μήνες μετά και στις 9 Φεβρουαρίου 1998, ο Παναγιώτης Κατσούρης του ΠΑΟΚ, σε ηλικία 22 ετών, αφήνει και αυτός τη ζωή του στην άσφαλτο. Αργά το βράδυ, επιστρέφοντας από αγώνα σε γήπεδο 5x5. έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στην περιοχή της Θέρμης, προκαλώντας πανελλήνια θλίψη.
Τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2001, θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσε και Γιόβαν Γκοΐκοβιτς, ο 27χρονος Σέρβος, από τους καλύτερους παίκτες του Ηρακλή εκείνη την περίοδο. Βρισκόταν σε εορταστική άδεια στην πατρίδα του και ύστερα από μια βραδινή έξοδο στο Βελιγράδι, έγινε το μοιραίο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε δέντρο και λόγω της σφοδρότητας της πρόσκρουσης, ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Οταν έφυγε από τη ζωή, ο Γκοΐκοβιτς ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού 2 ετών, ενώ η σύζυγός του ήταν ξανά έγκυος.
Μία από τις πλέον τραγικές ιστορίες απώλειας ποδοσφαιριστή ήταν αυτή του Παναγιώτη Μπαχράμη, που είχε κάνει αξιοσημείωτη καριέρα κυρίως με την ΑΕΛ. Στις 13 Αυγούστου 2010 βρισκόταν για διακοπές στην Κυπαρισσία και την ώρα που έκανε ψαροντούφεκο στη θάλασσα, η προπέλα ενός ταχύπλοου που οδηγούσε 55χρονος τον χτύπησε και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Περίπου δέκα μήνες πριν, στις 16 Νοεμβρίου 2009, οι «βυσσινί» της Θεσσαλίας θρήνησαν και τον χαμό του διεθνούς Μεξικανού, Αντόνιο ντε Νίγκρις, που πέθανε από ανακοπή σε ηλικία 31 ετών, ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στη Λάρισα.
Αλλο ένα θανατηφόρο τροχαίο συνέβη στις 19 Απριλίου του 2011, όταν ο 25χρονος Νιγηριανός της Ξάνθης, Ολουμπάγιο Αντεφέμι, καθ’ οδόν για Θεσσαλονίκη, στις 9.15 το πρωί έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στο ύψος της Καβάλας και σκοτώθηκε ακαριαία.
Από την Τετάρτη το βράδυ, ο διεθνής Τζορτζ Μπάλντοκ μπήκε δυστυχώς σε αυτή τη μακάβρια λίστα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας