ΠΑΟΚ
Η κληρωτίδα -ή μάλλον το κομπιούτερ- του Γιουρόπα Λιγκ επιφύλαξε στον πρωταθλητή Ελλάδας ΠΑΟΚ μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή στη φετινή διοργάνωση. Κατ’ αρχάς θα επισκεφθεί το «Ολντ Τράφορντ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις καυτές έδρες των Γαλατασαράι και Ρεάλ Σοσιεδάδ. Επιπλέον όμως με αυτοσυγκέντρωση μπορεί στα εντός έδρας παιχνίδια του απέναντι στις Σλάβια Πράγας, Φερεντσβάρος, Βικτόρια Πλζεν και Στεάουα να κάνει το απόλυτο των 4 νικών και να θέσει βάσεις πρόκρισης στα νοκ άουτ. Από το πρόγραμμα των 8 αναμετρήσεων σίγουρα ξεχωρίζει το ταξίδι του «Δικέφαλου» στο Μάντσεστερ. Για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στην Αγγλία εκτός Λονδίνου, εκεί όπου έγραψε δύο χρυσές σελίδες στην ιστορία του: τον άθλο της πρόκρισης σε βάρος της Αρσεναλ το φθινόπωρο του 1997 και τη νίκη επί της Τότεναμ με 2-1 το 2011. Η φετινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί ερωτηματικό, καθώς ο Ερικ τεν Χαχ ακόμα τη «χτίζει». Ικανή να πιέσει την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι έως τα πέναλτι στο Κομιούνιτι Σιλντ, αλλά και να χάσει με παιδαριώδη λάθη από την Μπράιτον. Ομως είναι η Γιουνάιτεντ...
H Σοσιεδάδ είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρσι έχοντας χάσει μεταξύ άλλων τους Μερίνο (Αρσεναλ) και Λε Νορμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης). Τα προβλήματά της αποτυπώνονται και στο μέτριο ξεκίνημά της στην Πριμέρα Ντιβισιόν με μία νίκη επί της νεοφώτιστης Εσπανιόλ και ήττες εντός έδρας από Ράγιο και Αλαβές. Σλάβια Πράγας και Βικτόρια Πλζεν δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς σταθερά είναι δύο από τις τρεις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο στην Τσεχία μαζί με τη Σπάρτα Πράγας. Αμφότερες είναι νεανικές, ικανές για ζημιές.
H πρωταθλήτρια Τουρκίας Γαλατασαράι ενισχύθηκε μεσοεπιθετικά με τον Ζίγεχ από την Τσέλσι και τον Μπατσουαγί, που ήρθε ελεύθερος από τη Φενερμπαχτσέ. Ο ΠΑΟΚ έχει χτίσει καλή παράδοση απέναντι σε τουρκικές ομάδες έχοντας αντιμετωπίσει δύο «άσπονδες» εχθρούς της Γαλατά στο παρελθόν. Είχε αποκλείσει τη Φενερμπαχτσέ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ το καλοκαίρι του 2010 στερώντας της την Ευρώπη εκείνη τη σεζόν, ενώ στη «βιαστική» αρχή της σεζόν 2020-21 με τα μονά ματς λόγω πανδημίας είχε νικήσει 3-1 την Μπεσίκτας μέσα στην Τούμπα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι εντός έδρας αναμετρήσεις με τη Φερεντσβάρος και τη Στεάουα όπως και η εκτός στην έδρα της RSF Λετονίας είναι αγώνες που ο ΠΑΟΚ πρέπει να «καθαρίσει» αν θέλει να συνεχίσει στην Ευρώπη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Ολυμπιακός ξεκινάει το φετινό Γιουρόπα Λιγκ με την αυτοπεποίθηση που του έδωσε ο θρίαμβος στο Κόνφερενς Λιγκ τον περασμένο Μάιο. Και η χθεσινή του κλήρωση μπορεί να χαρακτηριστεί βατή με δεδομένο ότι απέφυγε τα μεγαθήρια που καιροφυλακτούσαν: ούτε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε Ρόμα, ούτε Τότεναμ από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.
Του έτυχαν δύο ομάδες από την Πριμέιρα Λίγκα της Πορτογαλίας, η Μπράγκα (εντός έδρας) και η Πόρτο (εκτός), η οποία πλέον έχει νέο πρόεδρο, τον Αντρές Βίλας-Μπόας. Η Πόρτο φέρνει ωραίες αναμνήσεις στους «ερυθρόλευκους», καθώς απέναντι στους «δράκους» έδωσαν τον πρώτο αγώνα της ιστορίας τους στο Τσάμπιονς Λιγκ το 1997 -και νίκησαν μάλιστα με τον αλήστου μνήμης «κεραυνό» του Στέλιου Γιαννακόπουλου. Οσο για την Μπράγκα, έχει πανηγυρίσει αρκετές επιτυχίες απέναντι σε ελληνικές ομάδες με δύο νίκες επί της ΑΕΚ το 2020 και τον περσινό αποκλεισμό του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Επιπλέον ίντριγκα αποτελεί η παρουσία του Καρβαλιάλ στον πάγκο της.
Οι Ρέιντζερς, που χρόνια τώρα ζουν στη σκιά της Σέλτικ στη σκοτσέζικη Πρέμιερσιπ, είναι η ομάδα από το γκρουπ των ισχυρών που θα επισκεφτεί το «Γ. Καραϊσκάκης». Ποιοτική, δυνατή σωματικά αλλά όχι ακατάβλητη, η ομάδα του Φιλίπ Κλεμόν δίνει αύριο τον πρώτο δυνατό αγώνα της σεζόν στο ντέρμπι του «Ολντ Φερμ» απέναντι στη Σέλτικ.
Η Λιόν παραμένει και φέτος προβληματική, όπως δείχνουν οι δύο ήττες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια της Λιγκ 1 και το ότι δεν έχει ακόμα σκοράρει. Ομως ένας αγώνας μέσα στην έδρα της είναι πάντα δύσκολη υπόθεση για κάθε αντίπαλο. Η Καραμπάγκ, που τόσο δυσκόλεψε πέρσι τη Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο στο Γιουρόπα Λιγκ, θα φιλοξενηθεί στον Πειραιά, όπως και η ολλανδική Τβέντε που έχει να «συναντηθεί» με ελληνικό σύλλογο πάνω από 44 χρόνια! Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στο Μάλμε για να αντιμετωπίσει την ομάδα που απέκλεισε φέτος τον ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, δείχνοντας πόσο επικίνδυνη και ισορροπημένη είναι σε όλες τις γραμμές της.
Η Στεάουα, κοινή αντίπαλος για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, προέρχεται από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της στη Ρουμανία ύστερα από 9 «πέτρινα» χρόνια και 27ο συνολικά. Δεν έχει σχέση μεν με την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1986, όμως δεν είναι αμελητέα ποσότητα και μέσα στο Βουκουρέστι θέλει προσοχή.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Μια ματσάρα και έντονη αισιοδοξία
Ενα τεράστιο ματς στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο και πολύ... χειμώνα επιφύλαξε η κλήρωση του Κόνφερενς Λιγκ για τον Παναθηναϊκό.
Από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα καταφτάσει στην Αθήνα η Τσέλσι, το πιο βαρύ (και εμπορικό) όνομα της φετινής διοργάνωσης και μόλις προ τριετίας πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μπορεί στο «Στάμφορντ Μπριτζ» να επικρατεί αυτό τον καιρό το αδιαχώρητο λόγω της παρουσίας άνω των 40 (!) ποδοσφαιριστών στο ρόστερ, όμως εντός των ημερών θα γίνει το ξεκαθάρισμα από τον προπονητή Εντσο Μαρέσκα και τη διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να παίξει απέναντι σε παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστές. Οι τέσσερις από τις υπόλοιπες πέντε αντιπάλους του «τριφυλλιού» είναι και αυτοί από τη βόρεια Ευρώπη, όπου θα ταξιδέψει ο Παναθηναϊκός για τις αναμετρήσεις με την Τζουργκάρντεν και τους Νιου Σέιντς. Το πιο κοντινό ταξίδι των «πρασίνων» θα είναι στη Βοσνία για την αναμέτρηση με την Μπόρατς Μπάνια Λούκα, την οποία ο ΠΑΟΚ απέκλεισε το καλοκαίρι στον 2ο γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ με δύο νίκες. Η Ελσίνκι θα ξανάρθει φέτος στην Ελλάδα -αυτή τη φορά στην Αθήνα, καθώς πέρσι είχε αντιμετωπίσει στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ τον ΠΑΟΚ.
Οι εντός έδρας αγώνες με την Ελσίνκι και την Ντινάμο Μινσκ είναι τα must win παιχνίδια του Παναθηναϊκού, που καλείται να κάνει το κάτι παραπάνω εκτός έδρας απέναντι σε πολύ βατούς αντιπάλους για να προκριθεί στα νοκ άουτ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας