Στις πρώτες ημέρες του Euro 2024 σημειώθηκαν πολλά τέρματα, σχεδόν 3,5 κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα, αλλά σιγά σιγά το άγχος και η νευρικότητα των ομάδων στο κυνήγι του αποτελέσματος έκαναν την εμφάνισή τους. Ο ρυθμός σκοραρίσματος έπεσε για να φτάσει στο 2,25 ανά παιχνίδι στη φάση των ομίλων.
Τα βασικότερα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης είναι δύο. Κατ’ αρχάς, τα γκολ είναι πολύ μοιρασμένα μεταξύ των παικτών κάθε ομάδας, με αποτέλεσμα η κορυφαία επίδοση μέχρι στιγμής να είναι μόλις 3 γκολ. Με τοπ σκόρερ τον Ζορζ Μικαουτάτζε, τον γαλλοθρεμμένο επιθετικό της Μετς και της Εθνικής Γεωργίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, την κορυφαία επίδοση στο τουρνουά έχουν... τα αυτογκόλ. Ηδη έχουν σημειωθεί 7, ήτοι ένα ποσοστό 8,6%.
Τα περισσότερα από αυτά αποδείχθηκαν κρίσιμα για την έκβαση των αναμετρήσεων. Μόνο το πρώτο χρονικά, αυτό του Αντόνιο Ρούντιγκερ, ήταν επουσιώδες. Επιτεύχθηκε όταν η Γερμανία είχε βάλει ήδη το νερό στο αυλάκι και ήταν το γκολ της τιμής για τη Σκοτία στην ήττα της με 1-5 στον εναρκτήριο αγώνα του Μονάχου.
Κατόπιν τα αυτογκόλ απέκτησαν σημασία. Ο Αυστριακός Βέμπερ κατά λάθος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, δίνοντας τη νίκη στη Γαλλία με 1-0. Και ο Χράνατς της Τσεχίας βοήθησε άθελά του την Πορτογαλία να επικρατήσει με 2-1.
Η περίπτωση του Αλβανού Γκιάσουλα ήταν ξεχωριστή. Εβαλε την ομάδα του σε μπελάδες σκοράροντας για λογαριασμό της Κροατίας, όμως εξιλεώθηκε ισοφαρίζοντας σε 2-2 και στερώντας τους βαθμούς της νίκης από τη «Χρβάτσκα».
Την ίδια αγωνιστική, στον ίδιο όμιλο, η Ιταλία αμυνόταν με νύχια και με δόντια απέναντι στις απανωτές επιθέσεις της Ισπανίας και κάποια στιγμή έγινε το λάθος. Ο Ρικάρντο Καλαφιόρι (φωτ.) νίκησε τον Τζίτζι Ντοναρούμα για το τελικό 1-0 της Ισπανίας.
Το πιο εξωφρενικό αυτογκόλ της 1ης φάσης ήταν αυτό του Σαμέτ Ακαϊντίν στον αγώνα με την Πορτογαλία, με την παντελή έλλειψη συνεννόησης με τον τερματοφύλακά του σε μια σχετικά ανύποπτη φάση – ένα αυτογκόλ που έκοψε τελείως τα γόνατα των Τούρκων.
Τελευταίο χρονικά αυτογκόλ –μέχρι το επόμενο;– ήταν αυτό του Ολλανδού Μάλεν για λογαριασμό της Αυστρίας. Ενα αυτογκόλ που έθεσε τον τόνο για την εξέλιξη της αναμέτρησης που βρήκε τους «οράνιε» να χάνουν 3-2 και τους Αυστριακούς να τερματίζουν πρώτοι στον Δ΄ όμιλο προς γενική έκπληξη.
Στις 15 διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την έναρξή του (1960) έως και το Euro 2016, είχαν σημειωθεί συνολικά μόλις 9 αυτογκόλ. Ηρθε το Euro 2020 να εκτοξεύσει τον αριθμό αυτό στο 20, καθώς 11 αυτογκόλ καταγράφηκαν στο προ τριετίας τουρνουά. Αυτό το ρεκόρ όμως... κινδυνεύει. Εκτός και αν η φθίνουσα πορεία των αυτογκόλ στα γήπεδα της Γερμανίας (3 στην πρώτη αγωνιστική, άλλα τόσα στη δεύτερη και μόλις 1 στην τρίτη) είναι ένδειξη ότι οι παίκτες σιγά σιγά αφήνουν αυτή την... κακή συνήθεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας