Περιήγηση αυτοδιάθεσης ή έμφυτη ανάγκη αυτοπροσδιορισμού… Καθορίζουν οι ίδιοι χαρακτηρισμοί την παρουσία της 26χρονης Κενυάτισσας Εσθερ Κουάμκα, πιο σωστά την πορεία της σε Αυστρία και Ελβετία τους τελευταίους τρεις μήνες. Παίκτρια ποδοσφαίρου, επιθετικός με αλτικότητα «ζηλευτή κι από άνδρες», όπως βεβαιώνει ο Αυστριακός Κουρτ Χέμπεργκερ, συνήθως προπονητής ομάδων δεύτερης κατηγορίας ανδρών ή γυναικείων ομάδων υψηλού επιπέδου στη γη των Αλπεων. Εχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η παρουσία της Εσθερ, πτυχιούχου Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως ονομάζεται η σχολή στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.
«Πεισματικά θέλησε να κάνει στην πατρίδα μας το πρώτο στάδιο των σπουδών της όταν ήταν 18 ετών και μετά να ενισχύσει τη γνώση της με το μεταπτυχιακό στην Ευρώπη», συστήνει την «περήφανη κόρη» ο πρόξενος της αφρικανικής χώρας στη Γερμανία.
Ψάχνει τώρα τη νέα ομάδα της στις δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, «πάντα το ποδόσφαιρο ήταν το παιχνίδι που αγαπούσα και συντρόφευε τις προσδοκίες μου για προσωπική πρόοδο αλλά και τη διάθεσή μου να μιλώ για δικαιοσύνη, ισότητα, όχι ως καταπιεσμένη Αφρικανή αλλά ως πολίτις του κόσμου που συντηρεί ελπίδα γι’ αλλαγή των ανθρώπινων σχέσεων, όπου αυτές αποδεικνύουν το λανθασμένο περιεχόμενό τους», δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα. καλεσμένη ραδιοφωνικού σταθμού στη Βασιλεία της Ελβετίας. Διευκρίνισε πως «στην Κένυα όταν ήμουν έφηβη και είχα καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου και έχω προσόντα ικανά να μου δώσουν κύρος ως παίκτρια, καλούσα και άλλα μικρά κορίτσια κάθε φυλής [σ.σ.: συνολικά 42 (!) είναι οι φυλές στην Κένυα] ν’ ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο αν τους αρέσει, με κάθε άλλο άθλημα που νιώθουν ότι τους ταιριάζει! Πολλές, τότε νεαρές Κενυάτισσες, με άκουσαν και ποτέ δεν το μετάνιωσαν».
Δεν… μετάνιωσαν ούτε στη γυναικεία πορτογαλική ομάδα Σετούμπαλ και σε έναν ερασιτεχνικό σύλλογο στη Γερμανία, αυτές ήταν οι δύο ομάδες της Εσθερ Κουάμκα μέχρι σήμερα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Γερμανία (κοινωνικές επιστήμες), τη συμμετοχή της σε αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, από το 2017 μέχρι σήμερα.
«Ποτέ μετά το τέλος των παιχνιδιών δεν μιλούσε μόνο για ποδόσφαιρο… Ξεκινούσε από εκεί και κατέληγε σε συμπεράσματα με τις λέξεις χειραφέτηση, δικαιοσύνη, σχόλια για την αρρώστια του ρατσισμού και τις δυνατότητες εξαφάνισής του από τις ανθρώπινες σχέσεις!».
Αναγκαία διευκρίνιση…
Κατά καιρούς, καλεσμένη σε σχολεία κάθε επιπέδου εκπαίδευσης, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου… Οπου, μεταξύ άλλων, απολαμβάνει σεβασμό αλλά και υπομένει! «Είναι μαύρη, η συστατική επιστολή πολλών δασκάλων προς μαθητές και μαθήτριες, παιδιά που ίσως μεταφέρουν από τα σπίτια τους ρατσιστική νοοτροπία, είναι ότι η Εσθερ Κουάμκα είναι μορφωμένη, είναι πολύ καλή παίκτρια ποδοσφαίρου, παίζει σαν Ευρωπαία!», μας είπε ο Κενυάτης δημοσιογράφος Μίρους Πράντα, μόνιμος κάτοικος Βερολίνου, πως «είναι ο συνηθέστερος πρόλογος δασκάλων προς τους μαθητές πριν αρχίσει η Εσθερ να τους μιλά». «Ισως, ο ίδιος πρόλογος χρησιμεύει και προς οπαδούς ομάδων πριν δουν-αποδεχθούν την Εσθερ να παίζει ποδόσφαιρο…», παρατηρήσαμε με νόημα, εισπράξαμε το χαμόγελο του Αφρικανού συναδέλφου.
Ρωτήθηκε η γεννημένη στο «βουνό του μοσχαριού», έτσι αποκαλείται στην Κένυα το βουνό Σατίμα, στους πρόποδές του βρίσκεται το χωριό όπου γεννήθηκε η «ειρηνική επαναστάτρια Εσθερ», «είσαι επιθετικός, ποιον Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή θαυμάζεις;» και απάντησε: «Τον πιο δίκαιο!».
Παίζει κυρίως σε ερασιτεχνικές γυναικείες ομάδες αλλά και τι μ’ αυτό… Τα δικά της γκολ, με στόχο ουσιαστικά την αγάπη, προέρχονται από τις… τελικές πάσες-ερεθίσματα της Κένυας: Η χώρα της απέκτησε, επίσημα, την ανεξαρτησία από τους Ευρωπαίους δυνάστες της μόλις το 1964 (!), οργάνωσε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της το 1992 (!), οι χήρες της φυλής Λούο όταν πεθαίνει ο σύζυγός τους ακόμη καταγγέλλεται πως εξαγνίζονται με τριήμερη σεξουαλική κακοποίηση από ειδικούς «εξαγνιστές». Η ίδια ανήκει στην, πληθυσμιακά μεγαλύτερη, φυλή Κικούγιου κι έχει αναλάβει, λοιπόν, άτυπο ρόλο «υπουργού Εξωτερικών και αποκατάστασης της κενυατικής έξωθεν καλής μαρτυρίας μέσω του ποδοσφαίρου», όπως την προλόγισε ο Αυστριακός συνάδελφος.
Καταφύγιό της, μάθαμε, όταν πηγαίνει στην Κένυα είναι το «Οχυρό του Ιησού» στη Μομπάσα, το μνημείο έχτισαν οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες το 1593…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας