Το σημερινό άρθρο δεν είναι για τα πάρα πολλά χρήματα που ξοδεύονται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ναι, αρκετοί τα θεωρούν πρόκληση, αλλά δεν είναι. Ο λόγος είναι απλός: τα λεφτά που δίνουν οι ομάδες για παίκτες, προπονητές κ.λπ. έρχονται πίσω. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δηλαδή. Τα 200-300-500 εκατομμύρια ευρώ που χαλάει τον χρόνο μια ομάδα, τα εισπράττει από αλλού. Από τηλεοπτικά δικαιώματα, από εισιτήρια, από χορηγούς, από πωλήσεις εμφανίσεων. Ο νόμος της αγοράς είναι αυτός και όσο το ποδόσφαιρο θα είναι το λαοφιλέστερο σπορ στον πλανήτη, τέτοια θα είναι τα ποσά που θα διακινούνται. Εξαίρεση αποτελεί η Σαουδική Αραβία, όμως αυτή είναι μια άλλη ιστορία.
Το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES εξέδωσε χθες την ετήσια έρευνά του, ψάχνοντας να βρει την πιο ακριβή ομάδα στον κόσμο. Οχι σε αγοραστική αξία, ούτε σε εκτίμηση ποδοσφαιριστών π.χ.. μέσω Transfermarkt. Το CIES παίρνει το ρόστερ κάθε συλλόγου και αναλύει πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί γι’ αυτό. Από το ποσό μεταγραφής μέχρι τις ετήσιες αποδοχές του κάθε παίκτη. Από την άλλη δεν υπολογίζει τα λεφτά που βάζει στο ταμείο της μια ομάδα από πωλήσεις κ.λπ.
Στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας συναντάμε ομάδες που έχουν μείνει μακριά από τις επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, εξ ου και ο τίτλος του κειμένου.
Θα περίμενε κανείς την Τσέλσι να βρίσκεται στην κορυφή, όμως όχι. Αυτή ανήκει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που το υπάρχον έμψυχο δυναμικό της έχει κοστίσει στη διοίκηση 1,15 δισεκατομμύριο ευρώ!
Οι «μπλε» του Λονδίνου ακολουθούν με 16 εκατ. ευρώ λιγότερα και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Οι περισσότερες πανάκριβες μεταγραφές της Τσέλσι έγιναν πέρσι και φέτος. Και μάλιστα οι πάμπολλοι πιτσιρικάδες του ρόστερ δεν έχουν τόσο ακριβά συμβόλαια όσο στη Γιουνάιτεντ.
Στην τρίτη θέση συναντάμε την… επιτυχία, δηλαδή τη Μάντσεστερ Σίτι που για λίγο ξεπερνά το δισεκατομμύριο. Αμέσως μετά εμφανίζεται η πρώτη ομάδα εκτός Αγγλίας, η Παρί Σεν Ζερμέν με 1 δισ. ακριβώς, παρά τις αποχωρήσεις Νεϊμάρ και Μέσι που κόστιζαν πανάκριβα. Η πεντάδα κλείνει με την Αρσεναλ των 836 εκατομμυρίων, δείγμα ότι η αγωνιστική της άνοδος από πέρσι δεν ήταν τυχαία, αλλά πληρώθηκε ακριβά.
Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ κυριαρχούν σε αυτή τη λίστα και η εξήγηση είναι φυσικά τα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα όπως και η δίκαιη κατανομή αυτών σε όλες τις ομάδες. Από τις 20 συμμετέχουσες στο αγγλικό πρωτάθλημα, οι 19 βρίσκονται στις πρώτες 53 θέσεις και μόνο η νεοφώτιστη Λούτον είναι εκτός της πρώτης 100άδας.
Η Λίβερπουλ είναι 7η κάτω από άλλες πέντε ομάδες της χώρας της, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης. Εκτός δεκάδας βρίσκουμε τις Μπάγερν, Γιουβέντους, ενώ η Μπαρτσελόνα δεν είναι καν δεύτερη στην Ισπανία, αλλά τρίτη με 375 εκατομμύρια ευρώ έναντι 387 της Ατλέτικο Μαδρίτης. Τεράστιο ρόλο εδώ έχουν παίξει τα οικονομικά προβλήματα των Καταλανών, που ανάγκασαν την ισπανική Λίγκα να της επιβάλει αυστηρή επίβλεψη στο «βιβλίο εσόδων-εξόδων». Προ πενταετίας οι «μπλαουγράνα» θα ήταν εύκολα πρώτοι. Φυσικά στις 100 πρώτες ομάδες του κόσμου δεν υπάρχει καμία ελληνική...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας