Ο αποψινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στην Κωνσταντινούπολη διαθέτει ένα πολύ μεγάλο -και αγχωμένο- φαβορί και ένα άνετο αουτσάιντερ. Αν η Μάντσεστερ Σίτι δεν νικήσει, θα είναι αποτυχία μεγατόνων. Αν η Ιντερ δεν κερδίσει, δεν θα της ζητήσει κανείς τον λόγο...
Η Σίτι βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την καταξίωση στα μάτια των σκεπτικιστών Ευρωπαίων. Είναι τέτοιος ο πλούτος και η δυνατότητά της να αποκτά όποιον παίκτη θέλει, που πρέπει πια να δείξει ότι είναι ποδοσφαιρικά αξιόπιστη και όχι απλά ένα φτιασιδωμένο σύνολο. Η πορεία της μέχρι τον τελικό ήταν εντυπωσιακή, με αποκορύφωμα το 4-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στον δεύτερο ημιτελικό, στο «Ετιχαντ». Εκεί έπαιξε με ποιότητα, ακρίβεια, ένταση, δύναμη, πίεση, υψηλό ρυθμό, αυτοπεποίθηση και δίψα. Ηταν εμφάνιση επίδοξης πρωταθλήτριας Ευρώπης.
Η ομάδα του Πεπ Γουαρδιόλα είναι υποχρεωμένη να κάνει τέτοια εμφάνιση και στον αποψινό τελικό. Οχι μόνο για να κερδίσει την Ιντερ και να αναδειχθεί για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πρέπει με την απόδοσή της να κάνει τους επικριτές της να ξεχάσουν ότι είναι η ομάδα του 1 δισ. στερλινών, ότι στηρίζεται από ένα βαθύπλουτο κράτος, ότι στην πορεία της προς την καταξίωση έχει παραβιάσει πλειστάκις το Financial Fair Play και ότι υπό κανονικές συνθήκες φέτος θα διήνυε τη δεύτερη σεζόν αποκλεισμού της από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Γλίτωσε την τιμωρία επειδή πληρώνει τους καλύτερους δικηγόρους. Θα πάρει άραγε και το Ιερό Δισκοπότηρο επειδή πληρώνει τους καλύτερους παίκτες;
Στην άλλη όχθη, η Ιντερ δεν έχει το άγχος του φαβορί, αλλά προσπαθεί να σώσει την τιμή της Ιταλίας που μέσα σε ένα δεκαήμερο έχασε το Γιουρόπα και το Κόνφερενς Λιγκ. Οι «νερατζούρι» βρίσκονται στον έκτο τελικό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και στοχεύουν στον τέταρτο τίτλο τους. Κανείς δεν τους υπολόγιζε στην αρχή της σεζόν και πέρασαν... κάτω από το ραντάρ.
Σε αντίθεση με τους διψασμένους για ευρωπαϊκή δόξα Αραβες που επενδύουν πακτωλούς στη Σίτι, η ομάδα του Μιλάνου φλερτάρει με την οικονομική καταστροφή στα επτά χρόνια που κάνει κουμάντο η κινεζική επιχείρηση Suning του Ζιντόνγκ Ζανγκ.
Αρχικά η επένδυση υπάκουε σε πολιτική γραμμή της κινεζικής κυβέρνησης για άνοιγμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σταδιακά όμως ατόνησε το πολιτικό ενδιαφέρον και, επιπλέον, ήρθαν η οικονομική κρίση και η πανδημία να οδηγήσουν σε πτώχευση τη Suning. Η κυβέρνηση την έσωσε, αλλά η Ιντερ πρέπει να πωληθεί. Ο υιός Ζανγκ, ο Στίβεν, που απόψε θα γίνει ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος συλλόγου φιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ, προσπαθεί να... ξεφορτωθεί το βαρίδι, αλλά δεν τα καταφέρνει. Μια νίκη απόψε ίσως βοηθήσει. Και θα τα χρωστάει όλα στον Τζουζέπε Μαρότα, τον διευθύνοντα σύμβουλο, που κατάφερε να πάρει τους Τζέκο, Τσαλχάνογλου και Μχιταριάν χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, να πουλήσει τον Λουκάκου στην Τσέλσι έναντι 120 εκατ. ευρώ και να τον ξαναπάρει δανεικό και να εισπράξει 70 εκατ. για τον Ασράφ.
Απόδειξη ότι, με μαεστρικές κινήσεις, το ποδόσφαιρο ευδοκιμεί και στις πιο αντίξοες συνθήκες και δεν χρειάζεται μόνο εμίρηδες που υπογράφουν λευκές επιταγές...
️⚽️ Μάντσεστερ Σίτι
▶ Ερλινγκ Μπράουτ Χόλαντ
Το σκανδιναβικό «υπερόπλο»
Οσο περνούν τα χρόνια, οι άμυνες γίνονται πιο κλειστές, οι αμυντικοί πιο ογκώδεις και ψηλοί, καλύτεροι με την μπάλα στα πόδια, πιο ανθεκτικοί, με βελτιωμένες αντιδράσεις. Οι προπονητές βρίσκουν διαρκώς τρόπο να θωρακίζουν τα μετόπισθεν και να οδηγούν τους επιθετικούς στην ασφυξία. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπίζουν την πλειονότητα των φορ, που έχουν το εκτελεστικό ένστικτο μέσα στην περιοχή και ταχύτητα στα 50 μέτρα της αντεπίθεσης. Σπάνιο είναι όμως να βρει κανείς ταχύτητα και εκρηκτικότητα στα 5 μέτρα ή σε μικρότερη απόσταση.
Αυτό κάνει ο Ερλινγκ Μπράουτ Χόλαντ. Ο 22χρονος Νορβηγός της Μάντσεστερ Σίτι είναι πλέον ο κορυφαίος σέντερ φορ στον κόσμο όχι (μόνο) λόγω της σωματοδομής του, αλλά για την ταχύτητα σκέψης και κίνησης. Προνοεί το πού θα καταλήξει η μπάλα και βρίσκεται πάντα στην κατάλληλη θέση. Ακόμα και μετρ της τελικής πάσας, όπως ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Ιλκάι Γκιντογκάν και ο Κέβιν ντε Μπρόινε, πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να ερμηνεύσουν την κίνησή του.
Οταν έγινε γνωστή πέρσι η απόκτηση του θηριώδους σέντερ φορ της Ντόρτμουντ από τη Μάντσεστερ Σίτι, οι επικριτές του Πεπ Γουαρδιόλα βιάστηκαν να προβλέψουν δύσκολες μέρες για τον Καταλανό τεχνικό, επειδή «δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει με καθαρόαιμα «εννιάρια»» ή επειδή δεν θα ταιριάξει ο νεαρός Σκανδιναβός στο στιλ της ομάδας.
Η απάντηση δόθηκε στο γήπεδο και δεν εξέπληξε κανέναν. Ο υπερφυσικός πιτσιρικάς -με τον αποψινό τελικό να υπολείπεται για να ολοκληρωθεί η σεζόν- έχει πετύχει 52 γκολ και έχει μοιράσει 9 ασίστ σε 52 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, καταρρίπτοντας παράλληλα το ρεκόρ σκοραρίσματος στην Πρέμιερ Λιγκ με 36 γκολ. Στον καλπασμό του μάλιστα έχει παρασύρει όλη την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντε Μπρόινε πέτυχε προσωπικό ρεκόρ ασίστ στη χρονιά, με 31.
Αγοράζοντας τον Χόλαντ, η Σίτι στέρησε από τις υπόλοιπες αντιπάλους της ένα «υπερόπλο» και παράλληλα απέκτησε μια σπουδαία εγγύηση επιτυχίας. Ο Νορβηγός δείχνει να είναι το κομμάτι που ολοκληρώνει το παζλ. Με αυτόν στη μηχανή τους, οι «πολίτες» μπορούν να ξεχάσουν τον αποτυχημένο τελικό του 2021 (όπου αγωνίστηκαν χωρίς εννιάρι...) και να αναδειχθούν πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
▶ Ιλκάι Γκιντογκάν
Ο ηγέτης στα δύσκολα
Το περασμένο καλοκαίρι, οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι συγκεντρώθηκαν στο προπονητικό κέντρο τους για να ψηφίσουν τον νέο αρχηγό, καθώς είχε φύγει πια ο Φερναντίνιο... Το αποτέλεσμα δεν εξέπληξε κανέναν: πρώτος ο Ιλκάι Γκιντογκάν, με τον Κέβιν ντε Μπρόινε δεύτερο.
Ο 32χρονος Γερμανός διεθνής μέσος, γιος μεταναστών από τη Σμύρνη, είναι ένας ιδιαίτερα εσωστρεφής άνθρωπος, που κέρδισε τον Πεπ Γουαρδιόλα από την πρώτη μέρα. Ισως και νωρίτερα, καθώς ήταν η πρώτη μεταγραφή του Καταλανού τεχνικού το 2016 όταν ανέλαβε τη Μάντσεστερ Σίτι... Στα τρία χρόνια που προπονούσε την Μπάγερν, παρακολουθούσε το μεστό και ουσιαστικό παιχνίδι του στην Ντόρτμουντ και κατάλαβε ότι στο πρόσωπό του θα έβρισκε έναν πιστό στρατιώτη της ομάδας του: «Διαχειρίζεται εξαιρετικά την πίεση, περισσότερο από κάθε άλλο», λέει ο Γουαρδιόλα.
Στα αποδυτήρια οι συμπαίκτες του αστειεύονται ότι «ο Γκιντογκάν τον τελευταίο μήνα της σεζόν μετατρέπεται σε Ζιντάν!». Οταν η μπάλα είναι βαριά και παίζονται τίτλοι, ο Γερμανός αναλαμβάνει δράση. Ετσι έκανε πέρσι, στο ματς που έκρινε την Πρέμιερ Λιγκ. Ηρθε από τον πάγκο ενώ η Σίτι έχανε 0-2 από την Αστον Βίλα και με δύο γκολ έδωσε το έναυσμα για το τελικό 3-2. Φέτος πέτυχε 11 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις - τα έξι ήρθαν τον τελευταίο μήνα!
Απόψε, ίσως στο τελευταίο παιχνίδι του στη Σίτι, καθώς λήγει το συμβόλαιό του, είναι πάλι έτοιμος να τα δώσει όλα και να πάρει την ευθύνη. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του...
▶ Τζον Στόουνς
Το «κλειδί» της απογείωσης
Ο Πεπ Γουαρδιόλα υπήρξε ο πιο πιστός μαθητής του Γιόχαν Κρόιφ. Η συνύπαρξή τους στην dream team της Μπαρτσελόνα επέτρεψε στον οξυδερκή Καταλανό (τότε) αμυντικό μέσο να ξεχωρίσει και να αντιγράψει... πατρόν και εφευρέσεις του Ολλανδού θρύλου.
Ενα από αυτά είναι η «υβριδική» φετινή θέση του Τζον Στόουνς στο γήπεδο. Στο κέντρο της άμυνας όταν η ομάδα δεν έχει την μπάλα στα πόδια της, μετατρέπεται σε ένα είδος προωθημένου λίμπερο όταν η Σίτι έχει την κατοχή - μάλιστα ο Αγγλος στόπερ αγωνίζεται μπροστά από τον Ρόδρι.
Στην προσπάθειά του να έχει η ομάδα του πάντα την υπεροχή στο κέντρο, ο Γουαρδιόλα ανέτρεξε στο εγχειρίδιο του Κρόιφ, που στην Μπαρτσελόνα είχε εφαρμόσει το ίδιο κόλπο με τον Μιγέλ Ανχελ Ναδάλ (αλλά ανάποδα: ο μέσος γινόταν στόπερ).
Στην περίπτωση του Στόουνς, μέτρησαν ιδιαίτερα η προϋπηρεσία του στην Εβερτον ως πλάγιου μπακ και οι άνετες προωθήσεις του με την μπάλα στα πόδια προς την επίθεση. Επίσης έχει ευρεία περιφερειακή όραση και αυτοπεποίθηση: ανά πάσα στιγμή γνωρίζει ποιος βρίσκεται πού και δεν αιφνιδιάζεται.
Ο 29χρονος Αγγλος διεθνής «εγκαινίασε» τη νέα του θέση την 1η Μαρτίου, απέναντι στη Λίβερπουλ για την Πρέμιερ Λιγκ και η Σίτι θριάμβευσε 4-1. Μια εσωτερική αλλαγή-κλειδί που εξηγεί πολλά για την «απογείωση» της Σίτι τους τελευταίους μήνες.
️⚽️ Ιντερ
▶ Σιμόνε Ιντσάγκι
Ο μικρός αδερφός μεγάλωσε
Ως ποδοσφαιριστής ο Σιμόνε Ιντσάγκι δεν ήταν τίποτα σπουδαίο. Δεν ήταν κακός, στη Λάτσιο έπαιζε άλλωστε, όμως πάντοτε συγκρινόταν με τον μεγαλύτερο αδερφό, τον Φιλίπο, ο οποίος είχε να επιδείξει καριέρα σε Γιουβέντους και Μίλαν, όπου κατέκτησε σχεδόν τα πάντα συν φυσικά το Μουντιάλ του 2006 με την Ιταλία. Αμφότεροι έγιναν προπονητές και μάλιστα ξεκίνησαν από τις ομάδες όπου έπαιξαν τα περισσότερα χρόνια μπάλα. Ο «Πίπο» στη Μίλαν και ο Σιμόνε στη Λάτσιο. Κάπου εδώ ήταν που άρχισαν οι καριέρες τους να αποκτούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Ο Φιλίπο πήγε κατά σειρά σε Βενέτσια, Μπολόνια, Μπενεβέντο, Μπρέσια, Ρετζίνα, αλλά ο Σιμόνε ύστερα από μια πενταετία στους «λατσιάλι» έκανε το step up για την Ιντερ.
Αυτά τα πρώτα δύο χρόνια του εκεί δεν ήταν εύκολα. Εξ αρχής αμφισβητήθηκε από μερίδα του κόσμου και κυρίως από τα ΜΜΕ. Ο πήχης για την Ιντερ είχε ανέβει, καθώς ο Αντόνιο Κόντε την άφησε πρωταθλήτρια. Στην πρώτη του σεζόν ο Σιμόνε είδε τη Μίλαν να σηκώνει το τρόπαιο και φέτος της Νάπολι να κυριαρχεί από νωρίς. Ομως, η κατάκτηση δύο συνεχόμενων Κυπέλλων μόνο τυχαία δεν είναι, ούτε φυσικά η πορεία στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, 13 χρόνια μετά την προηγούμενη παρουσία εκεί. Τότε τα είχε καταφέρει με τον πολυδιαφημισμένο Μουρίνιο στον πάγκο και την ομαδάρα του, φέτος με πολύ μικρότερο (συγκριτικά) μπάτζετ και σαφώς μεγαλύτερη ταπεινότητα.
Ενας από τους λόγους που επελέγη για την Ιντερ ο Ιντσάγκι είναι ότι προτιμούσε το σύστημα 3-5-2, που άφησε παρακαταθήκη ο Κόντε. Δεν το εξέλιξε, αλλά το διατήρησε και μάλιστα με τις δικές του ιδέες. Η Ιντερ έχει την τύχη να διαθέτει έναν πολύ έμπειρο και αξιόπιστο αμυντικό χαφ, τον Μπρόζοβιτς, Μόνο που ο Κροάτης δεν είναι πάντοτε στα αρχικά πλάνα, καθώς η τριάδα της μεσαίας γραμμής απαρτίζεται από τρεις παίκτες που κάνουν όλες τις δουλειές. Και αμύνονται και δημιουργούν. Ο Μπαρέλα είναι ένας τρομερός box to box, ο χαρισματικός Τσαλχάνογλου έμαθε και άλλα πράγματα πέρα από το να παίζει με την μπάλα, ενώ ο Μκιταριάν στα 34 του από μεσοεπιθετικός έγινε ένας χρήσιμος χαφ. Το πρόβλημα με τον Αρμένιο είναι πως θεωρείται αμφίβολος για σήμερα και ίσως τελικά παίξει ο Μπρόζοβιτς.
Και στην κεντρική τριάδα της άμυνας, έσπασε αυγά ο Ιντσάγκι όμως. Πρώτα άφησε εκτός ομάδας τον Σκρίνιαρ, ο οποίος αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του (είχε και τραυματισμό ενδιάμεσα), ενώ και ο Ντε Φράι τρώει πια πάγκο. Δηλαδή οι πιο διαφημισμένοι του στόπερ. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Η απαραβίαστη εστία στα οκτώ από τα δώδεκα φετινά ευρωπαϊκά ματς. Οχι κι άσχημα…
▶ Αλεσάντρο Μπαστόνι
Φτιάχνοντας τη δική της «σημαία»
Η Ιντερ πάντοτε το είχε… παράπονο που δεν έβγαζε τόσο μεγάλους αμυντικούς όσο η συμπολίτισσα Μίλαν. Ποτέ δεν είχε έναν Μαλντίνι, έναν Νέστα, έναν Μπαρέζι (παρά μόνο τον αδερφό του)...
Αυτό φαίνεται να αλλάζει στις μέρες μας, με την παρουσία του Αλεσάντρο Μπαστόνι. Ο 24χρονος αριστεροπόδαρος στόπερ μοιάζει ώρες ώρες να κρατάει μόνος του την άμυνα των «νερατζούρι» ή τουλάχιστον να δεσπόζει σε αυτήν. Ξεκίνησε την καριέρα του ως πλάγιος μπακ, αλλά γρήγορα μεταφέρθηκε στο κέντρο της οπισθοφυλακής. Με ύψος 1,90 δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Ανίκητος στον αέρα, αρκετά καλός με την μπάλα στα πόδια, ο Μπαστόνι κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, αλλά η Ιντερ δεν σκέφτεται να τον πουλήσει, μα αντίθετα να τον κάνει σημαία της. Ηδη ετοιμάζεται να του προσφέρει νέο συμβόλαιο με ισχύ ώς το 2028 και φυσικά αυξημένες αποδοχές. Διότι τα 5 εκατομμύρια που εισπράττει ανά έτος δεν είναι πολλά σε σύγκριση με όσα δίνονται σε χώρες όπως η Αγγλία ή ακόμη και η Ισπανία. Ο Ιντσάγκι τον προορίζει για «man to man» πάνω στον Ερλινγκ Χάαλαντ και ο Ιταλός στόπερ δήλωσε: «Είμαι έτοιμος και ξέρω τι θα κάνω μάλιστα. Θα αντιγράψω τον τρόπο με τον οποίο τον περιόρισε ο Ρούντιγκερ στον πρώτο ημιτελικό Ρεάλ-Σίτι». Μόνο ο Αντσελότι δεν το κατάλαβε και είδαμε τι έγινε στη ρεβάνς…
▶ Χακάν Τσαλχάνογλου
Ο «μετρονόμος» της Ιντερ
Πανέξυπνος, εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, με απίθανο δεξί και αρκετά εντυπωσιακό αριστερό, ο Χακάν Τσαλχάνογλου είναι ο ηγέτης της Ιντερ στη μεσαία γραμμή. Τα πλούσια ποδοσφαιρικά του προσόντα εκμεταλλεύεται συνεχώς ο Σιμόνε Ιντσάγκι, που ποντάρει όμως και στο μυαλό του. Ο γερμανοθρεμμένος Τούρκος επιθετικός χαφ έχει επικριθεί πολλές φορές για την αμυντική αδιαφορία του. Στην Ιντερ αυτό έχει αλλάξει. Παλεύει και ανασταλτικά, ενώ ο τωρινός του ρόλος είναι να γυρίζει πιο πίσω και να παίρνει την μπάλα ώστε να κάνει παιχνίδι ακόμη και πίσω από τη γραμμή του κέντρου. Εκτελεί με επιτυχία όλα τα στημένα, έχει σημειώσει μερικά «άπιαστα» γκολ συνήθως με μακρινά σουτ, ενώ μπορεί να βρει κάθε συμπαίκτη του με κλειστά μάτια. Ο Ιντσάγκι τον βρήκε όταν πήγε στην Ιντερ, υπό την έννοια ότι ο παίκτης είχε συμφωνήσει με την ομάδα λίγους μήνες πριν, ξέροντας ότι μένει ελεύθερος από τη Μίλαν. Οι «ροσονέρι» δεν τον ήθελαν άλλο κι αυτός βρήκε «στέγη» στα διπλανά αποδυτήρια του «Μεάτσα».
Πέρα από τα αθλητικά του προσόντα, αρκετές φορές έχει απασχολήσει για τα νεύρα που βγάζει, αλλά και για τις πολιτικές του απόψεις. Είναι ερντογανικός ο άτιμος, παρότι δεν έχει ζήσει ποτέ στην Τουρκία. Ισως γι’ αυτό να τον υποστηρίζει…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας