Ηταν 5 Αυγούστου 2021 όταν ο Χόρχε Μέσι, πατέρας του Λιονέλ και ατζέντης του, τον ενημέρωσε ότι η Μπαρτσελόνα δεν θα υπέγραφε το συμβόλαιο ανανέωσης που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Δύο ημέρες αργότερα ο τότε 34χρονος ποδοσφαιριστής ξέσπασε σε λυγμούς στην τελετή αποχαιρετισμού του στην αίθουσα Auditori 1899 του «Καμπ Νόου». Είχε πει μάλιστα: «Εκανα τα πάντα για να μείνω, δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και για τον σύλλογο...».
Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα, στην πρεμούρα της να διορθώσει το οικονομικό της χάλι, απαλλάχθηκε τότε από το πιο βαρύ συμβόλαιό της, ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ μικτά τον χρόνο, που με τις μειώσεις λόγω κορονοϊού είχε κατεβεί στα 75 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες νωρίτερα ο πρόεδρος των «μπλαουγράνα» Τζουάν Λαπόρτα είχε κερδίσει την ψήφο των μελών της Μπαρτσελόνα με την υπόσχεση ότι «είμαι ο μοναδικός που μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Λιονέλ Μέσι δεν θα πάει πουθενά». Με τον Αργεντινό αρχηγό όμως ήδη στην πόρτα της εξόδου, ο Λαπόρτα εμμέσως αποποιήθηκε των ευθυνών του για την εξέλιξη και το έριξε στο φιλότιμο του Μέσι: «Ηλπιζα μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Μέσι θα έκανε στροφή 180 μοιρών και θα προσφερόταν να παίζει τζάμπα σε εμάς» είχε δηλώσει τότε. Αυτή η φράση ήταν που ενόχλησε περισσότερο απ’ όλες τον παίκτη: «Κανείς δεν μου ζήτησε να παίξω δωρεάν. Μου ζήτησαν να αποδεχτώ μείωση αποδοχών κατά 50% και συμφώνησα για το καλό του συλλόγου. Οι δηλώσεις του προέδρου είναι ανάρμοστες. Δεν υπήρχε λόγος να εκφραστεί έτσι»...
Στις 10 Αυγούστου 2021, στη Γαλλία, ο Λιονέλ Μέσι υπέγραψε για πρώτη φορά συμβόλαιο με κάποια ομάδα εκτός της Μπαρτσελόνα. Η δίψα της Παρί Σεν Ζερμέν για διάκριση στην Ευρώπη συμβάδιζε με τη δική του επιθυμία για ένα νικηφόρο πρότζεκτ. Θεωρητικά η παρουσία των Νεϊμάρ, Μπαπέ και των πρωταθλητών Ευρώπης Ντοναρούμα και Βεράτι εγγυόταν υψηλές πτήσεις. Η συμφωνία του με την Παρί ήταν για δύο χρόνια (έως τον Ιούνιο του 2023), με δικαίωμα ανανέωσης για άλλον έναν χρόνο αν το ήθελαν και οι δύο πλευρές.
Σε δυόμισι μήνες από σήμερα το συμβόλαιο αυτό λήγει, όμως οι διαπραγματεύσεις με την Παρί έχουν σταματήσει. Οι δύο απόπειρες της γαλλικής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Μέσι στη «μηχανή» της, πέρσι και φέτος, κατέληξαν σε φιάσκο με ισάριθμους αποκλεισμούς στη φάση των «16». Και μολονότι φέτος μετράει 19 γκολ και 18 ασίστ σε 34 ματς, ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής δεν έχει συγκινήσει τους οπαδούς της Παρί, μέρος των οποίων τον αποδοκιμάζει στο «Παρκ ντε Πρενς» -κάτι πρωτοφανές στην καριέρα του. Του χρεώνουν ότι δεν δείχνει την ίδια αφοσίωση και προσήλωση όπως με την Μπαρτσελόνα ή πρόσφατα με την Εθνική Αργεντινής.
Στο «Καμπ Νόου» αντίθετα ονειρεύονται σαν τρελοί την επιστροφή του. Πρόσφατα, στο 10ο λεπτό του clasico με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ακούστηκε εν χορώ το όνομά του. Ο συναισθηματικός δεσμός είναι παρών και αδιαμφισβήτητος. Είναι όμως εφικτό το comeback του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου;
Υπολείπονται δύο μεγάλα και καθοριστικά βήματα για μια τέτοια εξέλιξη. Το πρώτο είναι να βρεθεί χώρος στο μισθολόγιο για τον Αργεντινό. Το μισθολόγιο των ποδοσφαιριστών της ομάδας ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 650 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι του χρόνου θα είναι 500 εκατ. ευρώ, αν και από τη Λίγκα πιέζουν για να κατεβεί στα 400-450 εκατ. ευρώ. Πριν λοιπόν γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση περί επιστροφής του Μέσι, πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της εγγραφής των υπερπολύτιμων Γκάβι, Αραούχο και Μπαλντέ και να πουληθούν τουλάχιστον 5-6 ακριβοί παίκτες. Μάλιστα ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, έχει δηλώσει πως «εμάς θα μας ενθουσίαζε η προοπτική της επιστροφής του Μέσι στην ισπανική Λίγκα, αρκεί η Μπαρτσελόνα να βρίσκεται εντός κανονισμών, γιατί φέτος δεν θα της επιτραπεί νέο ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων ή τηλεοπτικών δικαιωμάτων». Την περασμένη Τετάρτη επέστρεψε μάλιστα στο ίδιο θέμα ο Τέμπας λέγοντας: «Τη σήμερον ημέρα με τις ισχύουσες συνθήκες η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να φέρει τον Μέσι. Αυτή τη στιγμή ούτε τον Γκάβι δεν μπορεί να εγγράψει. Ομως με τον σωστό οικονομικό σχεδιασμό ίσως τα καταφέρει. Μακάρι, γιατί είμαι θαυμαστής του Μέσι».
Ας μη γελιόμαστε, αν το κίνητρο του Αργεντινού παίκτη είναι τα χρήματα, τότε δεν θα επιλέξει τη Βαρκελώνη, γιατί εκεί θα του ζητηθεί γενναία μείωση αποδοχών. Οπως έγραψε προχθές η καταλανική Sport, το μισθολόγιο ίσως έχει χώρο για τον Μέσι, αν αυτός αποδεχτεί συμβόλαιο των 25 εκατ. μικτά τον χρόνο, ήτοι τέσσερις φορές λιγότερα απ’ όσα έπαιρνε πριν φύγει. Η Παρί σαφώς του δίνει περισσότερα χρήματα, η Ιντερ Μαϊάμι ενδιαφέρεται εδώ και καιρό, ενώ η Αλ Χιλάλ δεν δίστασε να του προτείνει 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Αν παίξει όμως ρόλο το συναίσθημα, η Μπαρτσελόνα θα έχει τον πρώτο λόγο.
Το δεύτερο μεγάλο βήμα είναι να επουλωθούν οι πληγές του 2021. Η επιστροφή του Λέο περνάει μέσα από τη συμφιλίωση του ποδοσφαιριστή και του προέδρου Τζουάν Λαπόρτα. Οι σχέσεις τους σήμερα είναι παγωμένες, επειδή ο πρόεδρος είχε πει εκείνη τη φράση περί «τζάμπα» που είχε πληγώσει τον παίκτη. Ο Λαπόρτα γνωρίζει ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδό του. Γι’ αυτό και έκανε το πρώτο βήμα: συναντήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου με τον Χόρχε Μέσι, ώστε να του μεταφέρει πρόταση για φιλικό ματς προς τιμήν του γιου του προτού αυτός αποφασίσει να φύγει από την Ευρώπη. Αυτή ήταν μια πρόφαση προκειμένου να πλησιάσουν οι δύο πλευρές...
Σε περίπτωση που οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, υπάρχει και άλλη μία παράμετρος που ίσως επηρεάσει την τελική απόφαση του Μέσι. Πρόκειται για το σκάνδαλο «Νεγρέιρα» για τις συστηματικές πληρωμές (από το 2001 έως το 2018) εκ μέρους της Μπαρτσελόνα στον τότε αντιπρόεδρο της Κεντρκής Επιτροπής Διαιτησίας της Ισπανίας. Η ιστορία αυτή έχει ζημιώσει το γόητρο του συλλόγου, κυρίως όμως τον έχει βάλει σε μια δικαστική περιπέτεια (τόσο με τις ισπανικές αρχές όσο και με την UEFA) με απρόβλεπτες συνέπειες και -πιθανώς- τιμωρίες. Οπότε κανένας παίκτης, ούτε καν ο Μέσι, δεν θα κατηγορηθεί αν αποφασίσει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δεσμευτεί με την Μπαρτσελόνα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας