Ηταν ο καλύτερος ποιοτικά και σε ρυθμό αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέχρι στιγμής. Και ήρθε να αποδείξει ότι Γαλλία δεν είναι μόνο ο Κιλιάν Μπαπέ... Η νυν πρωταθλήτρια κόσμου πέρασε στα ημιτελικά, προσπερνώντας μια πολύ καλή Αγγλία (2-1), επειδή στηρίχθηκε σε όλα της τα ατού και όχι μόνο στον 24χρονο αστέρα της Παρί Σεν-Ζερμέν που μονοπωλεί τα φώτα, τις λεζάντες και τα βραβεία...
Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ εκπόνησε πλάνο αντι-Μπαπέ, το οποίο απέδωσε απόλυτα. Ο άσος των Γάλλων ήταν αποκομμένος από τους συμπαίκτες του, βρίσκοντας μπροστά του όχι μόνο τον -εξίσου ταχύ με εκείνον- Κάιλ Ουόκερ, αλλά και δυο τρεις Αγγλους σε κάθε μπαλιά. Η απομόνωση αυτή, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μένει χώρος δράσης για τους υπόλοιπους «μπλε». Κυρίως για τον Αντουάν Γκριεζμάν, που κάνει ένα εκπληκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο, με αθόρυβη και ουσιαστική παράλληλα δουλειά, σε θέση επιτελικού χαφ και απαλλαγμένος από τους τακτικούς ζουρλομανδύες του Ντιέγο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης.
Ο Γκριεζμάν έχει γίνει ο μετρονόμος της Γαλλίας στο Μουντιάλ, ορίζοντας τον ρυθμό της. Αυτός άφησε την μπάλα στον δρόμο του Τσουαμενί, που άνοιξε το σκορ με ένα αναπάντεχο σουτ. Και αυτός δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το τελικό 2-1. «Η σέντρα που μου έβγαλε ήταν υπέροχη», του απέδωσε τα εύσημα ο Ολιβιέ Ζιρού, που με κεφαλιά σφράγισε τη νίκη, μολονότι είχε στην πλάτη του τον Μαγκουάιρ.
Ηταν η 3η ασίστ του Γκριεζμάν στη φετινή διοργάνωση: οι δύο προχθεσινές συν εκείνη στον Μπαπέ για το γκολ απέναντι στη Δανία. Είναι πλέον στην πρώτη θέση των πασέρ του φετινού Μουντιάλ, με τους Κέιν και Μπρούνο Φερνάντες, που όμως βρίσκονται ήδη στα σπίτια τους. Παράλληλα, είναι πια ο κορυφαίος «σερβιτόρος» στην ιστορία της Εθνικής Γαλλίας, προσπερνώντας τους Τιερί Ανρί και Ζινεντίν Ζιντάν, που έχουν από 26.
O Ντιντιέ Ντεσάν έβγαλε το καπέλο στην Αγγλία αλλά και στην αντίδραση των παικτών του: «Ηταν εξαιρετικός αγώνας, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Ομως, ανταποκριθήκαμε στις δυσκολίες χάρη στην ποιότητα, την ψυχή των παιδιών και την αυτοσυγκέντρωσή τους».
Ο 54χρονος Γάλλος εκλέκτορας, που φθάνοντας στα ημιτελικά απέκτησε πλέον αυτόματα το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος αν θα παραμείνει στον πάγκο της Γαλλίας μετά το Μουντιάλ ή αν θα φύγει, δεν θέλησε να αναφερθεί στο ζήτημα αυτό. Προηγείται ο μεθαυριανός ημιτελικός με το Μαρόκο: «Αξίζει την αναγνώριση. Δεν ήταν μεταξύ των ομάδων που θα περίμενε κανείς σε αυτό το στάδιο της διοργάνωσης, όμως δεν είναι έκπληξη -ειδικά αν δει κανείς την πορεία τους και το γεγονός ότι έχουν δεχθεί μόλις ένα γκολ σε πέντε παιχνίδια».
Αγγλία (Γκ. Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Ουόκερ, Στόουνς (90+8’ Γκρίλις), Μαγκουάιρ, Σο, Ράις, Χέντερσον (79’ Μάουντ), Μπέλιγχαμ, Σάκα (79’ Στέρλινγκ), Φόντεν (85’ Ράσφορντ), Κέιν.
Γαλλία (Ντ. Ντεσάν): Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντές, Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (79’ Κομάν), Μπαπέ, Ζιρού.
Σκόρερ: Κέιν 54’ πέν. – Τσουαμενί 17’, Ζιρού 78’.
Διαιτητής: Σαμπάιο (Βραζιλία).
Κίτρινη: Μαγκουάιρ 90’ – Γκριεζμάν 43’, Ντεμπελέ 46’, Ερναντές 82’.
Κόκκινη: -
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας