Η «χρυσή γενιά» του βελγικού ποδοσφαίρου, όπως τη χαρακτήρισε ο (πρώην πια) ομοσπονδιακός προπονητής Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, αποχαιρέτησε το Μουντιάλ πολύ νωρίς. Από φαβορί του ομίλου, το Βέλγιο βρέθηκε εκτός νοκ άουτ, αφού ούτε χθες κατάφερε να βρει δίχτυα. Εμεινε στο 0-0 με την Κροατία, η οποία πέρασε ως δεύτερη μετά το εξαιρετικό Μαρόκο.
Ηταν εμφανές ότι δεν υπήρχαν πολλά κουράγια από την παλιά φρουρά των «κόκκινων διάβολων» (ο Βίτσελ π.χ. περπατούσε σε όλο το παιχνίδι), ούτε και η ψυχική διαύγεια για ένα τόσο σημαντικό ματς. Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής για τους Βέλγους, που ήθελαν, προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν το γκολ που θα τους έφερνε στους «16» της διοργάνωσης.
Αυτή η (όχι και τόσο αγαπημένη) παρέα δεν θα ξαναβρεθεί μαζί, ούτε καν στο EURO 2024, όπου θα υπάρχει και νέος προπονητής.
Στο τελευταίο του, όπως αποδείχτηκε, ματς ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ άλλαξε αρκετά πράγματα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Πρώτον, το σύστημα 3-4-2-1 έγινε 4-3-3, οι αδερφοί Αζάρ έμειναν εκτός ενδεκάδας, ενώ ξεκίνησε το ματς χωρίς κλασικό σέντερ φορ, αλλά με τον βραχύσωμο Μέρτενς.
Ο 35χρονος έκανε δύο φάσεις στο πρώτο μέρος, όμως το ματς «φώναζε» πως θέλει έναν σέντερ φορ περιοχής. Στο ημίχρονο ήρθε η ώρα του Ρομελού Λουκάκου, όμως όπως αποδείχτηκε αυτός ήταν ο μοιραίος για την ομάδα. Ο 29χρονος επιθετικός ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις, αλλά δεν κατάφερε να τελειώσει καμία όπως έπρεπε.
Στο 49’ η κεφαλιά του πήγε πάνω στον Λιβάκοβιτς, αλλά τα… χειρότερα έπονταν. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας, ο Καράσκο έκανε πλασέ μετά από σλάλομ που αποκρούστηκε και στην επαναφορά ο Λουκάκου έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Δύο λεπτά αργότερα αστόχησε από κοντά με κεφαλιά προ κενής εστίας, ενώ το δράμα ολοκληρώθηκε στις καθυστερήσεις. Στο 91’ από τα δύο μέτρα απέτυχε να κάνει κοντρόλ και αμέσως μετά, λίγο πριν εκτελέσει, κόπηκε από τον καθοριστικό Γκβάρντιολ.
Μοιραία, στο τέλος του ματς ήταν απαρηγόρητος. Ξέσπασε σε λυγμούς και προσπαθούσε να τον παρηγορήσει για ώρα ο βοηθός του Μαρτίνεθ, ο Τιερί Ανρί, που ξέρει καλά και από γκολ και από χαμένες ευκαιρίες.
Δικαιολογία υπάρχει, πάντως. Στα τέλη Αυγούστου ο Λουκάκου τραυματίστηκε με την Ιντερ και αγωνίστηκε μόλις 29 λεπτά πριν πάθει υποτροπή. Στο Κατάρ πήγε «λαβωμένος» και γι’ αυτό δεν ξεκίνησε βασικός σε κανένα παιχνίδι. Ισα ίσα που έπαιξε και παραπάνω απ’ όσο επέτρεπε η κατάστασή του.
Οι Κροάτες πανηγύρισαν τη νίκη, αλλά ξέρουν ότι δεν πάνε ως φαβορί στην επόμενη φάση. Στερούνται ενός καλού επιθετικού και αυτό που τους σώζει είναι το πάθος τους. Τόσο οι μικρότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι δεν διστάζουν να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά, κάτι που το απέδειξαν και χθες.
Ο Λούκα Μόντριτς δεν είναι το «Α και το Ω» της ανάπτυξης, αφού για να βγάλει συνεχόμενα 90λεπτα δεν γίνεται να πρωταγωνιστεί σε κάθε φάση. Οι ρόλοι έχουν μοιραστεί αλλιώς, οι ακραίοι έχουν τον πρώτο λόγο και έτσι πορεύτηκε μέχρι εδώ η Κροατία. Στο 15ο λεπτό η φιναλίστ του περασμένου Μουντιάλ κέρδισε πέναλτι, όμως το VAR εντόπισε οφσάιντ στην αρχή της φάσης, κυριολεκτικά για χιλιοστά.
Κροατία (Ζ. Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Κόβατσιτς (92’ Μάγερ), Κράμαριτς (64’ Πάσαλιτς), Πέρισιτς, Λιβάγια (64’ Πέτκοβιτς).
Βέλγιο (Ρ. Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Μενιέ (87’ Εντ. Αζάρ), Αλντερβάιρελντ, Φερτόνχεν, Καστάν, Ντεντόνκερ (72’ Τίλεμανς), Βίτσελ, Ντε Μπρόινε, Τροσάρ (59’ Τ. Αζάρ), Καράσκο (72’ Ντοκού), Μέρτενς (46’ Λουκάκου).
Σκόρερ: -
Διαιτητής: Τέιλορ (Αγγλία).
Κίτρινη: 67’ Ντεντόνκερ.
Κόκκινη: -
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας