Στη δεύτερη παρουσία του σε Μουντιάλ, μετά το 1986, ο Καναδάς εμφάνισε μια ομάδα με ορεξάτους παίκτες. Γρήγορους, επικίνδυνους και (σχεδόν) ακούραστους. Είχαν 22 τελικές προσπάθειες, ένα κερδισμένο πέναλτι και ένα ακόμα που θα έπρεπε να δοθεί.
Στον αντίποδα το Βέλγιο δεν είχε τα κουράγια να κυνηγήσει τους «καμικάζι» αντιπάλους, δεν απειλούσε τόσο συχνά και είναι χαρακτηριστικό ότι ο προπονητής Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έκανε δύο αλλαγές στο ημίχρονο.
Κι όμως, αυτό το ματς το νίκησαν οι Ευρωπαίοι. Με ένα γκολ του Μπατσουαγί στο 44ο λεπτό, οι Βέλγοι είναι αυτοί που ξεκίνησαν νικηφόρα στο φετινό Μουντιάλ (1-0), αφήνοντας τους αντιπάλους τους χωρίς γκολ και βαθμό σε τέσσερις αγώνες τους στον θεσμό.
Οι Καναδοί μπήκαν αποφασισμένοι να εκπλήξουν τους «κόκκινους διάβολους» και τα κατάφεραν. Από το πρώτο λεπτό δεν τους άφησαν να πάρουν ανάσα και θα μπορούσαν να προηγηθούν. Οχι μόνο με τις ευκαιρίες που δημιουργούσαν, αλλά και με το πέναλτι του 10ου λεπτού. Μέσω VAR δόθηκε ένα πεντακάθαρο χέρι του Καράσκο, αλλά ο Ντέιβις δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κουρτουά. Ο Καναδάς συνέχιζε να πιέζει πριν και μετά το γκολ που δέχτηκε, όμως δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει, αφού όσο περνούσε η ώρα τόσο έχαναν δυνάμεις οι παίκτες του.
Το Βέλγιο ήταν αγνώριστο, αν και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενο. Οταν μια ομάδα έχει τον Λουκάκου νοκ άουτ λόγω τραυματισμού, τον Εντέν Αζάρ να παίζει σαν παλαίμαχος εδώ και τρία χρόνια, τον Βίτσελ γερασμένο, τον Καράσκο «καμένο» από τον Σιμεόνε στην Ατλέτικο, ενώ ο κορυφαίος παίκτης της (Ντε Μπρόινε) κατά τεκμήριο στα μεγάλα ματς δεν… μπορεί, τότε πάλι καλά που νίκησε.
Πάτησε στην απειρία του αντιπάλου και σε μια στιγμή κλάσης με το γκολ του Μπατσουαγί. Οι Βέλγοι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν ούτε τα λάθη απειρίας των αντιπάλων. Οι μπόλικες απόπειρες για αντεπίθεση με καλές προϋποθέσεις σταματούσαν πάντα από δικό τους λάθος. Συνήθως, από μια κακή απόφαση του Ντε Μπρόινε.
Σε έναν όμιλο όπου συμμετέχουν ακόμα Κροατία και Τυνησία, το Βέλγιο αναμένεται να περάσει εύκολα ή δύσκολα, ενώ και ο Καναδάς έχει τις δικές του καλές πιθανότητες. Αρκεί οι ποδοσφαιριστές του να εμφανιστούν πιο ώριμοι. Ισως να χρειαστούν λίγο τη σοφία του αρχηγού Ατίμπα Χάτσινσον, ο οποίος χθες έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ (εκτός γκολκίπερ) που ξεκίνησε βασικός, σε ηλικία 39 ετών, 9 μηνών και 15 ημερών.
● Βέλγιο (Ρ. Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Ντεντόνκερ, Αλντερβάιρελντ, Φερτόνχεν, Καστάν, Καράσκο (46΄ Μενιέ), Βίτσελ, Ντε Μπρόινε, Τίλεμανς (46΄ Ονάνα), Εντ. Αζάρ (62΄ Τροσάρ), Μπατσουαγί (78΄ Οπέντα).
● Καναδάς (Τζ. Χέρντμαν): Μπόργιαν, Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Λαριέα (74΄ Αντετούγκμπε), Ντέιβις, Χάτσινσον (58΄ Κονέ), Εουστάκιο (81΄ Οσόριο), Μπιουκάναν (81΄ Μιλάρ), Χόιλετ (58΄ Λάριν), Ντέιβιντ.
● Σκόρερ: 44΄ Μπατσουαγί.
● Διαιτητής: Σικάζουε (Ζάμπια).
● Κίτρινη: 9΄ Καράσκο, 54΄ Μενιέ, 56΄ Ονάνα - 81΄ Ντέιβις, 83΄ Τζόνστον.
● Κόκκινη: -
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας