Πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, έστειλε επιστολή στις 32 εθνικές ομάδες του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022. Παρήγγειλε (απαίτησε;) από τους παίκτες να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο και να μην πολιτικοποιήσουν το παιχνίδι. Ηθελε να προλάβει την οποιαδήποτε δήλωση για τα ζητήματα που προβάλλει ο Τύπος της Δύσης σχετικά με το Κατάρ: τους θανάτους τουλάχιστον 6.500 μεταναστών στα εργοτάξια των γηπέδων, την καταπίεση των γυναικών, την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.
Ομως τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης δεν σταματούσαν τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι εμίρηδες δεν ήταν διόλου ευχαριστημένοι. Οπότε ο 52χρονος Ιταλοελβετός παράγοντας θυμήθηκε τις ημέρες του ως δικηγόρος. Το Σάββατο, την προηγουμένη του εναρκτήριου αγώνα του Μουντιάλ, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου-ποταμό, όπου συνδύασε υπολογισμένο «αυθορμητισμό» και επιθετική άμυνα, πασπαλίζοντας τα λόγια του με προσωπικό στοιχείο.
Λειτούργησε ως αυτόκλητος υπερασπιστής του Κατάρ, κατηγόρησε τη Δύση -και κυρίως την Ευρώπη- για υποκρισία και έβαλε το πρώτο αυτογκόλ της διοργάνωσης, κάνοντας ό,τι απέτρεψε τους υπόλοιπους να κάνουν: πολιτικοποίησε το Παγκόσμιο Κύπελλο!
Και τι δεν είπε επί σχεδόν μία ώρα.
«Σήμερα νιώθω Καταριανός, νιώθω Αραβας, νιώθω Αφρικανός, νιώθω ομοφυλόφιλος, νιώθω ανάπηρος, νιώθω μετανάστης εργάτης», ξεκίνησε, χρησιμοποιώντας θεατρικές παύσεις για εφέ. «Στην πραγματικότητα δεν είμαι όλα αυτά. Ομως ξέρω τι είναι να υφίσταται κανείς bullying επειδή είναι διαφορετικός στο σχολείο. Είμαι γιος μεταναστών που δούλεψαν πολύ σκληρά για να ζήσουν στην Ελβετία. Γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να διαβάζω κριτικές καθημερινά εδώ και 12 χρόνια. Εγώ είμαι Ευρωπαίος. Ποιος βοηθάει στην Ευρώπη τους μετανάστες; Περίπου 25.000 μετανάστες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2014. Στην Ευρώπη κλείνουμε τα σύνορά μας και δεν αποδεχόμαστε εργάτες που έρχονται να δουλέψουν νόμιμα. Αποδεχόμαστε όμως τους παράνομους μετανάστες. Και μετά κριτικάρουμε το Κατάρ! Ενώ θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι και το Κατάρ και να δημιουργούμε νόμιμα κανάλια, ώστε να προσφέρουμε στους εργάτες ένα μέλλον».
Και συνέχισε με έμφαση: «Υπάρχουν δυο μέτρα και σταθμά στην ηθική. Η Δύση δεν νομιμοποιείται να δίνει μαθήματα ηθικής. Για όλα όσα εμείς οι Ευρωπαίοι κάναμε στον κόσμο τα τελευταία 3.000 χρόνια πρέπει να ζητάμε συγγνώμη τα επόμενα 3.000 χρόνια!».
Ασκησε έντονη κριτική και στις δυτικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων τους: «Ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τους εργάτες;» αναρωτήθηκε. Και απάντησε μόνος του: «Η FIFA, το ποδόσφαιρο, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και το Κατάρ».
Κατόπιν αναφέρθηκε στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και των δικαιωμάτων των γυναικών, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή έρχεται μέσα από διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και δεν γίνεται απότομα. Το παράδειγμα που έφερε ήταν το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στην Ελβετία, που παραχωρήθηκε μόλις τη δεκαετία του ’90.
Δίπλα στον Τζάνι Ινφαντίνο βρισκόταν ο υπεύθυνος επικοινωνίας της FIFA, Μπράιαν Σουόνσον. Εκών ή άκων (δεν θα το μάθουμε ποτέ...) επενέβη για να ενισχύσει το επιχείρημα του αφεντικού του ότι το Κατάρ έχει κάνει προόδους, λέγοντας: «Βρίσκομαι εδώ σε μια προνομιακή θέση, σε μια παγκόσμια σκηνή, ως ομοφυλόφιλος άνδρας στο Κατάρ. Λάβαμε εγγυήσεις ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι σε αυτό το Μουντιάλ. Το ότι ο Ινφαντίνο δεν είναι ομοφυλόφιλος δεν σημαίνει ότι δεν τον αφορά το ζήτημα».
Ο μονόλογος του Ινφαντίνο έγινε δεκτός με πλατιά χαμόγελα από τους οικοδεσπότες του στο Κατάρ, αλλά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Δύση και κυρίως σε οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία. Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου αιφνιδιάστηκαν.
Ο διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δανίας και πρώην παίκτης, Πέτερ Μέλερ, δεν μάσησε τα λόγια του: «Βλέποντας χθες τον Ινφαντίνο, αισθάνθηκα ντροπή που μετέχω στο τουρνουά αυτό. Αυτός ο άνθρωπος με τον επαίσχυντο λόγο διαμορφώνει την εικόνα του ποδοσφαίρου και πραγματικά ανησυχώ για το μέλλον της FIFA και του παιχνιδιού γενικότερα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας