Η FIFA παρουσίασε στις 211 ομοσπονδίες που την αποτελούν το πλάνο για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια - ένα πλάνο που θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί στη γενική συνέλευσή της στα τέλη Μαρτίου στην Ντόχα του Κατάρ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το σχέδιο αυτό ήδη χαίρει της στήριξης 165 κρατών. Με τέτοια πλειοψηφία μπορεί να περάσει. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι δύο ισχυρότερες και σημαντικότερες συνομοσπονδίες, η UEFA με τα 55 μέλη και η Conmebol με 10, είναι κάθετα αντίθετες στην αλλαγή. Ναι μεν αριθμητικά είναι μειοψηφία, αλλά στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική βρίσκονται οι πιο θελκτικές (διαφημιστικά) εθνικές ομάδες, οι οποίες μάλιστα έχουν κατακτήσει όλα τα Μουντιάλ που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα.
Η αντίδραση των UEFA και Conmebol έχει φέρει τους προέδρους τους, Αλεκσάντερ Τσέφεριν και Αλεχάνδρο Ντομίνγκες αντίστοιχα, σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο. Η παγκόσμια ομοσπονδία δείχνει έτοιμη να βάλει σε λειτουργία το σχέδιο αυτό, ενώ η Ευρώπη και η Νότια Αμερική εναντιώνονται απόλυτα καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει τις δικές τους διοργανώσεις - ειδικά το Euro και το Κόπα Αμέρικα που αφορούν επίσης εθνικές ομάδες.
Η FIFA παρήγγειλε μελέτη στις εταιρείες Nielsen και Open Economics για τα οικονομικά στοιχεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου αν διεξάγεται ανά διετία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των δύο εταιρειών (που πάντως δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία της έρευνάς τους), η αλλαγή θα αποδειχθεί κερδοφόρα. Αυτά τα στοιχεία προσέφερε χθες στα μέλη της η FIFA ως έναν «ελκυστικό» μοχλό πίεσης για να εξασφαλίσει την ψήφο τους. Συγκεκριμένα οι έρευνες έδειξαν ότι:
● Το Μουντιάλ ανά διετία θα αυξήσει κατά 4,4 δισ. δολάρια τα κέρδη της FIFA.
● Θα αυξηθούν από 7 σε 11,4 δισ. δολάρια τα ποσά που αφορούν τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και εισιτήρια.
● Θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αλληλεγγύης στο οποίο θα πάνε όλα αυτά τα νέα κέρδη προς διανομή στις εθνικές ομοσπονδίες. Γίνεται λόγος για 3,5 δισ. δολάρια στον πρώτο τετραετή κύκλο μετά την εφαρμογή του νέου σχεδίου. Κατά μέσο όρο κάθε ομοσπονδία θα προσβλέπει σε 16 εκατ. δολάρια σε κάθε τετραετή κύκλο.
● Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια θα σημάνει αύξηση 80 δισ. δολαρίων του παγκόσμιου ΑΕΠ στα επόμενα 16 χρόνια και δημιουργία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο.
Μέσω των ερευνών που παρήγγειλε η FIFA θέλησε να τονίσει ότι «η ιστορική εξέλιξη των εσόδων στα εθνικά πρωταθλήματα δεν έχει δείξει ποτέ να επηρεάζεται θετικά από τη διεξαγωγή διοργανώσεων εθνικών ομάδων».
Είχε προηγηθεί όμως η οικονομική μελέτη που είχε παραγγείλει η UEFA και είχε δείξει ότι ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο θα σημάνει μείωση των εσόδων των εθνικών ομοσπονδιών κατά 2,5-3 δισ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών. Επιπλέον το Παγκόσμιο Φόρουμ Λιγκών, που εκπροσωπεί πάνω από 40 επαγγελματικά πρωταθλήματα, προβλέπει ότι αν η FIFA προχωρήσει τα σχέδιά της, οι εθνικές διοργανώσεις ίσως χάσουν έως και 7,5 δισ. ευρώ ανά σεζόν.
Ποιον να πιστέψει κανείς...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας