Το (μισό) πρωτάθλημα τελείωσε και επίσημα με την ολοκλήρωση των πλέι οφ. Τα γήπεδα έκλεισαν τις θύρες τους για το καλοκαίρι και θα ανοίξουν πάλι στα μέσα Αυγούστου για να υποδεχθούν ξανά τους οπαδούς.
Ωστόσο, προέκυψε ένα... μικρό προβληματάκι που έχει να κάνει με το κατά πόσο θα είναι σε θέση οι 16 έδρες να φιλοξενήσουν αγώνες και τη νέα χρονιά. Βάσει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή τα γήπεδα θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: να έχουν ηλεκτρονικό εισιτήριο με τουρνικέ και να λειτουργεί το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, δηλαδή οι κάμερες.
Οσες ομάδες δεν φροντίσουν να επισκευάσουν, να προσθέσουν ή να θέσουν σε λειτουργία τα παραπάνω θα παίζουν κεκλεισμένων των θυρών, χάνοντας και τα λίγα έσοδα που έχουν από τα πλέον ελάχιστα εισιτήρια που κόβονται στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας.
Στη χειρότερη περίπτωση δεν θα γίνονται καθόλου οι αγώνες. Αλλωστε, ο Σταύρος Κοντονής το έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό, όντας μάλιστα κατηγορηματικός: «Δεν θα δοθεί κανένα περιθώριο. Το πρωτάθλημα θα αρχίσει όπως λέει ο νόμος. Σε όποια γήπεδα δεν υπάρχει αυτό το σύστημα, είτε δεν θα γίνονται εκεί οι αγώνες είτε θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών».
Πόσα είναι όμως τα γήπεδα που δεν έχουν πρόβλημα και πόσα εκείνα που δεν κάνουν... ούτε για τη Β’ Εθνική;
Από τα 16 της επόμενης αγωνιστικής σεζόν, μόλις τα 7 περνούν το... διαγώνισμα του υφυπουργού.
Ο λόγος για τα γήπεδα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, του Αστέρα Τρίπολης, του Ατρόμητου, του Ηρακλή και της Κέρκυρας.
Στα υπόλοιπα, είτε κάτι δεν λειτουργεί είτε δεν υπάρχει καθόλου. Για παράδειγμα, στο ΟΑΚΑ, στην Ξάνθη, στα Περιβόλια, στη Μυτιλήνη, στην Κομοτηνή και στη Βέροια δεν υπάρχει το τουρνικέ.
Ιδού λοιπόν το ερώτημα: Πού θα βρουν τα απαιτούμενα χρήματα οι ΠΑΕ (ή οι δήμοι ανάλογα με την περίπτωση) για να προβούν στις κατάλληλες εργασίες μέχρι τον Αύγουστο;
Η εγκατάσταση τουρνικέ με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κοστίζει περίπου 250.000 ευρώ. Ομως επειδή τα λεφτά δεν... πέφτουν από τον ουρανό είναι επιβεβλημένη μια «άλφα» διαδικασία.
Ο Σταύρος Κοντονής ζήτησε πίσω τα 13 εκατομμύρια που δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τον παραπάνω σκοπό, πιθανόν για να πιέσει τη Σούπερ Λίγκα να βάλει μπροστά τη μηχανή ώστε να αρχίσουν ή να ολοκληρωθούν -όπου χρειάζεται- τα προβλεπόμενα από τον νόμο.
Βέβαια, για να μην κοροϊδευόμαστε. δεν θα σωθεί το ποδόσφαιρο με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες ασφαλείας. Στην Ελλάδα είμαστε...
Το θέμα είναι να αλλάξει η οπαδική νοοτροπία, γιατί ακόμα και σε γήπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές επεισόδια χωρίς επιπτώσεις. Αν ο νόμος εφαρμόζεται κατά το δοκούν, τζάμπα τα λεφτά και η φασαρία.
Η «βαθμολογία» των γηπέδων
ΟΜΑΔΑ ΕΔΡΑ ΤΟΥΡΝΙΚΕ ΚΑΜΕΡΕΣ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας