Τα μέλη της FIFA είχαν αρχίσει να μαζεύονται στη Ζυρίχη για το συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας και τις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής. Τίποτε δεν τους προϊδέαζε για τα όσα θα συνέβαιναν χθες στην Ελβετία...
Σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλυψε χθες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, τις λεπτομέρειες για τη δίωξη εννέα παραγόντων της FIFA και πέντε επιχειρηματιών.
Και οι 14 εμπλέκονται σε ένα απίστευτο δίκτυο διαφθοράς που είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά για να πλουτίσουν συγκεκριμένες τσέπες μέσω του ποδοσφαίρου.
Επτά από τους διωκόμενους είχαν συλληφθεί μερικές ώρες νωρίτερα στη Ζυρίχη, με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της ηλεκτρονικής εξαπάτησης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, σε μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε στην Αμερική από το FBI το οποίο ζήτησε την αρωγή των ελβετικών αρχών.
Οι υπόλοιποι επτά, όπως αναφέρεται, βρίσκονται ήδη υπό κράτηση.
Η επιχείρηση των Ελβετών αστυνομικών διήρκεσε ελάχιστα λεπτά. Ντυμένοι με πολιτικά, εμφανίστηκαν τα ξημερώματα στο ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν οι κατηγορούμενοι.
Παρέδωσαν στον διευθυντή του ξενοδοχείου τα εντάλματα, πήραν τα κλειδιά, «μπούκαραν» στα δωμάτια και προχώρησαν στις συλλήψεις.
Η έρευνα της αμερικανικής Δικαιοσύνης δεν διήρκεσε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 24 χρόνια!
Από το μικροσκόπιό της πέρασαν η απονομή τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η εμπορική εκμετάλλευση και οι χορηγίες των μεταδόσεων των διοργανώσεων της FIFA στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι Τζέφρι Γουέμπ και Τζακ Γουόρνερ, νυν και πρώην πρόεδρος της CONCACAF, της συνομοσπονδίας της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής.
Αμφότεροι είναι στον στενό κύκλο των φίλων και πιο ένθερμων υποστηρικτών του νυν προέδρου Ζεπ Μπλάτερ. Το ύψος της απάτης ανέρχεται σε 150 εκατ. δολάρια.
«Η διαφθορά ήταν ενδημική, συστημική και διέθετε βαθιές ρίζες, τόσο στο εξωτερικό όσο και εδώ», τόνισε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Λορέτα Λιντς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 47 κατηγορίες και αποκαλύπτει ότι «το σύστημα αφορά τουλάχιστον δύο γενιές παραγόντων του ποδοσφαίρου, που καταχράστηκαν τη θέση τους για να εισπράξουν εκατομμύρια δολάρια μέσω δωροδοκίας και εκβιασμών».
«Οι δωροδοκίες και το βρόμικο χρήμα είχαν γίνει η συνήθης σφραγίδα στις συμφωνίες μέσα στη FIFA, δημιουργώντας μια κουλτούρα διαφθοράς που γονάτισε το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο», πρόσθεσε ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Την ίδια στιγμή, πράκτορες του γραφείου του βρίσκονταν στην έδρα της CONCACAF στο Μαϊάμι, για ενδελεχή έρευνα σε αρχεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Για τους 14 κατηγορούμενους (τους ήδη συλληφθέντες και τους υπόλοιπους) έχει ζητηθεί η έκδοσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστούν.
Οπως υποστηρίζουν, τα παραπτώματα έγιναν επί αμερικανικού εδάφους και οι πληρωμές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών.
Αν οι κατηγορούμενοι δεχτούν την έκδοση, η διαδικασία είναι άμεση. Αν αρνηθούν, οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν επίσημη αίτηση στην κυβέρνηση της Ελβετίας μέσα σε διάστημα 40 ημερών, όπως ορίζει η συμφωνία έκδοσης μεταξύ των δύο χωρών.
Κι ενώ οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να «ξεκαθαρίσουν» το τοπίο, τουλάχιστον όσον αφορά το δικό τους ημισφαίριο, η ελβετική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες ότι κατάσχεσε ηλεκτρονικά έγγραφα στα γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη.
Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης κατά αγνώστων που έχει ασκήσει η ελβετική Δικαιοσύνη, λόγω υποψιών για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κακοδιαχείριση» σχετικά με τις αναθέσεις των Παγκόσμιων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη διαδικασία άνοιξε στις 10 Μαρτίου, αλλά ανακοινώθηκε χθες – ίσως επειδή οι Αμερικανοί είχαν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας νωρίτερα...
Ο Ελληνας : Κώστας Τάκκας, γνωστός ως... Μιχάλης!
Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Ελληνα θα βρεις από κάτω. Ετσι, και στην υπόθεση της FIFA, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ένα πατριωτάκι μας! Ο 58χρονος Κώστας Τάκκας βρίσκεται ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Το βιογραφικό του είναι πλούσιο, αλλά δεν μπορεί να μη σε κάνει καχύποπτο. Σύμφωνα με το έγκυρο Bloomberg, σε πολλούς είναι γνωστός και ως... Μιχάλης (ο Κώστας, έτσι;), ενώ ήταν γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν!
Κατά τα λοιπά, στην πολυετή επαγγελματική του καριέρα έχει περάσει από δεκάδες εταιρείες ανά τον κόσμο, χωρίς να παραμείνει σε καμία πάνω από δύο χρόνια, παρότι κατείχε συνήθως υψηλόβαθμες θέσεις! Ο Τάκκας είναι καταχωρισμένος ως πολίτης Αγγλίας, ενώ μαζί με τη σύζυγό του είναι κάτοχοι μιας βίλας στο Βόρειο Λονδίνο. Ο... άνθρωπός μας σπούδασε στο Imperial Φυσικές Επιστήμες αλλά δηλώνει λογιστής...
Ο Αλ Καπόνε και το «βαθύ λαρύγγι»
Οι Αμερικανοί μπορεί να κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά σε διάφορες παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και φόνους, όμως δεν κάνουν ποτέ πλάκα με το δημόσιο χρήμα. Εκεί είναι άτεγκτοι. Θυμηθείτε τον Αλ Καπόνε. Δεν μπορούσαν να «δέσουν» καμία κατηγορία εναντίον του, μολονότι είχε αιματοκυλήσει το Σικάγο. Οταν έπεσε στο τραπέζι το παράπτωμα της φοροδιαφυγής, πήγε πακέτο στις φυλακές της Ατλάντα και κατόπιν στο Αλκατράζ. Το ίδιο και με το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ. Ο μίτος για τον λαβύρινθο ήταν τα χρήματα που άλλαζαν χέρια. Αυτά ακολούθησαν οι δημοσιογράφοι της «Washington Post», αυτά ενοχοποίησαν τους ανθρώπους του Ρίτσαρντ Νίξον.
Ετσι και στην περίπτωση της FIFA. Χρόνια τώρα μιλούν άπαντες για διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Μέχρι που ασχολήθηκαν οι Αμερικανοί, επειδή το βρόμικο χρήμα διακινήθηκε –και- μέσω των τραπεζών τους. Βρήκαν τα στοιχεία, τα ακολούθησαν και εντόπισαν τους διεφθαρμένους παράγοντες. Για να δέσουν την υπόθεση όμως χρειάζονταν ένα «βαθύ λαρύγγι». Το βρήκαν στον Τσακ Μπλέιζερ, πρώην πρόεδρο της CONCACAF και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Τον κρατούσε το FBI στο χέρι, καθώς είχε καταχραστεί εκατομμύρια δολάρια, για τα οποία βέβαια δεν είχε πληρώσει φόρους! Ετσι ο Μπλέιζερ δέχτηκε να συνεργαστεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρείχε σημαντικές πληροφορίες επί δύο χρόνια (2011-2013), με όπλο του ένα μπρελόκ για κλειδιά που είχε μικροσκοπικό μικρόφωνο για να καταγράφει συνομιλίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, άτομα που ενδιέφεραν το FBI.
Η όλη ιστορία ίσως να φέρνει σε σενάριο από ταινία του Χόλιγουντ. Ομως αποδεικνύει ότι η συστηματική έρευνα, η απόλυτη εχεμύθεια των ανακριτικών αρχών, η υπομονή για την αποτελεσματική στοιχειοθέτηση των κατηγοριών και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη χωρίς υπεκφυγές μπορούν να τα βάλουν ακόμα και με το πιο δαιδαλώδες κύκλωμα.
Εξαιρετική πηγή έμπνευσης για τις εγχώριες αρχές και τις υποθέσεις διαφθοράς που λιμνάζουν εδώ και καιρό...
Οι 14 κατηγορούμενοι
►Τζέφρι Γουέμπ: πρόεδρος της CONCACAF, πρώην τραπεζίτης στα Νησιά Κέιμαν.
►Εουχένιο Φιγερέδο: πρώην ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας της Ουρουγουάης και της CONMEBOL.
►Τζακ Γουόρνερ: πολιτικός από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA.
►Εδουάρδο Λι: πρόεδρος της ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα.
►Χούλιο Ρότσα: πρόεδρος της ομοσπονδίας της Νικαράγουας.
►Κώστας Τάκκας: γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν και άνθρωπος παρά τω προέδρω της CONCACAF.
►Ραφαέλ Εσκιβέλ: πρόεδρος της ομοσπονδίας της Βενεζουέλας.
►Χοσέ Μαρία Μαρίν: πρώην πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας.
►Νικολάς Λεός: πρώην πρόεδρος της CONMEBOL.
Κατηγορούνται επίσης οι: Αλεχάνδρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον, Ούγκο Τζίνκις και Μαριάνο Τζίνκις, όλοι συνεργάτες της FIFA σε θέματα μάρκετινγκ, καθώς και ο Χοσέ Μάργκιουλις, ενδιάμεσος που φέρεται ότι διευκόλυνε παράνομες πληρωμές.
Ζεπ Μπλάτερ: «Δύσκολη στιγμή για τη FIFA»
Ο πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ, με ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε χθες το βράδυ, πήρε θέση για τα γεγονότα της ημέρας: «Είναι μια δύσκολη στιγμή για το ποδόσφαιρο, για τους οπαδούς και τη FIFA. Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο και διαβεβαιώνουμε ότι οι εμπλεκόμενοι θα αποβληθούν από το παιχνίδι». Στο μεταξύ η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι αποβάλλει 11 άτομα από κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο. Πρόκειται για τους 9 κατηγορούμενους παράγοντές της, καθώς και τους Τσακ Μπλέιζερ (βλ. παραπλεύρως για το «βαθύ λαρύγγι» της υπόθεσης) και τον γιο του Τζακ Γουόρνερ, Ντάριλ.
FIFA: «Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα...»
Επειτα από τις καταιγιστικές πρωινές εξελίξεις, η FIFA ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει σε εξηγήσεις, και μάλιστα άμεσα. Ετσι, μόλις τέσσερις ώρες μετά τις συλλήψεις, ο διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο, μίλησε στους δημοσιογράφους.
Προσπάθησε να εμφανιστεί ιδιαίτερα άνετος, με αρκετά ανάλαφρη γλώσσα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δικαιολόγησε τα πάντα. Τουναντίον, άφησε μπόλικα ερωτήματα και σημαντικές απορίες.
«Κάθε έρευνα είναι καλοδεχούμενη και δηλώνω πως η FIFA θα είναι απόλυτα συνεργάσιμη» είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντε Γκρεγκόριο και άρχισε την υπεράσπιση: «Θέλω να τονίσω πως η FIFA πλήττεται απ' αυτήν την υπόθεση και είναι το θύμα. Ξέρω ότι πολλοί δεν θα με πιστέψετε, όμως η Παγκόσμια Ομοσπονδία βγαίνει κερδισμένη από τέτοιες ενέργειες. Αναμφίβολα όλα όσα γίνονται δεν είναι καλά σε επίπεδο δημόσιας εικόνας και φήμης, αλλά στην ουσία θα γίνει ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα στις τάξεις μας. Και αυτό είναι άκρως θετικό».
Ο Ντε Γκρεγκόριο ενημέρωσε πως «το συνέδριο και οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου θα γίνουν κανονικά», ενώ ρωτήθηκε και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Σεπ Μπλάτερ, που δεν συμπεριλήφθηκε στους κατηγορουμένους: «Είναι σαφώς πιο στρεσαρισμένος σε σχέση με άλλες μέρες, αλλά παραμένει ήρεμος, διότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Σίγουρα δεν χορεύει αυτή τη στιγμή μέσα στο γραφείο, όμως είναι χαλαρός και συνεργάσιμος. Με ρωτάτε πολλοί αν θα παραιτηθεί από τη θέση και την υποψηφιότητά του. Δεν θα το κάνει, γιατί πολύ απλά δεν είναι κατηγορούμενος».
Ενα ευχάριστο νέο για πολλούς ανακοινώθηκε, επίσης, διά στόματος του διευθυντή επικοινωνίας της FIFA: «Σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε το πόρισμα του δικηγόρου Τζον Γκαρσία για τις αναλήψεις των επόμενων Μουντιάλ, ώστε να μάθει όλος ο κόσμος τι ακριβώς συνέβη». Αμέσως μετά, όμως, συμπλήρωσε: «Οι δύο διοργανώσεις θα γίνουν κανονικά σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα». Αν αληθεύουν βέβαια οι πληροφορίες για πάμπολλες παρανομίες στις δύο ψηφοφορίες, τότε εγείρεται εκ νέου σοβαρό θέμα.
Αντιδράσεις
Ο αθλητικός παραγοντικός κόσμος αντέδρασε έντονα στις χθεσινές συλλήψεις των μελών της FIFA, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επανέφεραν το θέμα των δύο επόμενων Μουντιάλ. Ο πρώην πρόεδρος της UEFA Λέναρτ Γιόχανσον υποστήριξε: «Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν καινούργιες αποφάσεις γι' αυτές τις δύο διοργανώσεις. Δεν γίνεται να συμβεί κάτι διαφορετικό πια».
Ο Αγγλος αντιπρόεδρος της FIFA, Τζιμ Μπόις, αρκέστηκε να πει πως «είναι άλλη μια λυπηρή μέρα για την Ομοσπονδία», καθώς λόγω της θέσης του δεν μπορούσε να επεκταθεί. Η Αγγλία έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 από τους Ρώσους και ειδικά χθες τα βρετανικά ΜΜΕ ξεσάλωσαν, ζητώντας την αποπομπή του Μπλάτερ. Ο βουλευτής Ντέμιαν Κόλινς, που ουσιαστικά ξεσήκωσε το θέμα των παρατυπιών, είπε ότι «έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά και τον λόγο πρέπει να έχει πια μόνο η Δικαιοσύνη».
Ανήσυχη εμφανίστηκε σε ανακοίνωσή της η Adidas, η γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με τη FIFA στα Μουντιάλ από το 1950, και ζήτησε άμεσα διαφάνεια.
Στη Βραζιλία, η αντιπολίτευση έθεσε ερωτήματα στην Ντίλμα Ρούσεφ για τις διαδικασίες που έφεραν το περσινό Μουντιάλ στη χώρα. Η πρόεδρος αποκρίθηκε ότι «θεωρώ πως οι έρευνες είναι σημαντικές και δεν νομίζω πως εμπλέκεται η χώρα μας σε αυτές». Ομως, ξεσήκωσε θύελλα υποψιών όταν ανέφερε: «Αν θέλουν να ερευνήσουν τη δική μας υποψηφιότητα, τότε θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και με όλες τις προηγούμενες»...
Εκλογές: Τώρα ή μετά;
Η FIFA επιμένει πως οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνουν κανονικά αύριο, όμως υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Παρασκηνιακά και ο Σεπ Μπλάτερ προσπαθεί να... προωθήσει στο μέλλον τη διαδικασία, διότι θεωρεί πως αυτή τη στιγμή το κλίμα δεν είναι υπέρ του. Από τη μεριά της, η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση που ζητά την αναβολή των εκλογών, ενώ επιτίθεται με σκληρά λόγια στη FIFA, δείχνοντάς της «κόκκινη κάρτα», σύμφωνα με τον τίτλο του κειμένου που αναρτήθηκε στο σάιτ της.
Πρίγκιπας Αλι: Η μεγάλη ευκαιρία του
Από απόλυτο αουτσάιντερ, ξαφνικά ο πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν βρέθηκε ξαφνικά σε θέση που να μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία της FIFA από τον κραταιό Σεπ Μπλάτερ. Ο 39χρονος Ιορδανός δήλωσε χθες για το ζήτημα: «Η Ομοσπονδία χρειάζεται διαφορετική καθοδήγηση, ώστε να προστατεύει τα συμφέροντά της, όπως και των ομοσπονδιών που εκπροσωπεί». Κοινώς, βρήκε μπροστά του βούτυρο για το -προεκλογικό- ψωμί του...
Μόσχα εναντίον Ουάσινγκτον
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η κυβέρνηση της Ρωσίας κατήγγειλε «την αντικανονική εφαρμογή των αμερικανικών νόμων» στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καλεί «μετ’ επιτάσεως την Ουάσινγκτον να βάλει τέλος στις προσπάθειες να απλώσει τον νόμο της πέρα από τα σύνορά της. Πρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς δικαστικές διαδικασίες». Προστίθεται με νόημα: «Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο για να τρωθεί η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου και οι αποφάσεις που αυτή έχει λάβει». Εννοώντας ασφαλώς την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας