Το 2008 ο Πεπ Γουαρδιόλα ξεκίνησε την εφαρμογή του δικού του πλάνου στην Μπαρτσελόνα. Πέτυχε σε εντυπωσιακό βαθμό και από τότε όλοι όσοι κάθονται στον πάγκο της ομάδας, συγκρίνονται με αυτόν.
Φέτος, ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί ο Πεπ με το δημιούργημά του. Κι ο φίλος του, Λουίς Ενρίκε, τον διέλυσε! Βάσει αποτελέσματος τουλάχιστον...
Σήμερα, οι «μπλαουγκράνα» παίζουν με το σύστημα εκείνης της εποχής, το 4-3-3, με αρκετούς ποδοσφαιριστές ίδιους και με ηγέτη τον Λιονέλ Μέσι. Μήπως, όμως, πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ομάδα;
Η απάντηση είναι, ναι.
Κατ' αρχάς, οι δύο προπονητές διαφέρουν στη φιλοσοφία τους. Η mentalite τους ως παικτών συνεχίζει να υφίσταται και τώρα, που οι δυο τους κοουτσάρουν.
Ο Πεπ ήταν ένας οργανωτικός ποδοσφαιριστής, συνετός και μαζεμένος, που έκανε και μπόλικη βρόμικη δουλειά στη μεσαία γραμμή.
Ο Λουίς Ενρίκε, ένας μεσοεπιθετικός, ο οποίος σπάνια χωρούσε σε καλούπια και συστήματα. Καλός σκόρερ και μόνιμος κίνδυνος για την αντίπαλη εστία.
Η Μπαρτσελόνα σάρωσε τα πάντα επί Γουαρδιόλα, παίζοντας εκείνο το εκνευριστικό, μα άκρως αποδοτικό «τίκι-τάκα». Πάσα στην πάσα και πάλι πάσα, ώσπου να βρεθεί ο κενός χώρος για να μπει το γκολ. Ο Γουαρδιόλα σκέφτηκε με δύο τρόπους. Είχε τους ποδοσφαιριστές για να εφαρμόσει αυτό το σύστημα πετυχημένα, αλλά παράλληλα προφύλασσε και την άμυνά του, που ποτέ δεν ήταν αξιόπιστη.
«Η καλύτερη άμυνα για μας είναι να μην αφήνουμε τον αντίπαλο να έχει την μπάλα στα πόδια του. Κυκλοφορώντας συνεχώς την μπάλα, ουσιαστικά αμυνόμαστε», είχε δηλώσει πολλές φορές.
Το 2015, ο Λουίς Ενρίκε φροντίζει να έχει πολύ κοντά την αμυντική με τη μεσαία γραμμή, ώστε να διαφυλάσσει τα νώτα του και συχνά-πυκνά ποντάρει σε μια άλλη τακτική. Πετάμε την μπάλα μπροστά σε Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ και... αυτοί ξέρουν πολύ καλά τι θα κάνουν!
Ακόμη και σε πιο οργανωμένες επιθέσεις, η Μπάρτσα του Πεπ αναπτυσσόταν με 8-9 ποδοσφαιριστές, ενώ αυτή του Ενρίκε με λιγότερους.
Απόρροια όλων των παραπάνω είναι να βλέπουμε τη φετινή version των «μπλαουγκράνα», να μην κρατά τόσο πολύ την μπάλα στα πόδια της. Τα τεράστια, πλην βαρετά, ποσοστά κατοχής επί εποχής Γουαρδιόλα έχουν παρέλθει.
Για να μην αδικούμε τον σημερινό προπονητή της Μπάγερν Μονάχου, η λογική του «τίκι-τάκα» έβρισκε απόλυτη εφαρμογή στον Τσάβι. Ηταν ο ιδανικός για να διαχειριστεί και να ενορχηστρώσει αυτό το σύστημα. Δεν είναι διόλου απίθανο, αν βλέπαμε τον διεθνή μέσο σε άλλη ομάδα ανά τον κόσμο, να μην μπορούσε να φτάσει σε τόσο υψηλά στάνταρ απόδοσης.
Μόνο που τώρα, ο Τσάβι βρίσκεται στα 35 και παγκίτης. Ο Κροάτης Ράκιτιτς είναι πιο μοντέρνος, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και γι' αυτό ο Λουίς Ενρίκε τον χρησιμοποιεί ανάλογα. Για να λέμε την αλήθεια, από πέρυσι οι Καταλανοί έψαχναν έναν αντίστοιχο Μόντριτς και τηρουμένων των αναλογιών τον βρήκαν στο πρόσωπο ενός συμπατριώτη του.
Ο Λιονέλ Μέσι με τα χρόνια γιγαντώθηκε στον σύλλογο, θέλοντας να κάνει κουμάντο. Ο Γουαρδιόλα τον εξύψωσε σε αυτό το σημείο και μετά την αποχώρησή του, ο Αργεντινός είναι το απόλυτο αφεντικό. Με την απειλή... «θα φύγω» προς τους διοικούντες, προσέλαβε τον αγαπημένο του προπονητή, Τάτα Μαρτίνο, πέρυσι, δίχως όμως επιτυχία. Ο Λουίς Ενρίκε είναι απ' αυτούς που θεωρούν πως ο προπονητής είναι πάνω από τους ποδοσφαιριστές και ουκ ολίγες φορές τσακώθηκε με το μεγάλο αστέρι του.
Ομως, μέσα στο γήπεδο τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ο Μέσι παραμένει ο ηγέτης της επίθεσης, αλλά με τους Σουάρες - Νεϊμάρ σχεδόν ισάξιους συμπαραστάτες. Τώρα πια, δεν παίζουν όλοι για τον «Λίο».
Με τον Γουαρδιόλα, συνέβαινε ακριβώς αυτό. Ολοι δούλευαν για τον Αργεντινό. Κάπως έτσι, ο Σάμιουελ Ετό πουλήθηκε, ενώ σπουδαίες προσωπικότητες (και παιχταράδες) όπως ο Ανρί και ο Ζλάταν απέτυχαν να προσαρμοστούν. Τη θέση τους πήραν, ο Βίγια, ο Πέδρο και διάφοροι άλλοι πιτσιρικάδες από τις ακαδημίες, όπως ο Τέγιο, ο Κουένσα και λοιποί αδιάφοροι.
Στο τέλος της θητείας του, ο Γουαρδιόλα εφηύρε τη θέση του... ψευτοεννιαριού, τοποθετώντας εκεί τον μέσο Σεσκ Φάμπρεγας.
Παρότι ο Πεπ είχε για... θεό τον Μέσι, πολλές φορές τον ανάγκαζε να παίζει αποκλειστικά στο δεξί άκρο της επίθεσης. Ο Ενρίκε τού έχει δώσει απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Εχει τον Νεϊμάρ αριστερά, τον Σουάρες φουνταριστό αλλά και πιο δεξιά και τον Μέσι να παίζει όπου θέλει αυτός.
Ετσι, πέρα από τα 53 γκολ μετρά και 31 ασίστ φέτος, καθιστώντας τον πιο δημιουργικό και ομαδικό απ' ό,τι στο παρελθόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας