Φωνή «πράσινου» λαού από 4.000 συγκεντρωμένους έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας...
Δυναμικό «μήνυμα» για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφεραν να στείλουν χθες βράδυ περισσότεροι από 4.000 φίλοι του Παναθηναϊκού, που μαζεύτηκαν έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μπροστά από τη Θύρα 3, σε ειρηνικό συλλαλητήριο που κράτησε μέχρι το φινάλε του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.
Με συνθήματα και πανό, όπως αυτό που κρεμάστηκε το πέταλο της «Θύρας 13» κι έγραφε «δώστε μας πίσω τις Κυριακές μας», οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας είπαν το δικό τους «στοπ» στη διαφθορά και στο παρασκήνιο, έτσι όπως το εννοούν οι ίδιοι, ζητώντας από την Πολιτεία να μη διστάσει να «καθαρίσει» τα κακώς κείμενα.
Μαζί με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ο κόσμος του Παναθηναϊκού είχε την ευκαιρία να δει και το ντέρμπι από τη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί ανάμεσα στις εισόδους των Θυρών 2-3, ενώ παράλληλα ενίσχυε με φωνή τους παίκτες, που την ίδια ώρα έδιναν τη «μάχη» τους στο χορτάρι.
Οι πρώτοι 300 φίλοι του Παναθηναϊκού άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από την «3» λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία είχε έντονη (αλλά διακριτική όσο γινόταν) παρουσία περιμετρικά του γηπέδου, κυρίως από την πλευρά της οδού Τσόχα, την οποία είχε αποκλείσει και λόγω της προσέλευσης των δύο ομάδων.
Στις 6.53 μ.μ. το ρεύμα της ανόδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παρουσίασε τα πρώτα της «θέματα» στην κυκλοφορία, αφού ο κόσμος είχε αρχίσει να γεμίζει τον χώρο, πατώντας το οδόστρωμα.
Στις 7 μ.μ., οι συγκεντρωμένοι είχαν ξεπεράσει τα 1.000 άτομα, ενώ λίγο αργότερα έφτασε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ο Γιάννης Αλαφούζος που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα.
Ενα λεπτό μετά, έκλεισε και... τυπικά πλέον η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Αλεξάνδρας, αφού ο κόσμος είχε καλύψει τον δρόμο, φωνάζοντας τα πρώτα συνθήματα κατά του Ολυμπιακού, αλλά και τον ύμνο του Παναθηναϊκού, με μουσική υπόκρουση από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις που είχαν στηθεί. Η ακουστική ήταν εντυπωσιακή, αφού η φωνή των φίλων του «τριφυλλιού» έφτανε πολύ δυνατά μέσα στο γήπεδο, με τους παίκτες να μην... αισθάνονται ότι αγωνίζονταν κεκλεισμένων των θυρών.
Στις 7.13 μ.μ., με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου ενώθηκε και μια μεγάλη πορεία οπαδών του Παναθηναϊκού, που έφτασαν από τον κεντρικό σύνδεσμο της Θύρας 13, ενώ με την αναφώνηση των ενδεκάδων από τα μεγάφωνα, τα... «όλε όλε» της... απ’ έξω κερκίδας ακούγονταν ακόμη πιο δυνατά, σαν να υπήρχε κόσμος στην εξέδρα.
Ενα λεπτό πριν ξεκινήσει το ντέρμπι, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ζήτησαν από τα μικρόφωνα να κυλήσουν όλα ομαλά.
«Δεν θέλω να γίνει το παραμικρό... Οταν λέει κάτι η 13, γίνεται» ήταν το μήνυμα, με τον κόσμο να δείχνει σωστή συμπεριφορά μέχρι τέλους. Οσο περνούσε η ώρα ο κόσμος πολλαπλασιαζόταν κι έφτασε περίπου τις 4.500, φωνάζοντας ασταμάτητα ακόμη και μισή ώρα μετά τον αγώνα, όταν κι άρχισαν να αποχωρούν οι φίλοι του «τριφυλλιού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας