Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο αποτελεί το κορυφαίο παιχνίδι σε συλλογικό επίπεδο και συνιστά μια γιορτή του ποδοσφαίρου.
Συνήθως οι πιο τυχεροί ή δικτυωμένοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Δεν ξέραμε όμως ότι οι προνομιούχοι πρέπει να είναι πια μόνο πλούσιοι ή έστω ευκατάστατοι.
Η UEFA φαίνεται να χάνει το «παιχνίδι» της διοργάνωσης του τελικού, καθώς αφήνει την αισχροκέρδεια να γίνεται ανεξέλεγκτη.
Και δεν αναφερόμαστε στα εισιτήρια, των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 70 ώς 450 ευρώ. Τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ είναι, δεν απαίτησε ουδείς να υπάρχουν εισιτήρια με 10 ή 20 ευρώ.
↳ Το Στάδιο της Δημοκρατίας υφίσταται από το 1941 και μετονομάστηκε σε Ολυμπιακό («Ολιμπίσκι») αρκετά μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, το 1996. Βέβαια, Αγώνες δεν έχουν φιλοξενηθεί εκεί παρά μόνο κάποια παιχνίδια ποδοσφαίρου του 1980, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Το γήπεδο χωρά 70.000 θεατές, αλλά αύριο θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 64.000 άτομα. Αν και είναι παλιό, υπέστη πολλές βελτιώσεις το 2011 λόγω του EURO 2012 που συνδιοργάνωσε η Ουκρανία με την Πολωνία. Εκεί έγινε ο τελικός όπου η Ισπανία συνέτριψε με 4-0 τους Ιταλούς, άρα ο Σέρχιο Ράμος της Ρεάλ έχει πολύ καλές αναμνήσεις. Είναι η έδρα της Εθνικής Ουκρανίας, αλλά και της Ντινάμο Κιέβου, εκεί όπου υποδέχτηκε φέτος την ΑΕΚ
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο κόστος μεταφοράς και κυρίως διαμονής. Είθισται σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, οι τιμές των δωματίων να είναι «τσιμπημένες», συνήθως διπλάσιες του κανονικού. Λογικό θα πει κάποιος, αν υπολογιστεί η τεράστια ζήτηση.
Είναι άλλο όμως να δίνεις 250-300 ευρώ σ’ ένα τετράστερο ξενοδοχείο και άλλο 1.200 για δωμάτιο σε hostel!
Διότι οι τιμές που παίζουν στο Κίεβο αυτές τις μέρες είναι τέτοιες. Οπως και στο Κάρντιφ πέρυσι, έτσι και στην ουκρανική πρωτεύουσα φέτος, τα ξενοδοχεία δεν είναι τόσα πολλά όσα πχ. στο Λονδίνο.
Μοιραία, οι ξενοδόχοι ανεβάζουν τις τιμές σε αστρονομικά επίπεδα αφού οι παθιασμένοι με τις ομάδες τους φίλαθλοι δεν έχουν άλλες επιλογές.
Εξ αρχής υπήρχε πρόβλημα με τις κρατήσεις στο Κίεβο, όμως η κατάσταση ξέφυγε –όπως κάθε φορά σχεδόν– από τότε που βγήκε το ζευγάρι του τελικού.
Απαξ και υπάρχει αγγλική ομάδα και με τόσους πολλούς οπαδούς σαν τη Λίβερπουλ, ήταν δεδομένο πως το Κίεβο θα «κοκκίνιζε».
Κάποιοι οπαδοί της αισθάνθηκαν προνοητικοί και τυχεροί, όταν έκλεισαν σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με 140 ευρώ τη βραδιά την παραμονή του επαναληπτικού με τη Ρόμα.
Λίγες μέρες μετά, πάνω από 100 άτομα δέχτηκαν ένα mail από το Royal Olympic του Κιέβου, όπου ενημερώθηκαν πως η κράτησή τους δεν ισχύει, διότι δωμάτια δεν υπάρχουν και πως όσα εμφανίστηκαν διαθέσιμα ήταν λόγω ενός… ιού στο ηλεκτρονικό σύστημα. Φυσικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα.
Απλά οι ιδιοκτήτες είδαν την τεράστια ζήτηση, ακύρωσαν τις κρατήσεις με τις κανονικές τιμές και μεταπώλησαν τα δωμάτια σε πολύ μεγαλύτερη τιμή σε κάποιο πρακτορείο ή σε άλλους φιλάθλους.
Παράδειγμα, από ένα άλλο κατάλυμα, που ζητούσε τη βραδιά του τελικού για το δωμάτιό του πάνω από 1.000 ευρώ. Μία εβδομάδα μετά, το ίδιο ακριβώς δωμάτιο κοστίζει 20 ευρώ!
Λίγα 24ωρα πριν από τον τελικό, υπήρχε αρκετός κόσμος που θα πήγαινε στο Κίεβο δίχως να έχει κρεβάτι να κοιμηθεί. Αλλοι σκοπεύουν να περάσουν τη νύχτα σε κάποιο διανυκτερεύον μπαρ, άλλοι στον δρόμο, άλλοι στο αεροδρόμιο, ενώ στο facebook δημιουργήθηκε μια ομάδα από νεαρούς Ουκρανούς που είναι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν κόσμο στα σπίτια τους!
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τη μεταφορά. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία, υπάρχουν μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν μειωμένη απευθείας σύνδεση με το Κίεβο.
Μία απ’ αυτές είναι η Μαδρίτη, κάτι που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στους οπαδούς της Ρεάλ, καθώς από την πόλη τους αναχωρεί μόλις μία πτήση ημερησίως.
Μοιραία, οι πολλοί θα πάνε με τσάρτερ, άλλοι μέσω διαφορετικής πόλης (με τις τιμές των αεροπορικών να ξεπερνούν το διχίλιαρο) και άλλοι θα πάνε στην Οδησσό ή το Λβιβ (πάλι μέσω άλλης πόλης αλλά πιο φθηνά) και κατόπιν με αμάξι ή λεωφορείο στην πόλη του τελικού.
Ως γνωστόν, η Ισπανία δεν έχει πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα, ενώ οι συχνές παρουσίες της Ρεάλ Μαδρίτης σε τελικούς απέτρεψαν πολύ κόσμο από το να ξοδευτεί.
Ετσι οι Ισπανοί επέστρεψαν περισσότερα από 2.000 εισιτήρια, ενώ και οι Αγγλοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όμως αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000, αφού η Λίβερπουλ κυνηγά αυτό το τρόπαιο από το 2005.
Και πάλι βέβαια, μια πτήση από το Λονδίνο για το Κίεβο μετ’ επιστροφής αγγίζει σε κόστος τα 1.500 ευρώ.
Οσο για τους πονηρούς που ήθελαν να πάνε με αεροπλάνο σε γειτονική χώρα και μετά να μπουν με αμάξι στην Ουκρανία, ατύχησαν, διότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα με νοικιασμένο αυτοκίνητο!
Κοντολογίς, είναι η πρώτη φορά από καταβολής Τσάμπιονς Λιγκ, που υπάρχει ο κίνδυνος να διεξαχθεί ο τελικός με αρκετές άδειες θέσεις στην εξέδρα. Κι αν οι ντόπιοι μπουν την τελευταία στιγμή έστω και... τζάμπα και διορθωθεί η εικόνα, η ζημιά στην αξιοπιστία της UEFA και στις επιλογές που κάνει κατά καιρούς, έχει ήδη γίνει και είναι μεγάλη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας