Πώς και πώς περιμένουμε να διεξαχθεί το επόμενο πρωτάθλημα, όπου ο πρωταθλητής θα αποφασίζεται μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Βέβαια, όλα αυτά θα γίνουν όταν και αν προχωρήσει η πρόταση της Σούπερ Λίγκας, αφού κάποιοι «κλοτσούν», άλλοι συνδυάζουν το θέμα με την αναδιανομή των εσόδων και υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζονται σίγουροι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Οπως ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος. «Σας ξαναλέω ότι ήταν μπάχαλο με τα όσα άκουσα και όσα εκφράστηκαν εκεί», είχε πει μετά τη συνεδρίαση της διοργανώτριας δηλώνοντας απαισιόδοξος.
Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η πρόταση παίρνει σάρκα και οστά, ότι περνάει στην προκήρυξη του πρωταθλήματος και ότι η αναδιάρθρωση με μείωση των ομάδων από 16 σε 14 και η ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω ενός μίνι τουρνουά είναι γεγονός.
Με βάση αυτή την υπόθεση, ψάξαμε πόσα πρωταθλήματα διεξάγονται με το συγκεκριμένο φορμάτ από τις ομοσπονδίες που ανήκουν στην UEFA.
Οι λίγκες που υιοθέτησαν το εν λόγω σύστημα, που διαφέρει από πρωτάθλημα σε πρωτάθλημα, είναι μόλις 12 από τις 54.
Από αυτές τις 12, οι τρεις εγκαινίασαν τα πλέι οφ φέτος (Βοσνία, Δανία, Ουκρανία).
Μιλάμε πάντα για τις κορυφαίες κατηγορίες κάθε χώρας και εξετάζουμε τον τρόπο ανάδειξης του πρώτου των πρώτων.
Δεν αναφερόμαστε σε πλέι άουτ ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αγώνων μπαράζ. Τη λίστα τη βλέπετε παρακάτω.
Τι παρατηρεί κανείς; Οτι με εξαίρεση το Βέλγιο, που έτσι κι αλλιώς δεν θεωρείται τοπ πρωτάθλημα, καμία από τις υπόλοιπες χώρες δεν... εξάγει ομάδα απευθείας στους ομίλους είτε του Τσάμπιονς Λιγκ είτε του Γιουρόπα Λιγκ.
Οπως συμβαίνει πια και στην Ελλάδα, με τον πρωταθλητή να ξεκινάει τα ευρωπαϊκά του ταξίδια πριν καλά καλά μπει ο Αύγουστος.
Αφήνοντας τη βελγική λίγκα έξω από τον χορό, στην πλειονότητά τους οι υπόλοιπες είναι τρίτης και τέταρτης ταχύτητας.
Εως και... ανύπαρκτης, όπως το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του Σαν Μαρίνο. Καμία πρωτοκλασάτη λίγκα δεν έχει εντάξει τη φόρμουλα των πλέι οφ. Ούτε καν για τις ευρωπαϊκές θέσεις.
Επίσης, το σύστημα τυγχάνει προτίμησης στις βαλκανικές χώρες (Βοσνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία), όπου ο αριθμός των ομάδων δεν υπερβαίνει τις 16.
Στη Βοσνία, για παράδειγμα, διεξάγεται με 12 συλλόγους, κάτι που είχε προτείνει και για την Ελλάδα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.
Το φορμάτ με το μίνι πρωτάθλημα εξαπλώνεται σιγά σιγά και γίνεται... διάσημο στην Ευρώπη.
Ολο και περισσότερες ομοσπονδίες ακολουθούν τη «μόδα». Ισως να έρχεται η νέα τάξη πραγμάτων στις εγχώριες διοργανώσεις...
UEFA: πρωταθλήματα που αναδεικνύουν πρωταθλητή μέσω πλέι οφ
✔ Ανδόρα: Μόλις 8 ομάδες αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία, με τις τέσσερις πρώτες να διεκδικούν τον τίτλο. Η βαθμολογία παραμένει ως έχει. Ανατροπές την τελευταία πενταετία: 1.
✔ Βέλγιο: Σε ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων, οι έξι πρώτοι θα παλέψουν για τον τίτλο με τη βαθμολογία να μειώνεται στο μισό. Ανατροπές την τελευταία πενταετία: 2.
✔ Βοσνία/Ερζεγοβίνη: Το σύστημα των πλέι οφ εφαρμόζεται για πρώτη φορά την τρέχουσα σεζόν. Οι ομάδες μειώθηκαν από 16 σε 12 με τις θέσεις 1-6 να μπαίνουν στα πλέι οφ.
✔ Βουλγαρία: Τη σεζόν 2013/2014 υιοθετήθηκε το σύστημα για τις θέσεις 1-7, την επόμενη για τις θέσεις 1-6, το 2015/2016 το «έκοψαν» και ξανά εφαρμόστηκε φέτος σε πρωτάθλημα 14 ομάδων.
✔ Δανία: Είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα με το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο έκανε πρεμιέρα φέτος. Από τις 14 ομάδες, οι πρώτες έξι θα αγωνιστούν στα πλέι οφ τίτλου.
✔ Ισραήλ: Από τους 14 συλλόγους οι έξι που καταλαμβάνουν τις... πάνω θέσεις διεκδικούν το τρόπαιο του πρωταθλητή, με τη βαθμολογία να μεταφέρεται κανονικά. Ανατροπές την τελευταία πενταετία: Καμία.
✔ Κύπρος: Το πρωτάθλημα 14 ομάδων κρίνεται ανάμεσα στους έξι πρώτους με μεταφερόμενη βαθμολογία. Ανατροπές την τελευταία πενταετία: 2.
✔ Πολωνία: Ακολουθεί το ίδιο σύστημα με το Βέλγιο όσον αφορά τη βαθμολογία. Η διαφορά των δύο πρωταθλημάτων είναι ότι στην Πολωνία οι ομάδες που κυνηγούν τον τίτλο είναι 8 αντί για 6. Ανατροπές την τελευταία τριετία: 1.
✔ Ρουμανία: Από πέρυσι, το ρουμανικό πρωτάθλημα έχει τέσσερις ομάδες λιγότερες. Από 18 έγιναν 14 και παράλληλα εφαρμόστηκε το σύστημα των πλέι οφ από τις θέσεις 1-6, με τη βαθμολογία να «κόβεται» στα δύο.
✔ Σαν Μαρίνο: Η λίγκα είναι ερασιτεχνική και εντελώς διαφορετική. Υπάρχουν δύο γκρουπ των 8 και 7 ομάδων. Οι τρεις πρώτοι από κάθε γκρουπ σχηματίζουν τα πλέι οφ που καθορίζουν τον πρωταθλητή.
✔ Σερβία: Η... μόδα των πλέι οφ δεν άφησε ασυγκίνητη τη Σερβία και από τη σεζόν 2015/2016 οι πρώτες οκτώ ομάδες σε σύνολο 16 μάχονται για τον τίτλο.
✔ Ουκρανία: Στις 12 μειώθηκαν φέτος οι ομάδες του ουκρανικού πρωταθλήματος και ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε η νέα φόρμουλα με τους έξι πρώτους να μπαίνουν στα πλέι οφ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας