Από αλλού το περιμέναμε, από αλλού μας ήρθε, όμως καμία σημασία δεν έχει. Χθες, πέμπτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και η Ελλάδα πανηγύρισε το πρώτο της μετάλλιο. Αυτό ήρθε στο τζούντο, όχι από την Ελισάβετ Τελτσίδου, που ήταν φαβορί στα 70 κιλά, αλλά από το αουτσάιντερ, τον Θοδωρή Τσελίδη στα 90 κιλά.
Ο 28χρονος γεννήθηκε στην Ελλάδα, χώρα καταγωγής του πατέρα του, αλλά γρήγορα μετακόμισε στην περιοχή της Βόρειας Οσετίας. Εκεί μυήθηκε στα μυστικά του τζούντο στα 15 του, στο Βλαντικαφκάζ. Σε σχετικά μεγάλη ηλικία, θα έλεγε κανείς, αφού ο Τσελίδης έχει ροπή και προς τα γράμματα. Θεωρεί ως έμπνευση ζωής τον σπουδαίο Ρώσο ποιητή Βλάντιμιρ Μαγιακόφσκι, ενώ προ πενταετίας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας με πτυχίο στα Οικονομικά.
Το 2018 επέστρεψε στην πατρίδα του για να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας. Με προπονητή τον Νίκο Ηλιάδη, τον άνθρωπο που υιοθέτησε τον Ηλία Ηλιάδη, τον τζουντόκα που πήρε χρυσό το 2004 και χάλκινο το 2012.
Ο Τσελίδης δεν ήταν φαβορί για κάποιο μετάλλιο, αφού ήταν το Νο 15 στην παγκόσμια κατάταξη πριν από τους Αγώνες. Μάλιστα, την άνοιξη ήταν 24ος και στο… τσακ πήρε το εισιτήριο για το Παρίσι. Για την ακρίβεια, με μια πρωτιά σε ένα τουρνουά Γκραν Σλαμ στην Τασκένδη.
Οπως έλεγε και ο ίδιος «θα πάω βήμα βήμα και θα δούμε τι θα γίνει».
Χθες το πρωί ξεκίνησε με μια σχετικά εύκολη νίκη απέναντι στον Δομινικανό Φλορεντίνο, όμως στον δεύτερο γύρο βρήκε μπροστά του ένα βουνό, κυριολεκτικά και μεταφορικά: τον θηριώδη Νεμάνια Μάιντοφ, νούμερο 2 στον κόσμο. Ο Σέρβος μπήκε πολύ δυνατά, όμως υπέπεσε σε τρεις ποινές (σίντο-κίτρινες κάρτες) και έτσι στο φινάλε έχασε. Ο Μάιντοφ ήταν εκνευρισμένος, αλλά τελικά έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά του Τσελίδη.
Στον προημιτελικό, ο Ελληνας ολυμπιονίκης συνάντησε τον Γάλλο Νγκαγιάπ-Χαμπού. Στα 18 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος πήρε προβάδισμα, για να ισοφαριστεί ένα δεύτερο πριν από το «γκονγκ» της λήξης! Στο Golden Score (σαν Χρυσό Γκολ στο ποδόσφαιρο), ο ντόπιος πήρε τη νίκη, με τον Τσελίδη να έχει παράπονα από τη διαιτησία. Δεν υπήρξε κάποια «σφαγή» σαν της Γκουντούρα στην ξιφασκία και πάλι όμως, οι γηπεδούχοι ευνοούνται σε κάθε ευκαιρία. Αλλωστε, ο Χαμπού πήρε το δεύτερο χάλκινο του αγωνίσματος, ξανά με αμφισβητούμενη απόφαση.
Παρά την ήττα του, ο Τσελίδης είχε άλλη μια ευκαιρία για το χάλκινο, μέσω των ρεπεσάζ. Αντιμετώπισε τον Αράμ Γκριγκοριάν, που κατέβηκε με τα Εμιράτα. Οι δυο τους γνωρίζονται καλά, είναι φίλοι, διότι «είμαστε από τη Ρωσία και κάναμε μαζί προπονήσεις». Ο Ελληνας τζουντόκα ήταν πιο ψύχραιμος και πήρε το εισιτήριο για τον μικρό τελικό. Εκεί συνάντησε τον -γεωργιανής καταγωγής- Ισπανό, Τριστάνι Μοχαλισβίλι.
Στον αγώνα του μεταλλίου, ήταν εμφανές πως ο Τσελίδης βρισκόταν σε καλύτερη πνευματική κατάσταση, με αποτέλεσμα να πάρει τη δίκαιη νίκη και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.
«Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου γιατί το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Είμαι χαρούμενος για το μετάλλιο που πρόσφερα στην πατρίδα» δήλωσε αμέσως μετά.
Αποκλεισμός-σοκ
Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας και δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, η Ελισάβετ Τελτσίδου προσδιόρισε ως στόχο της στο Παρίσι την πρωτιά. Αλλωστε, είναι η Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη και σε εξαιρετική κατάσταση. Αυτό δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε στο τατάμι, καθώς η Ελληνίδα αθλήτρια έχασε στον πρώτο της αγώνα με ippon μάλιστα από τη Βελγίδα Βίλεμς. «Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα την ήττα μου. Προσπάθησα πολύ για να φτάσω εδώ και δεν τα κατάφερα γιατί έκανα λάθος» είπε και πρόσθεσε, προφανώς φορτισμένη: «Δεν ξέρω αν έχω τη δύναμη να συνεχίσω στο τζούντο»…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας