Ο οδυνηρός αποκλεισμός της Εθνικής από την Κροατία, στον ημιτελικό της Παρασκευής στο Προολυμπιακό του Τορίνο (66-61), πρόσθεσε ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των αποτυχιών της τελευταίας επταετίας.
Και ταυτόχρονα, βύθισε σε προβληματισμό την Ελληνική Ομοσπονδία και ειδικότερα τον πρόεδρό της, Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Αποφάσεις που αφορούν τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του οργανισμού που λέγεται «εθνική ομάδα».
Είναι προφανές ότι το πιο ζωτικό θέμα που τον απασχολεί στην παρούσα φάση είναι η επιλογή του προπονητή που θα αναλάβει τα ηνία μετά τον Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος αποκάλυψε ότι φέτος δεν είχε συμβόλαιο και συνεπώς «δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή απόλυσης».
Η παραμονή του στο τιμόνι για τέταρτη σεζόν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη. Τα τρία χρόνια που κοουτσάρισε τη «γαλανόλευκη» δεν σημειώθηκε κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία, χωρίς φυσικά να είναι ο αποκλειστικός υπαίτιος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασιλακόπουλος σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά να προσλάβει προπονητή πλήρους απασχόλησης και όχι part time, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.
Προς αυτήν την κατεύθυνση τον οδηγούν δύο βασικές παράμετροι:
Η πρώτη εκπορεύεται από τις αλλαγές που επιφέρει η απόφαση της FIBA να επαναφέρει τη διαδικασία των προκριματικών, μετά το Ευρωμπάσκετ του 2017.
Η δεύτερη από το γεγονός ότι πλέον η ομάδα θα πρέπει να βασιστεί σε νέους παίκτες, εκ των οποίων πολλοί παίζουν εκτός Ελλάδας και ειδικά στο ΝΒΑ (Αντετοκούνμπο, Κουφός, Παπαγιάννης).
Συνεπώς κάθε χρόνο θα χρειάζεται ειδική μέριμνα αλλά και ευελιξία, αφού η αβεβαιότητα για το αν θα έρχονται για την Εθνική ή όχι θα είναι αναπόφευκτη.
Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη αυτόματα θα βγάλει ένα γκρουπ Ελλήνων προπονητών πρώτης γραμμής έξω από το κάδρο της διαδοχής. Ο Μπαρτζώκας ανέλαβε την Μπαρτσελόνα, που δεν επιτρέπει τη διπλοθεσία.
Το ίδιο και η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη. Είναι άγραφος νόμος πια ότι η ΕΟΚ δεν θέλει να ξαναδώσει την Εθνική σε προπονητή που δουλεύει στους «αιώνιους», άρα αυτόματα αποκλείονται και οι Σφαιρόπουλος (Ολυμπιακός), Πεδουλάκης (Παναθηναϊκός).
Ετσι όπως αποτυπώνεται ο χάρτης, η απόφαση θα μπορούσε να είναι και εύκολη, αλλά και δύσκολη ταυτόχρονα.
«Εύκολη» γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της επιστροφής του πιο πετυχημένου προπονητή στην ιστορία της Εθνικής, του Παναγιώτη Γιαννάκη.
Το εμβληματικό όνομά του και ο δεσμός του με την ομάδα που υπηρέτησε πιο πιστά από τον καθένα, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, τον καθιστούν ως τον πιο αξιόπιστο να μεταλαμπαδεύσει στη νέα φουρνιά παικτών το δικό του πνεύμα και όραμα.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις του «δράκου» με τον πρόεδρο της ΕΟΚ δεν είναι και τόσο θερμές. Για να υπάρξει προσέγγιση, θα πρέπει να πέσουν γέφυρες επικοινωνίας και να γίνουν αποφασιστικά βήματα.
Αυτή τη στιγμή, ο μόνος που μπορεί να τα κάνει είναι ο Παναγιώτης Φασούλας, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Γιώργο Βασιλακόπουλο και την Εθνική. Πολλοί λένε μάλιστα ότι προαλείφεται και για επόμενος πρόεδρος, στα πρότυπα άλλων Ομοσπονδιών (βλέπε Γκαρμπαχόθα στην ισπανική).
Η λύση ξένου προπονητή, ειδικά μετά την αποτυχία του Τρινκιέρι και τις πληγές που άφησε, δεν δείχνει να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Οπως και να ‘χει, σύμφωνα με την πρακτική της ΕΟΚ, θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα για να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις.
Κάποια στιγμή, περιμένουμε επίσης να ξεκαθαρίσει και αν αυτό ήταν το τελευταίο τουρνουά του αρχηγού Γιάννη Μπουρούση, καθώς έτσι είχε αφήσει να εννοηθεί πέρυσι.
Από την Παρασκευή το βράδυ, άνθρωποι της Ομοσπονδίας τού εκφράζουν την επιθυμία να παραμείνει τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο, ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και στα αποδυτήρια.
Ο ίδιος, διακριτικά, απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια και όλοι κατάλαβαν ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Μην ξεχνάμε ότι έχει να πάρει και μια απόφαση για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, που ενδέχεται να είναι στο ΝΒΑ.
Το περίμενε 22 χρόνια η Κροατία
Η Κροατία έκανε το «colpo grosso». Ηρθε από το... κάγκελο και αφού νίκησε κατά σειρά Ελλάδα και Ιταλία (84-78 στην παράταση, προχθές) πανηγύρισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μέσα στο Τορίνο.
Τα άλλα δύο εισιτήρια πήραν η Σερβία, που νίκησε με 108-77 το Πουέρτο Ρίκο στον τελικό του Προολυμπιακού του Βελιγραδίου, και η Γαλλία, που γονάτισε 83-74 τον Καναδά στο αντίστοιχο της Μανίλας.
«Είμαι ευτυχισμένος όχι μόνο γιατί προκριθήκαμε, αλλά γιατί προσφέραμε μια επιτυχία στο κροατικό μπάσκετ που τα τελευταία 22 χρόνια υπέφερε» καμάρωνε ο τεχνικός των Κροατών, Αζα Πέτροβιτς, που ξαφνικά έγινε ο... πωλών τοις μετρητοίς:
«Πριν από μένα τρεις προπονητές αρνήθηκαν να κοουτσάρουν την ομάδα, προφανώς γιατί δεν την πίστευαν. Ηρθαν σε μένα που απλά είχα εμπειρία και τίποτα να χάσω. Με έπεισαν να αναλάβω και αισθάνθηκα δυνατός. Ο Μεσίνα θα φύγει αύριο-μεθαύριο για το Σαν Αντόνιο γιατί έχει έναν παχυλό μισθό δουλεύοντας για τους Σπερς.
»Ο Κατσικάρης θα μπορούσε να είναι ο προπονητής της Μπαρτσελόνα ή ενός άλλου μεγάλου ευρωπαϊκού κλαμπ. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι και τους δύο αυτούς αντιπάλους τους σκοτώσαμε με την τακτική μας. Για πρώτη φορά μετά από πολλές διοργανώσεις η Κροατία έπαιξε άμυνα. Μόνο αυτό ζητήσαμε από τα παιδιά και εμπιστευτήκαμε το ταλέντο τους.
»Χαίρομαι για τον Σιμόν που έφτασε τα 31 και ήταν ίσως η τελευταία του ευκαιρία. Για τον Σάριτς, που βγήκε MVP επειδή του δώσαμε τον ρόλο του ηγέτη στα τελευταία λεπτά και έδειξε την κλάση του. Για όλους. Για να δείτε πόσο πίστη είχαμε, χωρίς όμως να το φωνάζουμε, πριν έρθουμε εδώ είχαμε κλείσει τρία φιλικά με τη μεγάλη Αργεντινή».
Στην αντίπερα όχθη, οι Ιταλοί ήταν φαρμακωμένοι από το κάζο. «Νιώθουμε όλοι μεγάλη απογοήτευση και ζητώ συγγνώμη από την Ομοσπονδία που έκανε τόσα έξοδα για να διοργανώσει το τουρνουά, αλλά και από τον κόσμο. Η Κροατία προκρίθηκε δίκαια» παραδέχθηκε περίλυπος ο πολύς Ετόρε Μεσίνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας