Η εθνική ομάδα μπάσκετ, η «επίσημη αγαπημένη» των Ελλήνων, αντιμετωπίζοντας σήμερα (19.00, ΑΝΤ1, ΟΤΕ Sport4) την ΠΓΔΜ, ρίχνεται στη μάχη του 39ου Ευρωμπάσκετ, με ένα προνόμιο το οποίο όμως δεν θέλει και πολύ για να μετατραπεί σε... βάρος. Η σύνθεσή της είναι η πιο πλήρης, ως εκ τούτου και η πιο φιλόδοξη, των τελευταίων χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα ο πήχης των απαιτήσεων έχει τοποθετηθεί ψηλά. Το «πρέπει» είναι για όλους μια ζόρικη υπόθεση.
Μέχρι τις 20 του μήνα που θα γίνει ο τελικός στη Λιλ της Γαλλίας, η «γαλανόλευκη» έχει τη maximum επιθυμία να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, έπειτα από έξι χρόνια φαγούρας, αφού η τελευταία φορά που ανέβηκε στο βάθρο ήταν το 2009 στην Πολωνία (χάλκινο) και τον minimum στόχο να μην πέσει κάτω από την 7η θέση, την τελευταία που δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στο Προολυμπιακό τουρνουά, εν όψει Ρίο.
Με βάση το σύστημα της διοργάνωσης, για κάθε ομάδα που θέλει να κοιτάει μακριά, συνεπώς και για την Ελλάδα, η πρώτη φάση των ομίλων μοιάζει με προετοιμασία για τον «πόλεμο». Αυτόν που θα ξεκινήσει μαζί με τα νοκ άουτ της φάσης των «16».
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κατάλαβε ότι αυτό που έγινε στη Σλοβενία το 2013, ήταν ένα αχρείαστο «Μπεν Χουρ» τριών εβδομάδων, γι’ αυτό και αποφάσισε να συμπτύξει το πρόγραμμα ξεκινώντας τα χιαστί αμέσως μετά την πρώτη φάση.
Η Ελλάδα λοιπόν επιστρέφει στο Ζάγκρεμπ, στην πόλη όπου πριν από 26 χρόνια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ως συνέχεια του άθλου του ‘87, για να δώσει τους πρώτους πέντε αγώνες της:
◆ Αύριο (22.00, ΑΝΤ1, ΟΤΕ Sport 4) θα μονομαχήσει με την οικοδέσποινα του Γ’ ομίλου, Κροατία, που λόγω έδρας αλλά και λόγω φόρμας προβάλλει ως βασική ανταγωνίστριά της για την πρωτιά,
◆ την Τρίτη (19.00) με τη Γεωργία,
◆ την Τετάρτη (16.00) με την ανανεωμένη και χωρίς τον Γκόραν Ντράγκιτς Σλοβενία
◆ και την Πέμπτη (22.00) με τη θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα της παρέας, Ολλανδία.
Κατ’ αρχάς, οι τέσσερις πρώτοι διασταυρώνονται χιαστί με τους τέσσερις πρώτους του Δ’ ομίλου της Ρίγα (Βέλγιο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουκρανία, Τσεχία), κάτι που σημαίνει ότι το μόνο που μπορεί να την ανησυχεί, αλλά όχι να τη φοβίζει, είναι να μην πέσει πάνω στους Λιθουανούς.
Το ιδανικό είναι να πάρει την πρώτη θέση, γιατί έτσι αυξάνει τις πιθανότητες να αποφύγει ένα ανεπιθύμητο συναπάντημα στους προημιτελικούς, με τη Γαλλία, την Ισπανία ή τη Σερβία.
Απουσιολόγιο
Λογικά οι καλύτερες ομάδες θα μαζευτούν στη Λιλ για το τελικό ξεκαθάρισμα. Μοιάζει απίθανο κάποιο από τα βαριά χαρτιά, όπως η κάτοχος του τίτλου Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σερβία, η Τουρκία και η Λιθουανία, να μην πλασαριστούν στις τέσσερις πρώτες θέσεις των τεσσάρων ομίλων που θα «τρέξουν» σε τέσσερις διαφορετικές χώρες-πόλεις: Μονπελιέ (Α’ όμιλος), Βερολίνο (Β’ όμιλος), Ζάγκρεμπ (Γ’ όμιλος) και Ρίγα (Δ’ όμιλος).
Από εκεί και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω». Βλέπετε, το φετινό Ευρωμπάσκετ, σε αντίθεση με προηγούμενες διοργανώσεις, με κίνητρο τη διεκδίκηση μιας θέσης στους Ολυμπιακούς του Ρίο ξαναμάζεψε τρία μεγάλα αστέρια: Πάου Γκασόλ, Ντιρκ Νοβίτσκι και Βασίλης Σπανούλης.
Απόντες πρώτης γραμμής μπορούν να θεωρηθούν: οι Ισπανοί ΝΒΑers Μαρκ Γκασόλ και Ρίκι Ρούμπιο, ο Σλοβένος Γκόραν Ντράγκιτς, οι Ρώσοι Αλεξέι Σβεντ και Τιμοφέι Μοζγκόφ, ο Σέρβος Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, οι Τούρκοι Ενες Καντέρ και Ομερ Ασίκ, οι Βόσνιοι Τελέτοβιτς και Νούρκιτς.
«Ενέσεις»
Από την άλλη, ακόμη και οι ομάδες μικρότερου βεληνεκούς, μπορεί να μην έχουν αντοχή, αλλά μια ζημιά μιας βραδιάς μπορούν να την κάνουν, από τη στιγμή που οι περισσότερες έχουν καλύψει τη θέση του νατουραλιζέ που δικαιούνται με ποιοτικούς (κυρίως) Αμερικανούς.
Στην ΠΓΔΜ, τον Μπομπ ΜακΚάλεμπ αντικατέστησε ο Αμερικανός φόργουορντ Ρίτσαρντ Χέντριξ που πήρε μεταγραφή από την Κούμπαν στη Μάλαγα, στη Γεωργία παίζει ο Αμερικανός ρέκορντμαν τριπόντων (12) στην ισπανική Λίγκα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, Τζέικομπ Πούλεν, στην Πολωνία ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού Εϊ Τζέι Σλότερ, στην Τουρκία ο κοντός αλλά θαυματουργός Μπόμπι Ντίξον που στέφθηκε πρωταθλητής με την Καρσίγιακα, άλλαξε θρησκεία και το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι και πήρε μεταγραφή στη Φενέρ, στο Βέλγιο ο σουτέρ του Ολυμπιακού Ματ Λοτζέσκι.
Αυτό είναι το γαϊτανάκι που θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα αναδείξει την ομάδα που θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2015.
Αυτή που θα διαδεχθεί στον θρόνο τη Γαλλία των 36 συμμετοχών (σε 38 Ευρωμπάσκετ), η οποία με τη σειρά της κατεβαίνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της, το 2013 στη Λιουμπλιάνα.
Εurobasket 2015
✔ 4 χώρες
◈ έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Πρόκειται για την οικοδέσποινα Βραζιλία, την παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα των ΗΠΑ, την πρωταθλήτρια Ωκεανίας Αυστραλία, την πρωταθλήτρια Αφρικής Νιγηρία, ενώ η τελική 12άδα θα συμπληρωθεί από τις δύο πρώτες ομάδες του Ευρωμπάσκετ, τον νικητή των Πανασιατικών Αγώνων (23/9-3/10) και τους δύο πρώτους των Παναμερικανικών Αγώνων (31/8-12/9), στις οποίες θα προστεθούν οι τρεις πρώτες ομάδες των αντίστοιχων προολυμπιακών τουρνουά που θα διεξαχθούν του χρόνου στο διάστημα 5-10 Ιουλίου.
✔ 1935
◈ ήταν η χρονιά που ξεκίνησαν τα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η πρώτη διοργάνωση φιλοξενήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, συμμετείχαν 10 χώρες και τον τίτλο κατέκτησε η Λετονία.
✔ 4 χώρες
◈ θα υποδεχτούν τους αγώνες της φετινής διοργάνωσης, που αρχικά ήταν να γίνει στην Ουκρανία, η οποία όμως βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Στη Γαλλία θα γίνουν οι αγώνες του Α’ ομίλου (Μονπελιέ) και όλοι της τελικής φάσης (Λιλ), στη Λετονία (Ρίγα) ο Δ’ όμιλος, στην Κροατία (Ζάγκρεμπ) ο Γ’ και στη Γερμανία (Βερολίνο) ο Β’.
✔ 2 φορές
◈ έχει αναδειχθεί MVP ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς (1971, 1975). Μπορούν να τον φτάσουν ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι (2005), ο Ισπανός Πάου Γκασόλ (2009) και ο Γάλλος Τόνι Πάρκερ (2013). Μάλιστα, αν τα καταφέρει ο Πάρκερ, θα γίνει ο πρώτος που θα πάρει τον τίτλο σε δύο σερί διοργανώσεις.
✔ 2 ομάδες
◈ δηλαδή το ζευγάρι του τελικού της Λιλ, εξασφαλίζουν απευθείας την πρόκρισή τους στο ολυμπιακό τουρνουά τού Ρίο το 2016. Οι πέντε ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από την 3η ώς και την 7η θα αποκτήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το εισιτήριο μέσω προολυμπιακού τουρνουά.
✔ 5
◈ συνολικά μετάλλια έχει κατακτήσει η Ελλάδα στα 38 Ευρωμπάσκετ που έχουν προηγηθεί. Δύο χρυσά (1987, 2005), ένα ασημένιο (1989) και δύο χάλκινα (1949, 2009).
✔ 8 παίκτες
◈ από τη φετινή 12άδα της Εθνικής και ο ασίσταντ Δημήτρης Πρίφτης συμμετείχαν στην ομάδα που κατέκτησε το τελευταίο ελληνικό μετάλλιο, το χάλκινο του 2009 στην Πολωνία.
✔ 1 και μοναδικός
◈ που έχει κατακτήσει τον τίτλο και ως παίκτης και ως προπονητής είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης (1987, 2005). Ο μόνος που μπορεί να επαναλάβει το κατόρθωμά του φέτος είναι ο προπονητής της Σερβίας, Σάσα Τζόρτζεβιτς.
✔ 14 χρυσά
◈ έχει κατακτήσει η κραταιά Σοβιετική Ενωση και παραμένει η πολυνίκης της διοργάνωσης, παρότι τελευταία φορά στη διοργάνωση ως ενωμένη χώρα ήταν το 1990.
✔ 1.030 πόντους
◈ σε 33 αγώνες έχει πετύχει ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος παραμένει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Τον απειλεί ο Γάλλος Τόνι Πάρκερ, ο οποίος έχει πετύχει 996, αλλά σε 59 αγώνες τελικής φάσης.
✔ 69 αγώνες
◈ μετράει ο ρέκορντμαν συμμετοχών της τελικής φάσης, ο αείμνηστος Γιουγκοσλάβος σέντερ Κρέζιμιρ Τσόσιτς, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε 9 διοργανώσεις. Δεύτερος με 64 αγώνες είναι ο Ρουμάνος Μιχάι Νέντεφ, τον οποίο απειλεί ο Τόνι Πάρκερ, που έχει παίξει 59 αγώνες σε 7 διοργανώσεις.
✔ 7 μετάλλια
◈ έχουν κατακτήσει ο Ρώσος Σεργκέι Μπέλοφ και ο Γιουγκοσλάβος Κρέζιμιρ Τσόσιτς. Στα 5 είναι ο Ισπανός Πάου Γκασόλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας