Το 2012 στο Λονδίνο η Ελλάδα κατέκτησε μόλις δύο μετάλλια. Στους τελευταίους Αγώνες του Τόκιο, πήγαμε στα 4, ενώ το 2016 στο Ρίο οι αθλητές μας κατέκτησαν έξι. Από χθες νωρίς το μεσημέρι, έχουμε αφήσει πίσω την Αγγλία, πιάσαμε τη συγκομιδή της Ιαπωνίας και στοχεύουμε πια για τον αριθμό της Βραζιλίας και βάλε.
Μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών, η χώρα μας πανηγύρισε άλλα δύο χάλκινα μετάλλια στην κωπηλασία, σε ένα άθλημα όπου εξαρχής υπήρχαν προσδοκίες, που τελικά επιβεβαιώθηκαν.
Πρώτα ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου με τον Πέτρο Γκαϊδατζή και αμέσως μετά η Ζωή Φίτσιου με τη Μιλένα Κοντού μας χάρισαν μεγάλες στιγμές και παράλληλα μετουσίωσαν τους κόπους ετών.
Τα δύο κορίτσια ήταν στα αουτσάιντερ της κούρσας, κάτι που φάνηκε στο πρώτο μισό. Με τις Βρετανίδες να έχουν ξεφύγει και τις Ρουμάνες να ακολουθούν, η Ζωή με τη Μιλένα είχαν μείνει πιο πίσω, μεταξύ 4ης και 5ης θέσης. Ολα άλλαξαν στο τελευταίο 500άρι, όταν οι δυο τους έβαλαν τις… τουρμπίνες και άρχισαν να κερδίζουν σημαντικό έδαφος. Αφησαν πίσω Ιρλανδές και Νεοζηλανδές, κι αφού στα τελευταία 100 μέτρα εξασφάλισαν το μετάλλιο, έκαναν την υπερπροσπάθεια μήπως και περάσουν τις Ρουμάνες για τη δεύτερη θέση. Δεν τα κατάφεραν για μισό δευτερόλεπτο, αλλά κι αυτό μικρή σημασία είχε. Με χρόνο 6:49.28 ήρθαν τρίτες, πετυχαίνοντας και με το παραπάνω τον στόχο τους στο Παρίσι.
«Είτε θα πεθαίναμε είτε θα πηγαίναμε για μετάλλιο», είπε η 18χρονη και σαφώς πιο ενθουσιώδης Κοντού και εξήγησε: «Στα τελευταία 500-600 μέτρα ήταν ένα σπριντ. Είδαμε κουρασμένες τις Νεοζηλανδές και το εκμεταλλευτήκαμε» τόνισε η Μιλένα, που μικρότερη ήταν καλή στον στίβο και στο ποδόσφαιρο, όμως προτίμησε το άθλημα που έκανε και ο μεγαλύτερος αδερφός της.
Η 29χρονη και πιο έμπειρη Φίτσιου είναι μια κοπέλα που μεγάλωσε στα κωπηλατήρια. Ο πατέρας της, Ντάνος, προπονητής εδώ και δεκαετίες, εκεί την πήγε την πρώτη βόλτα της ζωής της, όταν «σαράντισε». Η Ζωή στα 18 της σταμάτησε την κωπηλασία για να σπουδάσει νηπιαγωγός και αφού τελείωσε τη σχολή, το 2019, επέστρεψε στο «σπίτι» της όπως λέει. «Οταν τερματίσαμε δεν είχα καταλάβει τι είχε συμβεί. Ούτε ακόμα, εδώ που τα λέμε. Ομως, νιώθω το μετάλλιο που κρέμεται από τον λαιμό μας και είναι πολύ βαρύ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Είκοσι λεπτά νωρίτερα, είχαμε τους πρώτους πανηγυρισμούς της ημέρας με τους Παπακωνσταντίνου-Γκαϊδατζή, που πήραν κι αυτοί χάλκινο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, στο ίδιο αγώνισμα δηλαδή με τα κορίτσια.
Οι δυο τους δεν είναι αθλητικό ζευγάρι πολύ καιρό, όμως κατάφεραν να δέσουν, έστω κι αν άργησαν να βρουν τα πατήματά τους. Στον προκριματικό δεν πήραν την πρόκριση και χρειάστηκαν ρεπεσάζ για να πάνε στους ημιτελικούς. Εκεί ανέβασαν κατά πολύ τον ρυθμό τους και πήραν μια άνετη πρόκριση για τον χθεσινό τελικό. Και εκεί, έδειξαν πολύ ισχυροί. Φαινόταν στην ορμή τους από τα πρώτα κιόλας μέτρα. Το μόνο πρόβλημα ήταν η πιθανή κούραση που θα έβγαινε προς το τέλος, όμως ευτυχώς αυτή δεν εμφανίστηκε ποτέ. Πέρα από τους Ιρλανδούς που έκαναν… περίπατο, αρκετά γρήγορα είχαν ξεκαθαρίσει οι επόμενες δύο θέσεις. Η ελληνική ομάδα πάλεψε στα ίσια με τους Ιταλούς, σε μια μάχη πόντο πόντο. Εν τέλει στο φώτο φίνις κρίθηκε ότι η Ελλάδα ήταν τρίτη με χρόνο 6:13.44, μόλις έντεκα εκατοστά του δευτερολέπτου παραπάνω από την Ιταλία.
Εννοείται πως τα δύο παλικάρια διόλου χαλάστηκαν και πανηγύρισαν με την ψυχή τους το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας τους. «Δεν ξέρω αν μας γνώρισαν οι Ελληνες φίλαθλοι, όμως εμείς ξέρουμε καλά από τι υλικό είμαστε φτιαγμένοι. Είναι μια μεγάλη στιγμή» τόνισε ο Γκαϊδατζής, με τον Παπακωνσταντίνου να συμπληρώνει: «Προσωπικά δεν στερήθηκα κάτι. Είναι επιλογή μου να μένω στους κοιτώνες της ομάδας. Είχαμε αναποδιές τα τελευταία χρόνια, πήραμε την πρόκριση τον Μάιο και ήρθαμε εδώ ως αουτσάιντερ».
Το πρόγραμμα των τελικών άνοιξε με τις Αναστασιάδου/Μπούρμπου στη δίκωπο. Οι δύο αθλήτριές μας έδειξαν να μην έχουν δυνάμεις και τερμάτισαν στην έκτη και τελευταία θέση. Βεβαίως, όλη την εβδομάδα είχαν κάνει πολύ καλούς αγώνες και απλά δεν τους βγήκε ο τελικός. Η Αναστασιάδου είχε έρθει πέμπτη (με τη Μαρία Κυρίδου ως παρτενέρ) στο Τόκιο το 2021.
Οι ελπίδες για μετάλλιο δεν τελειώνουν όμως εδώ. Σήμερα στις 11.30 το πρωί, ο Στέφανος Ντούσκος αγωνίζεται στο μονό σκιφ. Πρόκειται για τον εν ενεργεία χρυσό ολυμπιονίκη, που μέχρι στιγμής δεν δείχνει σε τόσο καλή κατάσταση. Μη λησμονούμε, βέβαια, ότι έχει τεράστια εμπειρία και έχει τον τρόπο, αλλά και τις ικανότητες για ακόμη ένα μετάλλιο, έστω κι αν αυτό δεν θα είναι το χρυσό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας