Στην εποχή των τριών ιερών τεράτων του τένις (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς), η φετινή σεζόν βάδιζε ως επί το πλείστον όπως όλες οι προηγούμενες. Τα δύο πρώτα Γκραν Σλαμ της σεζόν είχαν καταλήξει στα χέρια του Ναδάλ (Αυστραλιανό Οπεν, Ρολάν Γκαρός) και το Ουίμπλεντον σε αυτά του «Νόλε». Η νέα γενιά των mid-20s (Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ, Τσιτσιπάς, Μπερετίνι...) για ακόμα μια φορά έδειχνε ανέτοιμη να πάρει τα ηνία με αποφασιστικότητα.
Εως ότου ήρθε ο εκπρόσωπος της... ακόμα πιο νέας γενιάς, ο Κάρλος Αλκαράθ, για να κατακτήσει το Αμερικανικό Οπεν. Αφού έδωσε εντυπωσιακές μάχες των πέντε σετ με τους Τσίλιτς, Σίνερ και Τιαφόε, αντιμετώπισε στον τελικό της Νέας Υόρκης τον Νορβηγό Κάσπερ Ρούουντ με διακύβευμα όχι μόνο το παρθενικό major για τον νικητή, αλλά και το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Σε αυτό το εντυπωσιακό μπρα ντε φερ, νικητής αναδείχθηκε ο Αλκαράθ με 3-1 σετ (6-4, 2-6, 7-6, 6-3).
Αμφότεροι ήταν νευρικοί στην αρχή, όμως το σερβίς του Ισπανού λειτουργούσε καλύτερα και του επέτρεψε να πάρει κεφάλι. Ο Νορβηγός δεν το έβαλε κάτω και στο δεύτερο σετ τιμώρησε τις βιαστικές επιλογές του αντιπάλου του. Το τρίτο σετ ήταν αυτό που μέτρησε ψυχολογικά στον αγώνα. Ο Αλκαράθ κάλυπτε κάθε εκατοστό του γηπέδου, απελπίζοντας τον Ρούουντ, που μπόρεσε να πάρει μόλις έναν πόντο στο τάι-μπρέικ. Ο Σκανδιναβός επηρεάστηκε από την απώλεια του σετ και ο Αλκαράθ, που... μύρισε αίμα, επιτέθηκε και δεν ξανακοίταξε πίσω.
Το χαρακτηριστικό πλατύ χαμόγελό του έδωσε θέση σε δάκρυα χαράς και έκπληξης παράλληλα: «Είναι τρελό. Το ονειρευόμουν από παιδί, αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι θα κατάφερνα κάτι τέτοιο στα 19 χρόνια μου», δήλωσε ο Ισπανός τενίστας που, σε ηλικία 19 ετών, 4 μηνών και 6 ημερών, όχι μόνο πανηγύρισε το πρώτο Γκραν Σλαμ της καριέρας του, αλλά και αναρριχήθηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ηταν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής σεζόν, που τον βρήκε να κερδίζει πέντε τίτλους, μεταξύ των οποίων το Αμερικανικό Οπεν και δύο Μάστερς, του Μαϊάμι και της Μαδρίτης.
Ο «Καρλίτος» έγινε έτσι ο νεαρότερος κάτοχος -και μοναδικός τινέιτζερ μάλιστα- της κορυφαίας θέσης στον κόσμο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Αυστραλού Λέιτον Χιούιτ, ο οποίος ήταν 20 ετών, 8 μηνών και 26 ημερών το 2001 όταν ανέβηκε στο Νο 1. Ο 19χρονος τενίστας από τη Μούρθια έγινε παράλληλα και ο νεαρότερος νικητής Γκραν Σλαμ από το 2005, όταν ο ηλικίας 19 ετών και 2 ημερών Ράφα Ναδάλ κατέκτησε το πρώτο από τα 22 majors του.
Ο Κάρλος Αλκαράθ διαθέτει τα νιάτα και την εξαιρετική φυσική κατάσταση που λείπουν πλέον από τους τρεις μεγάλους, ενώ η δίψα του για κάθε πόντο σαν να είναι ο τελευταίος θυμίζει την αποφασιστικότητα του Ναδάλ. Το all-around παιχνίδι του και η τεχνική του βελτιώνονται από αγώνα σε αγώνα και από τουρνουά σε τουρνουά με γεωμετρική πρόοδο. Αυτός πράγματι έχει βάλει δυνατή υποψηφιότητα για τη διαδοχή των τριών «ιερών τεράτων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας