Η άφιξη του Ζόραν Λάκοβιτς στην Ελλάδα είναι το γεγονός της εβδομάδας για τα «κυβερνητικά» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο επικεφαλής της εποπτείας των FIFA-UEFA για τη χώρα μας δεν έρχεται για τη σημερινή γενική συνέλευση της ΕΠΟ, στην οποία εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών θα είναι άλλα στελέχη τους. Χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορεί να δώσει το «παρών» κάποια στιγμή και ο Λάκοβιτς.
Ωστόσο ο Σέρβος παράγοντας έρχεται κυρίως για να διευθετήσει άλλες υποθέσεις. Ερχεται για επαφές με ΕΠΟ, κυβέρνηση και «Big 4» για το θέμα της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. FIFA-UEFA θέλουν επιλογή ξένου αρχιδιαιτητή, η οποία όμως θα είναι ξεκάθαρο δημόσια πως θα έχει την αποδοχή και των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Εχει τις προτάσεις του, αλλά έχει ζητήσει κι από τις διοικήσεις των «4» τις δικές τους.
Μετά, υπάρχουν οι επαφές με την κυβέρνηση. Οχι βέβαια με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που FIFA-UEFA εδώ και καιρό δεν λαμβάνουν υπόψη τους, αλλά με τον ουσιαστικό υπεύθυνο της κυβέρνησης για τα θέματα του ποδοσφαίρου, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως έχουν άλλη ατζέντα ο Γεραπετρίτης και ο Αυγενάκης. Κάθε άλλο ίσως... Ωστόσο το ζήτημα είναι πως η συμμετοχή του Αυγενάκη σε τέτοιες διαδικασίες αποτελεί «casus belli» για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και η κυβέρνηση αυτό το έχει αποδεχθεί στην ουσία.
Κεντρική κυβερνητική επιλογή αποτελεί σίγουρα η επιθυμία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τον Λάκοβιτς να γνωστοποιεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι στην ατζέντα των FIFA-UEFA. Επιπλέον, επειδή δεν προβλέπεται να έχει μαζί του την περιβόητη ολιστική μελέτη που έχει συμφωνηθεί να δώσει η UEFA εδώ και μήνες, εύλογα αναμένεται ο Γ. Γεραπετρίτης να ζητήσει να μάθει αν τελικά πρόκειται να γίνει κάτι με αυτό.
Η σημερινή τακτική Γ.Σ. της ΕΠΟ πρόκειται να ορίσει την τελική ημερομηνία των εκλογών. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών για τον Οκτώβριο. Η ΕΠΟ από την πλευρά της φαίνεται πως το πιθανότερο είναι να τις ορίσει για Σεπτέμβριο. Πάντως, υπάρχει και η προσφυγή του Ολυμπιακού στο Διαιτητικό Δικαστήριο, με την οποία ζητάει οι εκλογές να γίνουν το επόμενο καλοκαίρι.
Τα «ασημένια βέλη» φέτος θα είναι μαύρα. Θέλοντας να στηρίξει την παγκόσμια προσπάθεια κατά του ρατσισμού, η Mercedes αποφάσισε το φετινό της μονοθέσιο στη Φόρμουλα 1 να είναι μαύρο. Ο πιλότος της και παγκόσμιος πρωταθλητής, Λιούις Χάμιλτον, θυμήθηκε πως «έχω γίνει πολλές φορές δέκτης ρατσιστικών συμπεριφορών τόσο εγώ όσο και η οικογένεια με τους φίλους μου. Μακάρι να αφήσουμε μια κληρονομιά με την κίνηση αυτή». Στην ομάδα της Mercedes, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, μόλις το 3% του δυναμικού της είναι άνθρωποι από εθνικές μειονότητες και το 12% γυναίκες. «Είναι ξεκάθαρο πως μέχρι τώρα αδυνατούμε να βρούμε εύκολα ανθρώπους απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε προσεγγίζοντας όλες τις πλευρές της κοινωνίας μας» ήταν το -γεμάτο αυτοκριτική- μήνυμα της Mercedes.
Η ομάδα που έβλεπε τα τρένα να περνούν
Ο χρόνος στο ποδοσφαιρικό Αμβούργο σταμάτησε στις 12 Μαΐου 2018. Το ρολόι που υπήρχε μέσα στην έδρα του συλλόγου έγραφε 54 χρόνια, 261 μέρες, 0 ώρες, 36 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα. Ηταν το διάστημα που η ομάδα του Αμβούργου παρέμεινε στην Μπουντεσλίγκα. Βασικά μέχρι εκείνη τη μέρα ήταν η μοναδική που συμμετείχε ανελλιπώς στο κορυφαίο γερμανικό πρωτάθλημα. Ακόμη και η θρυλική Μπάγερν έχει υποβιβαστεί, αλλά το Αμβούργο όχι.
Ως εκείνο το σαββατιάτικο απόγευμα βέβαια, που η εντός έδρας νίκη επί της Γκλάντμπαχ δεν έφτανε και μια ολόκληρη (σχεδόν) πόλη βυθίστηκε σε πένθος. Το κακό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η κατάσταση παραμένει ίδια εδώ και δύο χρόνια, αφού η αναμονή για την επιστροφή στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα της Γερμανίας θα κρατήσει τουλάχιστον μία σεζόν ακόμα.
Το 2018-19 στα… αλώνια της Μπουντεσλίγκα 2 το Αμβούργο πήγαινε τρένο για επάνοδο. Ομως, τρεις ήττες στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές το έφεραν στην τέταρτη θέση. Ούτε στη δυάδα της απευθείας ανόδου ούτε στην 3η θέση του μπαράζ. Φέτος, οι ιθύνοντες δεν άφησαν τίποτα στην τύχη. Εδωσαν χρήματα για μεταγραφές, έβλεπαν 55.000 ανθρώπους να γεμίζουν το γήπεδο κάθε αγωνιστική και απλά περίμεναν την άνοδο. Το Αμβούργο ξεκίνησε πρώτο, έπεσε δεύτερο κι ακριβώς πριν από τη διακοπή για τον κορονοϊό, τρίτο. Μετά τη δίμηνη διακοπή, η ομάδα συνέχισε να μη βρίσκεται σε φόρμα, ξέχασε τις πρώτες δύο θέσεις, όμως μια ισοπαλία την προτελευταία αγωνιστική στην έδρα της Χάιντενχαϊμ θα της εξασφάλιζε το μπαράζ. Εν τέλει ήρθε η ήττα με 2-1, όμως ξαφνικά βρέθηκε κι άλλη ευκαιρία.
Το Σάββατο, στην τελευταία αγωνιστική, η Χάιντενχαϊμ έχασε από την πρωταθλήτρια Μπίλεφελντ και το Αμβούργο βρέθηκε από το πουθενά με ένα μεγάλο δώρο στα χέρια. Αρκούσε μια εντός έδρας ισοπαλία με την αδιάφορη και άσημη Ζαντχάουζεν, για να πάει στο μπαράζ ανόδου. Τελικό αποτέλεσμα, 1-5! Διασυρμός για την ομάδα του Κένινγκ, που πρέπει να μαζέψει ξανά τα κομμάτια της. Ο κόσμος δεν έχει πια υπομονή, όμως το Αμβούργο θα πάει του χρόνου για την τρίτη και φαρμακερή. Εκτός κι αν μετά το φετινό στραπάτσο το τρένο αργήσει να φανεί...
ΜΑΪΚΛ ΦΕΛΠΣ
Η απαράμιλλη συλλογή της «τορπίλης της Βαλτιμόρης»
Oχι μόνο αυτή η στήλη, ούτε ολόκληρη η σελίδα δεν θα ήταν αρκετή για να καταγραφούν τα επιτεύγματα του Μάικλ Φελπς, του κορυφαίου αθλητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η «τορπίλη της Βαλτιμόρης», που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 30 Ιουνίου 1985, αγωνίστηκε σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες και έφτασε τα 28 μετάλλια συνολικά, με τη δεύτερη της σχετικής λίστας, τη Σοβιετική γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα, να έχει μείνει στα 18...
Ο Φελπς κατέχει επίσης το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων (23), όπως και το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων (με τα 8 του Πεκίνου κατέρριψε το ρεκόρ των 7 χρυσών μεταλλίων του Μαρκ Σπιτς από το 1972 στο Μόναχο). Συνολικά η συγκομιδή του: 6 χρυσά και 2 χάλκινα στην Αθήνα το 2004, 8 χρυσά στο Πεκίνο το 2008, 4 χρυσά και 2 αργυρά στο Λονδίνο το 2012 και 5 χρυσά και ένα αργυρό στο Ρίο ντε Ζανέιρο το 2016. Μετά τη διοργάνωση του 2012 είχε αποσυρθεί, αλλά επανήλθε στη δράση το 2014 για να κλείσει την καριέρα του με ακόμα μεγαλύτερη συλλογή.
Στην καριέρα του κατέρριψε 39 παγκόσμια ρεκόρ και 4 από αυτά παραμένουν ακατάρριπτα (3 σε ομαδικά αγωνίσματα και αυτό των 400 μ. μικτής ατομικής).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας