Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Παράγοντας ανωμαλίας»!

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΤΑΛΗ

«Παράγοντα δημιουργίας ανωμαλίας στον χώρο του αθλητισμού» χαρακτήρισε τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη ο επικεφαλής του τομέα Αθλητισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς. Οι τόνοι στην κριτική στη μέχρι τώρα πορεία του Αυγενάκη ήταν γενικώς πολύ έντονοι, στη χθεσινή τηλε-συνέντευξη Τύπου για το «Μένουμε Ορθιοι και στον Αθλητισμό», μαζί με τους συντονιστές του τομέα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώην ΓΓΑ Ιούλιο Συναδινό και τον Κώστα Αλεξίου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση τη διαδικασία της δημιουργίας ψηφιακού μητρώου αθλητικών σωματείων, αλλά και τις μειωμένες επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες. Και τα δύο τα συνέδεσαν με πρόθεση χειραγώγησης των επερχόμενων εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται προσχηματικά το μητρώο για απόδοση δικαιώματος ψήφου. Δεν συμφωνούμε με την κομματική χειραγώγηση εκλογών Ομοσπονδιών», τονίστηκε σχετικά.

Ειδικά για την ΕΠΟ, ο Ιούλιος Συναδινός είπε πως είναι απαραίτητο οι εκλογές να γίνουν πριν από τις 30 Ιουλίου, για να είναι εδώ οι μόνιμοι εκπρόσωποι των FIFA – UEFA, ως επιτηρητές. «Σε σχέση με τις εκλογές της ΕΠΟ η Πολιτεία προχώρησε σε συμφωνίες με τις διεθνείς ομοσπονδίες και πρέπει να τις τηρήσει για να μην εκθέτει τη χώρα. Η διενέργεια των εκλογών προτού αποχωρήσει το ξένο κλιμάκιο εξασφαλίζει μία κανονικότητα».

«Η δημιουργία του μητρώου των αθλητικών σωματείων είναι χρήσιμη, όμως ο χρόνος και η προχειρότητα που δημιουργήθηκε, δημιουργούν σκιές για τις προθέσεις του Αυγενάκη. Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του ακυρώνει όλους τους αρμόδιους φορείς. Υποδεικνύει τον τρόπο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, πετάει διατάξεις στο καλάθι των αχρήστων και φανερώνει τις προθέσεις του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουρνούς. «Είδαμε συναντήσεις των Big4, διαπραγματεύσεις με διεθνείς ομοσπονδίες. Και πού καταλήξαμε; Να μεγαλώνει η ανωμαλία λόγω των μεθοδεύσεων του υφυπουργού. Εγιναν όλες οι πολυδιαφημισμένες συναντήσεις και καταλήξαμε πάλι να προσπαθεί να εξοφλήσει προεκλογικά γραμμάτια προς το κόμμα του, για τη βοήθεια που δέχτηκε το κόμμα του».

Τονίστηκε πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρει συναίνεση, είτε ακόμη και ανοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Αθλητισμού. «Πάγωσε τις διατάξεις του νομοσχεδίου Βασιλειάδη για τις εκλογές στις ομοσπονδίες, επικαλούμενος την ασφάλεια και το δίκαιο, αλλά τινάζει στον αέρα τις διαδικασίες κι έχει φέρει εναντίον του ιστορικές ομοσπονδίες που δεν αποδέχονται να χειραγωγηθούν. Από εμάς ο κ. Αυγενάκης δεν πρόκειται να βρει συναίνεση έτσι όπως οδηγεί το κάρο του ελληνικού αθλητισμού στη λάσπη. Στις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες, θέλει να χειραγωγήσει τα πάντα».

Σκέφτονται αγώνες με κόσμο στην Ισπανία

Αναμφίβολα η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που δοκιμάστηκαν σκληρά από τον κορονοϊό με πάμπολλους νεκρούς. Σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, χθες βράδυ ξεκίνησε η Λα Λίγκα με το ντέρμπι της Σεβίλης και από αύριο μπαίνουμε σε πλήρη δράση. Προς το παρόν, οι κερκίδες θα είναι άδειες, αφού κι εδώ έχει αποφασιστεί τα ματς να γίνουν δίχως θεατές. Ομως, όλα μπορούν να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διοργανώτριας αρχής, Χαβιέ Τέμπας, «δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της σεζόν να γίνουν παιχνίδια με κόσμο». Εννοείται πως δεν μιλάμε για πλήρη προσέλευση, αλλά για ένα ποσοστό 10-15% επί της χωρητικότητας κάθε γηπέδου. Ο Τέμπας υπογράμμισε ότι περιμένει να δει πώς θα πάει η επανεκκίνηση και σε δύο εβδομάδες θα θέσει ξανά το θέμα.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα αγωνιστεί στο «Μπερναμπέου» μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος. Είναι γνωστό το μεγαλεπήβολο πλάνο της διοίκησης να αναμορφώσει ριζικά το γήπεδο και μάλιστα σχεδίαζε το πρώτο μέρος των εργασιών να αρχίσει τον Ιούνιο. Ομως λόγω της πανδημίας και της διακοπής των αγώνων τα έργα ξεκίνησαν τον Απρίλιο και ήδη είναι σε καλό δρόμο. Γι’ αυτό και η «βασίλισσα» θα δώσει τις εντός έδρας αναμετρήσεις της στο μεγαλύτερο γήπεδο του προπονητικού της κέντρου, στο «Αλφρέντο Ντι Στέφανο», που χωράει 6.000 ανθρώπους. Αυτή η απόφαση δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν επιτραπούν θεατές. Η Ατλέτικο Μαδρίτης προσφέρθηκε να δώσει το «Μετροπολιτάνο» στη Ρεάλ αν παραστεί ανάγκη, όμως οι «μερένγκες» ευχαρίστησαν, μα δεν δέχτηκαν την πρόταση.

Για την ιστορία και μόνο, η Ατλέτικο είχε χρησιμοποιήσει μία φορά ως έδρα το «Μπερναμπέου» (το 1996), όταν γίνονταν έργα στο «Βιθέντε Καλντερόν».

ΑP PHOTO / DARKO VOJINOVIC

Σαν να μην υπάρχει ο φόβος του κορονοϊού σκέφτηκαν πολλοί στη Σερβία. Η φωτογραφία από την εξέδρα των οπαδών της Παρτίζαν δεν είναι αρχείου, αλλά προχθεσινή! Η ομάδα του Βελιγραδίου υποδέχτηκε τον συμπολίτη Ερυθρό Αστέρα στο πιο κλασικό ντέρμπι της χώρας και η κυβέρνηση έκρινε πως το γήπεδο πρέπει να είναι γεμάτο, λόγω της σημασίας του ματς (200ό στη μεταξύ τους ιστορία και ημιτελικός Κυπέλλου). Ετσι, δεν υπήρξαν περιορισμοί και πάνω από 20.000 οπαδοί και των δύο συλλόγων γέμισαν ασφυκτικά το γήπεδο. Η Παρτίζαν νίκησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Νάτχο, πρώην παίκτη ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Κρίσιμες επαφές για μια πεντάδα ανανεώσεων

Ο Αρης κινείται πάνω σε έναν μονόδρομο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αυτός αφορά τις ανανεώσεις συμβολαίων που λήγουν, καθώς όσο παραμένει σε ισχύ το μεταγραφικό ban της FIFA λόγω των παλιών χρεών (η διοίκηση της ΠΑΕ περιμένει άμεσα λύση μέσω των επαφών της κυβέρνησης με τις διεθνείς αρχές του ποδοσφαίρου), δεν μπορεί να προστεθεί κανένας νέος ποδοσφαιριστής στο ρόστερ.

Το τελευταίο διάστημα Καρυπίδης-Χαριστέας έχουν δώσει έμφαση σε πέντε περιπτώσεις ανανεώσεων. Πρόκειται για αυτές των Χουλιάν Κουέστα, Μιχάι Κόρχουτ, Χαβιέ Ματίγια, Ντάνιελ Λάρσον και Μπρούνο Γκάμα, για τις οποίες το τελευταίο διάστημα ο Αγγελος Χαριστέας έχει προχωρήσει αρκετά τη διαπραγμάτευση. Σε όλους έχει προταθεί μονοετής ανανέωση με δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας για ακόμη έναν χρόνο, με εξαίρεση τον Χαβιέ Ματίγια, στον οποίο έχει προταθεί διετές κλειστό. Η μεγάλη απειλή για τον Αρη είναι οι προτάσεις από άλλους συλλόγους, ωστόσο οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που αν η διοίκηση του Αρη κινηθεί αποφασιστικά, τότε μπορεί να πετύχει συμφωνία και με τους πέντε παίκτες. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για ένα συνολικό ποσό 150.00 ευρώ που αν μοιραστεί ως μικρή αύξηση στις προτάσεις που έχουν γίνει στους παίκτες τότε πολύ σύντομα θα έρθει και το τελικό «ναι» από την πλευρά τους. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η αποπληρωμή των φετινών οφειλών προς τους συγκεκριμένους παίκτες και τους εκπροσώπους τους. Και αυτή η παράμετρος έχει τεθεί στην κουβέντα και με βάση αυτά ως δεδομένο σύντομα αναμένονται οι εξελίξεις.

*Στο CAS προσφεύγει η ΠΑΕ Αρης μετά το νέο φιρμάνι που ήρθε από την πειθαρχική επιτροπή της FIFA, επιδικάζοντας το ποσό των 198 χιλιάδων ευρώ υπέρ του παλιού παίκτη της ομάδας, Τζον Ιμπε.

EURO 2004

Η αρχή ενός ονειρεμένου ταξιδιού

ΙΝΤΙΜΕ

Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, στις 12 Ιουνίου 2004, ξεκίνησε μια από τις πιο σουρεάλ ιστορίες του σύγχρονου ποδοσφαίρου που θα ολοκληρωνόταν 22 μέρες αργότερα, στις 4 Ιουλίου, με τη στέψη της Ελλάδας ως πρωταθλήτριας Ευρώπης...

Στο «Ντραγκάο» του Πόρτο, η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ παρατάχθηκε απέναντι στη διοργανώτρια Πορτογαλία, που μετρούσε αστέρες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως τους Λουίς Φίγκο, Παουλέτα, Σιμάο, Νούνο Γκόμες, Μανίς, Ρουί Κόστα, Ντέκο, αλλά και τον 19χρονο Κριστιάνο Ρονάλντο που ήδη εντυπωσίαζε.

Η Ελλάδα, από την άλλη, είχε πρωταρχικό στόχο της τις αξιοπρεπείς εμφανίσεις και να ξεφύγει επιτέλους από τα σαρκαστικά σχόλια τύπου «σύστημα 4-4-2», που παρέπεμπαν στα γκολ που είχε εισπράξει χωρίς να σημειώσει κανένα στο Μουντιάλ του 1994, την τελευταία της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση.

Χρειάστηκαν μόλις επτά λεπτά στο εναρκτήριο ματς του Euro 2004 για να θέσει η Ελλάδα τους όρους της. Ο Καραγκούνης έδωσε προβάδισμα στη «γαλανόλευκη» με δυνατό σουτ εκτός περιοχής, έχοντας νωρίτερα κλέψει την μπάλα από τον Πάουλο Φερέιρα. Οι Πορτογάλοι βγήκαν μαζικά στην επίθεση, η ελληνική άμυνα κρατούσε άνετα και στο 60’ ο Σεϊταρίδης κέρδισε πέναλτι που μετέτρεψε αριστοτεχνικά σε γκολ ο Μπασινάς. Ο Ρονάλντο μείωσε στο 91’, αλλά το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Παράγοντας ανωμαλίας»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας