Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Δίκτυο ΑΜΘ: από την επίσκεψη εργασίας στην ΚΟΙΣΝΕΠ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ολοι μαζί, πιο δυνατοί

Αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις για να στηρίξουν ο ένας τον άλλο, αντιμετωπίζοντας τα κοινά τους προβλήματα αλλά και να εισακουστούν τα αιτήματά τους μέσα στο θολό θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί.

Ετσι, τον περασμένο Δεκέμβριο δημιούργησαν το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ) έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση που έγινε σε όλες τις ΚΟΙΝΣΕΠ της περιφέρειάς τους.

Στα οκτώ ιδρυτικά μέλη του δικτύου αναμένεται να προστεθούν κι άλλα, δεδομένου ότι ήδη έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζουν ενδιαφέρον συμμετοχής και άλλες ΚΟΙΝΣΕΠ της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Τι κατάφεραν; Να συμμετέχουν με μια φωνή στη διαβούλευση για τον νέο νόμο και να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με αντίστοιχους φορείς κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Ακόμη προχώρησαν παραπέρα τη συνεργασία μεταξύ των μελών του δικτύου, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές καθώς η πείρα τού ενός αποδεικνύεται πολύτιμη για τους υπόλοιπους.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ανταλλαγή προϊόντων και πρακτικών μεταξύ συνεταιρισμών στον ίδιο τομέα παραγωγής είναι ένα παράδειγμα, κάτι που συμβαίνει συχνά ανάμεσα στις κοινωνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή βιολογικών– οργανικών προϊόντων αλλά και μεταξύ των ΚΟΙΝΣΕΠ που παράγουν εξαρτήματα για την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά, οι ΚΟΙΝΣΕΠ του τομέα υπηρεσιών μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στην ανάπτυξη δικτύου διανομής και μάρκετινγκ καθώς επίσης και στην υλοποίηση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων.

Εξίσου σημαντική είναι και η εμπειρία που μεταφέρεται μεταξύ όλων των μελών του δικτύου στην αντιμετώπιση εμποδίων κατά την διαδικασία σύστασης και λειτουργίας τους.

Οπως μας ενημερώνει η κ. Γεωργία Καραβαγγέλη, μέλος του δικτύου, ειδικά για το θεσμικό πλαίσιο, «αναμένεται σύντομα η μεταφορά εμπειρίας από εν δυνάμει νέο μέλος για την έκδοση της πρώτης θετικής απόφασης του Αρθρου 152 του Ν. 3463/06, βάσει του οποίου επιτρέπεται η παραχώρηση δημοτικών ακινήτων σε ΚΟΙΝΣΕΠ για την εξυπηρέτηση κοινωνικών και κοινωφελών σκοπών».

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ που απαρτίζουν μέχρι στιγμής το δίκτυο (ΑΜΑΛΘΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΟΣ, ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΣΥΛΛΟΓΗ, Τεχνολογίας Εκπαίδευσης Αθλητισμού Περιβάλλοντος Πολιτισμού-ΤΕΑΠΠ, ΘΡΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΡΟ-ΘΡΑ.ΚΙ.) έχουν ποικίλα αντικείμενα: συλλογικές παραγωγικές, παροχής υπηρεσιών και προϊόντων, κοινωνικής φροντίδας, συμβουλευτικές και αναπτυξιακές.

Δραστηριοποιούνται σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή, ωστόσο το δίκτυο εδρεύει στην Κομοτηνή, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες διοικητικές αρχές και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει «άμεση πρόσβαση και επικοινωνία στη διαμόρφωση περιφερειακών στρατηγικών αλλά και στην εκμετάλλευση και αξιολόγηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων που αφορούν τον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας» όπως επισημαίνουν.

■ Το ερχόμενο Σάββατο 1 Οκτωβρίου (9.30 π.μ.- 2 μ.μ.), στην Κομοτηνή (Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, Λεωφόρος Δημοκρατίας 1, 1ος όροφος), διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Ενημέρωση και δικτύωση των ΚΟΙΝΣΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ».

Παράλληλα θα λειτουργήσει εκθετήριο προϊόντων και υπηρεσιών των ΚΟΙΝΣΕΠ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνοντας τη δυνατότητα στις ΚΟΙΝΣΕΠ να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με το κοινό.

■ Καλούνται όσες ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν έδρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επιθυμούν να εγγραφούν στο Δίκτυο είτε να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά στο [email protected] είτε να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του δικτύου http://www.diktyokoinsepamth.gr/#Home, όπου διατίθενται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή νέου μέλους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ολοι μαζί, πιο δυνατοί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας