Η Σίνθια Ελέν, δημοσιογράφος ακτιβίστρια και κοινωνική επιχειρηματίας, όπως η ίδια αυτοπροσδιορίζεται, γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά στη Λίμα του Περού, αλλά σπούδασε και ζει στις ΗΠΑ. Το 2012 επέστρεψε στην πατρίδα της, όπου έζησε για 4 μήνες με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα, σε ένα βιωματικό πείραμα, που υπήρξε προπομπός της μετέπειτα πορείας της.
Ιδρύτρια και διευθύνουσα του «SMPLCT lab», του «Εργαστηρίου Απλότητας» με έδρα τη Νέα Υόρκη, προσπαθεί να συνδυάσει τις εμπειρίες της από τις φαβέλες και τις φτωχές αγροτικές κοινότητες με το επιχειρηματικό πνεύμα, με σκοπό «να δημιουργεί δια-πολιτισμικές συνεργασίες μεταξύ κοινοτήτων και να σχεδιάζει προϊόντα για όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ευάλωτες και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.
Πρόσφατα η 32άχρονη Αμερικανοπερουβιανή βρέθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων ως κεντρική ομιλήτρια στο Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών Δρόμου αλλά και στο Impact Hub στου Ψυρρή, σε σεμινάριο για το «Digital Storytelling», ή αλλιώς το πώς να αφηγηθείς μια ιστορία στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.
Μιλάει στην «Εφ.Συν.» για το πώς αντιλαμβάνεται την κοινωνική οικονομία, ως γέφυρα μεταξύ επιχειρηματικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, με έμφαση στην «απλότητα και τη βιωσιμότητα».
⚫ Τι είναι το «Εργαστήριο Απλότητας»;
Ξεκινήσαμε το 2012, αρχικά στο Περού, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, πειραματιζόμενοι σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και κρατικές δομές πρόνοιας, προσπαθώντας να αναπτύξουμε υπηρεσίες και προϊόντα για κόσμο που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 2 δολάρια τη μέρα.
Αυτοί ήταν οι πρώτοι μας πελάτες και αυτοί είναι ακόμα το βασικό μας «πελατολόγιο».
Στη Νέα Υόρκη όμως ανοίξαμε την γκάμα των συνεργασιών μας, σε ένα ευρύτερο κοινό. Συνεργάτες μας δεν είναι πλέον μόνο τοπικές κοινότητες, κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και πανεπιστήμια.
⚫ Δώστε μας ένα παράδειγμα του τι παράγετε;
Είμαστε κατά βάση εταιρεία σχεδιασμού. Σχεδιάζουμε από συνέδρια και υπηρεσίες μέχρι προγράμματα για μεγάλες επιχειρήσεις ή για πανεπιστήμια.
Στον σχεδιασμό προϊόντων συνεργαζόμαστε κυρίως με start-ups τεχνολογίες. Βασική μας αποστολή παραμένει ό,τι παράγουμε να διέπεται από τις αρχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και να έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Μία νεοφυής επιχείρηση που στηρίζουμε λέγεται «neopenda», πήρε το πρώτο βραβείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και βοηθάει νεογέννητα σε απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές, μειώνοντας τη βρεφική θνησιμότητα.
Παράγει ένα καπέλο με αισθητήρες και μπαταρίες που μετράει όλες τις ζωτικές ενδείξεις του νεογέννητου, ειδοποιώντας άμεσα π.χ. τη νοσοκόμα όταν κάτι δεν πάει καλά.
Είναι σωτήριο, ειδικά σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχει ο κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός και όλα γίνονται χειρωνακτικά.
⚫ Πώς ξεκινήσατε το πείραμα να ζήσετε με 2 δολάρια τη μέρα για 3 μήνες;
Το 2012 βρέθηκα στο χωριό του παππού μου, ένα πάμφτωχο χωριό έξω από τη Λίμα, χωρίς οδικό δίκτυο και πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.
Μας προσέγγισαν παράνομοι μεταλλωρύχοι ζητώντας να ξεπουλήσουμε τη γη της κοινότητας για να κάνουν εξόρυξη μετάλλων.
Απέτυχα να πείσω τους συγχωριανούς μου να μην ξεπουλήσουν τη γη τους σε παράνομους μεταλλωρύχους.
Κατάλαβα ότι αυτό έγινε επειδή δεν με θεωρούσαν ντόπια κι ας είχα γεννηθεί εκεί, ας ήμουν μια από αυτούς.
Αλλά για αυτούς ήμουν «η Αμερικανίδα». Αποφάσισα λοιπόν να ζήσω σε αυτές τις κοινότητες, επιβιώνοντας με λιγότερο από δύο δολάρια τη μέρα για τρεις μήνες.
Εκεί ξεκίνησε η ιδέα του «Εργαστηρίου Απλότητας». Για μας προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος.
Αυτό το κάνουμε πράξη δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, στηρίζοντας άστεγους από φτωχές αγροτικές κοινότητες που είχαν πληγεί από καταστροφικούς σεισμούς, ώστε να βρουν δουλειά παράγοντας προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Αυτό που συνεχίζουμε είναι πάντα στο ίδιο πνεύμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας