Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Σωσίβια στην ελπίδα

Ελπίδα μέσα από τα υλικά που συμβολίζουν την απελπισία των προσφύγων, τα σωσίβια και τις φουσκωτές βάρκες, προσπαθούν να φτιάξουν τα μέλη της οργάνωσης Odyssea με σκοπό να προστατεύσουν το περιβάλλον, να περάσουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και να έχουν κοινωνικό αντίκτυπο.

Η Odyssea ιδρύθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των 25χρονων Τζέι Μέξη και Ειρήνης Ψηφίδη, με σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου και εργασία στο εξωτερικό, που όμως επέλεξαν να γυρίσουν στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσουν μέσα στην κρίση, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους συνομήλικούς τους.

Οπως μας λένε, σκοπός δεν είναι να κάνουν απλώς μια επιχείρηση που επαναχρησιμοποιεί τα σωσίβια και τα άλλα υλικά που στοιβάζονται στα νησιά λόγω προσφυγικού, αλλά να υπάρχει και ένα ηθικό κομμάτι, μια ουσιαστική κοινωνική συμβολή.

Ο Τζέι είχε βρεθεί από νωρίς κοντά στους πρόσφυγες, πολύ πριν ξεκινήσουν οι ροές στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο εργασίας που έκανε για το μεταπτυχιακό του στη Σκοτία έμεινε στον προσφυγικό καταυλισμό Ζαατάρι, τον μεγαλύτερο στην Ιορδανία, καθώς φιλοξενούνται περίπου 80.000 άνθρωποι.

«Τότε μου μπήκε το μικρόβιο, αλλά έπαιξαν ρόλο κι άλλοι παράγοντες. Ανθρωποι που συνάντησα στην Ιορδανία έμαθα αργότερα ότι έφτασαν στη Λέσβο και ώς τη Γερμανία», λέει στην «Εφ.Συν.».

Το καλοκαίρι βρέθηκε ως εθελοντής στη Λέσβο βοηθώντας τους πρόσφυγες και τότε άρχισε να σκέφτεται ότι όλα αυτά τα σωσίβια και τα υλικά που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μαζί με τις προσφυγικές ροές μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν με δημιουργικό τρόπο.

«Πρόκειται για up-cycling και όχι απλή ανακύκλωση, δηλαδή re-cycling. Μια δημιουργική διαδικασία επαναχρησιμοποίησης υλικών όπως τα σωσίβια που δεν μπορούν ούτε να καούν ούτε να πάνε σε χωματερή, γιατί περιέχουν τοξικά στοιχεία. Ετσι, παράγονται νέα υλικά και προϊόντα καλύτερης ποιότητας με περιβαλλοντική αξία», μας πληροφορεί η Ειρήνη.

Στη Λέσβο ο Τζέι σχεδίασε και έφτιαξε έξι πρόχειρα καταλύματα για τους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας υλικά από τα φουσκωτά, ξύλα από τις βάρκες και πλαστικό από τα σωσίβια.

Η πρωτοβουλία πήρε πολύ θετικά σχόλια και αρκετοί, όπως ο δήμαρχος του νησιού, έδειξαν ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του νεαρού αρχιτέκτονα που βοηθούσε εθελοντικά τους πρόσφυγες.

Τα προϊόντα

«Προτείναμε στον δήμαρχο να γίνει μια βιοτεχνία που να επεξεργάζεται αυτού του είδους τα υλικά στη Λέσβο και συμφωνεί με την ιδέα, αλλά υπάρχουν πρακτικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες», ακούμε από την Ειρήνη, που επίσης κάνει λόγο για το περίπλοκο νομικό καθεστώς από το οποίο διέπονταν τα συγκεκριμένα υλικά και την προσπάθεια της οργάνωσης να μπορεί να τα λάβει νόμιμα για να τα χρησιμοποιήσει.

Τελικά, υπογράφηκε σύμβαση με τον Δήμο Χίου και υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σκέψεις να ξεκινήσουν να παράγονται 7-8 διαφορετικά προϊόντα, όπως σακίδια, χαρτοφύλακες, τσάντες, θήκες για ipad κτλ., πορτοφόλια, τσάντες για ψώνια, t-shirts με διάφορα σχέδια κ.ά.

«Το ότι φτιάχνουμε ένα χρηστικό προϊόν από τα σωσίβια είναι για μας πολύ σημαντικό. Αυτά συμβολίζουν τον ανθρώπινο πόνο των προσφύγων αλλά και την αποτυχία της Ε.Ε. στη διαχείριση του προσφυγικού. Η παραγωγή κοστίζει και έχει δυσκολία, αλλά όσα φτιάχνουμε φέρουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας», μας λένε οι ιδρυτές της Odyssea.

Επίσης, θέλουν μέρος της παραγωγής να γίνεται στα νησιά και μέρος στην Αθήνα, ώστε να απασχολούνται άτομα από τις τοπικές κοινωνίες και άνεργοι ή μετανάστες στην Αθήνα.

Μάλιστα, θα ήθελαν να απασχοληθούν και πρόσφυγες, αλλά δεν είναι νομικά εφικτό.

Σε μια περίοδο που και τα όνειρα μοιάζουν να περιορίζονται από φράχτες, όπως οι πρόσφυγες, δεν σταματάνε να ονειρεύονται.

Με τα έσοδα που θα υπάρξουν από τις πωλήσεις θα χρηματοδοτηθεί κινητή ιατρική μονάδα για τους πρόσφυγες, αλλά και για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων στα νησιά όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

Επίσης, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας χώρος καινοτομίας που θα ονομαστεί «Αστρολάβος» και θα μπορούν να απασχολούνται άτομα από ευπαθείς ομάδες.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι εύκολο να γίνουν και ζητάνε τη στήριξη όσων βρίσκουν ενδιαφέρον το project τους, ενώ θα προχωρήσουν και σε crowdfunding.

«Επιλέξαμε έναν δύσκολο δρόμο. Δεν κάναμε μια απλή επιχείρηση, ελπίζουμε να πάει καλά», μας λένε πριν μας αποχαιρετήσουν.

Επικοινωνία: [email protected]

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σωσίβια στην ελπίδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας