Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε σε 24 χώρες και σε δείγμα 23.376 ανθρώπων, η φτηνή πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να συνιστά ένα από τα αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνδέεται με τις πολιτικές ελευθερίες και την οικονομική ευημερία.
Η έρευνα της εταιρείας CIGI-Ipsos, που διενεργήθηκε στο διάστημα 7 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου και παρουσιάστηκε σε συνέδριο στην Οτάβα του Καναδά σχετικά με τη διοίκηση του Ιντερνετ, εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της Γης, γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι πλέον δικτυωμένο.
Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν αρνητικοί στο ενδεχόμενο κάποιο κράτος ή οργανισμός να ελέγχει το Ιντερνετ, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε κινδύνους για τον ελεύθερο λόγο.
Η Παγκόσμια Επιτροπή για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που προεδρεύεται από τον Σουηδό πρώην πρωθυπουργό Καρλ Μπιλντ και η οποία διοργανώνει τη διεθνή συνάντηση, πρόκειται να παρουσιάσει το 2016 τις προτάσεις της για το ποιος και πώς θα «κυβερνά» το παγκόσμιο Διαδίκτυο.
Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί «κλειδί» για το οικονομικό μέλλον τους και για την επιβίωσή τους, ότι είναι πολύ σημαντική για την ελεύθερη πολιτική έκφραση και γενικά για την ελευθερία του λόγου και ότι, συνεπώς, θα πρέπει να αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Οι χρήστες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή κατεξοχήν έχουν αυτή την άποψη.
Ομως το κοινό εμφανίζεται αβέβαιο και μοιρασμένο για το πώς θα έπρεπε να γίνεται η διακυβέρνηση του Διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο. Το 57% εμπιστεύονται περισσότερο έναν συνδυασμό τεχνικών ειδικών, μηχανικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, που θα θέτουν τους κανόνες και τις προδιαγραφές του Ιντερνετ παγκοσμίως. Το 36%, από την άλλη, θα προτιμούσαν τον ηγετικό ρόλο να αναλάβει ο ΟΗΕ.
Τα δύο τρίτα των χρηστών παγκοσμίως (64%) δηλώνουν ολοένα πιο ανήσυχοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, φοβούμενοι ιδιαίτερα την κλοπή τραπεζικών στοιχείων, φωτογραφιών, μηνυμάτων κ.ά. Ανησυχούν επίσης για την κυβερνοκατασκοπία και την κυβερνητική λογοκρισία στο Διαδίκτυο.
Συγκριτικά, οι λιγότερο ανήσυχοι για τα παραπάνω είναι οι Βορειοαμερικανοί (35%) και οι Ευρωπαίοι (36%), είναι όμως και οι πιο επιφυλακτικοί από όλους στο να δημοσιοποιήσουν και να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα τους στο Διαδίκτυο.
Η απάντηση για το ποιος θα «κυβερνά» το Διαδίκτυο δεν είναι πια προφανής. Πριν από είκοσι χρόνια θα απαντούσαμε πολύ απλά: κανένας. Το Διαδίκτυο ήταν έτσι φτιαγμένο που δεν είχε «αφεντικό» στο κεφάλι του. Τα πράγματα άλλαξαν, όμως. Γιατί από τη μία είναι πολλοί οι μνηστήρες για την πολύφερνη νύφη και ο καθένας κοιτάει με μισό μάτι τον άλλο. Και από την άλλη, κάποιος πρέπει να είναι εγγυητής της ισότητας αλλά και της ασφάλειας. Ενας διεθνής οργανισμός θα πρέπει να το αναλάβει. Καινούργιος; Παλιός; Το σίγουρο είναι ότι οτιδήποτε γίνει θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια.
Οσο για την ασφάλεια, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Το δίκτυο ARPANET, ο πατέρας του Διαδικτύου, φτιάχτηκε ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, για να είναι το ασφαλέστερο δυνατόν. Να μην μπορεί να δεχτεί επίθεση και με την καταστροφή κάποιου «κέντρου» να διαλύσει ολόκληρο. Πενήντα χρόνια μετά, δεν χρειάζεται καμία επίθεση σε «κέντρο» αλλά στο ίδιο το δίκτυο, με τα ίδια του τα όπλα για να καταστραφεί το σύμπαν. Και η διαφορά από τότε είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πια χωρίς αυτό. Οχι μόνο εμείς οι ιδιώτες αλλά κυρίως οι εταιρείες, οι οργανισμοί και οι κυβερνήσεις.
Αυτοί είναι που θα πρέπει να φροντίσουν για τη διακυβέρνησή του με τρόπο ανοιχτό, δημοκρατικό και ισότιμο.
Ελληνες μαθητές στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής
Στο Σότσι της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε η 11η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα: «Ρομπότ και Διάστημα». Συνολικά 1.005 μαθητές και φοιτητές διαγωνίστηκαν πάνω σε τεχνολογίες αιχμής λύνοντας συνεργατικά, πραγματικά προβλήματα, με δημιουργικότητα, φαντασία και μεθοδικότητα. Η Ολυμπιάδα WRO (World Robot Olympiad) είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής στον κόσμο και δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 έως 18 ετών να κατανοήσουν τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και την Πληροφορική, επιτρέποντάς τους να εμπλακούν σε μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος με τη χρησιμοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών ρομποτικής που είναι διαθέσιμες σήμερα. Φέτος, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές σε 20.000 ομάδες υπό την υποστήριξη αντίστοιχου αριθμού προπονητών (μεντόρων).
Εκεί, οι Ελληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν το πλούσιο ταλέντο και το επιστημονικό τους υπόβαθρο, αντιπροσωπεύοντας επάξια τη χώρα μας αφού κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε ένα σύνολο 100 συμμετοχών από όλο τον κόσμο. Συνολικά δώδεκα ελληνικές μαθητικές ομάδες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, έξι στην τεχνική κατηγορία (Regular), πέντε στο δημιουργικό τμήμα του διαγωνισμού (Open) και μία στο κολεγιακό τμήμα. Η ομάδα «Πίκο Απίκο» των μαθητριών της Α' Γυμνασίου της Πτολεμαΐδας (Ηλιάνα Ζαραφίδου, Θεοδώρα Παυλίδου και Εφη Καρτάλη, υπό την καθοδήγηση του Χαράλαμπου Ζαραφίδη, καθηγητή πληροφορικής) στο τέλος της ενδεκάωρης προκριματικής φάσης συγκέντρωσε 95 πόντους (με άριστα τους 105) και χρόνο ολοκλήρωσης της αποστολής 110 δευτερόλεπτα. Δυστυχώς, όμως, στα κριτήρια ισοβαθμίας που χρησιμοποιήθηκαν για να επιλεγούν οι 16 ομάδες του τελικού και με ελάχιστα δευτερόλεπτα διαφορά από τις προηγούμενες ομάδες βρέθηκε εκτός τελικού. Ηταν η πέμπτη χρονιά και η έβδομη κατά σειρά ομάδα της Πτολεμαΐδας που συμμετέχει στην τελική φάση Ολυμπιάδας Ρομποτικής στην τεχνική κατηγορία (Regular Elementary).
Οσο για τους «Team Minders» (Εκπαιδευτική Αναγέννηση - Εκπαιδευτήρια Αντωνοπούλου, υπό την καθοδήγηση του προπονητή κ. Μωραΐτη) χάρισαν στους Ελληνες μαθητές (Στέλιος Αγορόπουλος, Αλέξανδρος Λέσσης, Δημήτρης Ελευθεριάδης, Ιάσωνας Ταούκης και Ορφέας Ζαφείρης) την 7η θέση στην Open κατηγορία του διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Οι ομάδες για την Ολυμπιάδα του 2015 θα αναδειχθούν από τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται από την WRO Hellas (wrohellas.gr & FB / WRO Hellas) σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας μας και διεξάγεται τον προσεχή Ιούνιο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Οι νικητές της κάθε κατηγορίας (από το Δημοτικό ώς το Λύκειο) θα συμμετέχουν στην επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στο Κατάρ.
Καθαρίζει για τους χρήστες του
Η εταιρεία αντι-ιικού λογισμικού ESET ένωσε τις δυνάμεις της με την πρωτοβουλία του Facebook ενάντια στα malware και προσφέρει δωρεάν το ESET Online Scanner σε όλους τους χρήστες του Facebook. Ετσι, οι χρήστες μπορεί να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν malware που έχει αναρτηθεί στον λογαριασμό τους μετά τη σύνδεσή τους με μολυσμένο υπολογιστή και να το απομακρύνουν με ασφάλεια. Το ESET Online Scanner είναι ήδη διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες του Facebook.
Το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science, υποδέχτηκαν τον καθηγητή Craig Calhoun, πρόεδρο και διευθυντή του London School of Economics and Political Science, ο οποίος παρουσίασε τη διάλεξη «Κοινωνικά Κινήματα, Κοινωνική Αλλαγή και Δημοκρατία».
Νέος πρόεδρος
Ενας Ελληνας, ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου PEOPLECERT, εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), ενός μη κερδοσκοπικού φορέα που εκπροσωπεί 33 Ενώσεις Πληροφορικής από 32 χώρες της Ευρώπης και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Εκπροσωπώντας περισσότερα από 450.000 μέλη, η CEPIS επιδιώκει με πρωτοβουλίες και δράσεις να κινητοποιήσει ευρωπαϊκούς οργανισμούς για να προάγουν την ανάπτυξη του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής μέσα από τον ψηφιακό αλφαβητισμό, τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και την έρευνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας