Κάθε χρόνο κάνω το ίδιο θέμα. Τουλάχιστον από μία φορά, γιατί κάποιες χρονιές έχω κάνει και ολόκληρα αφιερώματα επί μέρες. Φέτος όμως, μιλώντας με τον «καλεσμένο» μου στο ραδιόφωνο, συνειδητοποίησα ότι κάθε χρόνο λέμε τα ίδια και τα ίδια: μην αφήνετε τα παιδιά «απροστάτευτα» στο Δίκτυο, μη χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες, βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι, μην πιστεύετε ό,τι βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ειδικά για το τελευταίο, έχω την εντύπωση ότι όσο πιο μεγάλη είναι η χοντράδα, τόσο πιο εύκολα την καταπίνει ο κόσμος. Ηταν και η επικαιρότητα τέτοια. Ολο το Σαββατοκύριακο, το Δίκτυο είχε γεμίσει από παλιές φωτογραφίες της Ανγκελα Μέρκελ που την έδειχναν παρέα με σκίνχεντ, φωτογραφίες που είχαν δώσει οι Anonymous στη δημοσιότητα.
Να ξεκαθαρίσω πρώτα ότι δεν έχω ούτε θετική ούτε αρνητική γνώμη για τους Anonymous. Αν μου «καθόταν» κάποιος για συνέντευξη, ευχαρίστως θα την έπαιρνα. Αλλά ώρες ώρες γίνονται γραφικοί, ώρες ώρες υπερβολικοί και παρ’ όλο που δεν «στοχεύουν» τον κόσμο, μόνο και μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποιούν και τους δικούς μας υπολογιστές για να κάνουν τις επιθέσεις τους και να «ρίξουν» σελίδες, ε, δεν είναι και ωραίο πράγμα. Γιατί δηλαδή οι άλλοι που μου «κλέβουν» τα προσωπικά μου δεδομένα είναι καλύτεροι;
Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις και κάποιες συγκεκριμένες ομάδες έχουν διαστρέψει εντελώς το ύφος του δικτύου των Anonymous: το 2010 είχα καβγαδίσει άσχημα με συναδέλφους οι οποίοι διαφωνούσαν με το ρεπορτάζ που είχα κάνει για μια ομάδα Anonymous που είχε εμφανιστεί τότε στην Ελλάδα. Η διαφωνία τους ήταν ότι «φασίστες εδώ δεν υπάρχουν».
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ήταν παμπάλαιες και ό,τι και να σκέφτεται κανείς για την πολιτική της καγκελαρίου της Γερμανίας δεν αμαυρώνουν σε τίποτα το βιογραφικό της. Πολλά μέσα ενημέρωσης ξεκαθάρισαν ότι οι φωτογραφίες δείχνουν την επίσκεψη της Μέρκελ, με την ιδιότητα τότε της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, σε ένα Κέντρο Νεότητας στο Ελμπτερ-Ασεν, το οποίο τοπικές αντιφασιστικές οργανώσεις χαρακτήριζαν άντρο ακροδεξιών. Το είπαμε, το ξεκαθαρίσαμε, κι όμως το Twitter ήταν γεμάτο από τις φωτογραφίες που συνοδεύονταν από καυστικά έως προσβλητικά σχόλια.
Ρώτησα, λοιπόν, τον «καλεσμένο» μου γιατί κάθε χρόνο πρέπει να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Συμφωνήσαμε ότι αυτό γίνεται για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί κάθε χρόνο είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που αρχίζουν να χειρίζονται υπολογιστή, και μάλιστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δεν είναι όλοι νέοι. Μου λείπουν οι στατιστικές, αλλά είναι σίγουρο ότι η βαριεστημάρα της σύνταξης βρίσκει διέξοδο στο Facebook.
Κατά δεύτερον, γιατί δεν είναι κι εύκολο να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι το Δίκτυο είναι δημόσιο. Ακόμα και πολιτικοί δεν το έχουν σε τίποτα να ξεκατινιάζονται στο Δίκτυο με μεγάλη άνεση, πολύ περισσότερο διάφοροι ανώνυμοι.
Οσο για τα παιδιά, δυστυχώς το ψηφιακό χάσμα αντί να μικραίνει μεγαλώνει… και οι γονείς ή τα αφήνουν ανεξέλεγκτα στο Δίκτυο ή τα περιορίζουν υπερβολικά χωρίς λόγους. Οσο για τα ψώνια, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα εργαλείο που έχει την πατίνα του «επιστημονικού». Αρα έγκυρο. Αρα εμπιστοσύνης. Ετσι λοιπόν, τόσο οι παλιοί όσο και οι καινούργιοι ξεκινάνε με το ίδιο αρχέτυπο υπολογιστής = ασφάλεια. Το οποίο ώς ένα σημείο είναι σωστό. Αλλά το Δίκτυο ΔΕΝ είναι πάντα ασφαλές και άρα πρέπει να προσέχουμε. Τόσο απλά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας