Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Εκτός από τις πολιτικές και σεξουαλικές μας προτιμήσεις, τα likes στο facebook μπορούν πλέον να αποτυπώσουν και το ψυχογράφημά μας

Πες μου τα likes σου, να σου πω ποιος είσαι

Διαβάζω πως για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν άμεσα την ικανότητα των υπολογιστών και των ανθρώπων να κρίνουν με ακρίβεια μια προσωπικότητα και συμπέραναν ότι τα μηχανήματα μπορούν πλέον να «διαβάσουν» πιο σωστά έναν άνθρωπο.

Η κρίση των υπολογιστών βασίζεται σε λογισμικό που χρησιμοποιεί ένα μόνο κριτήριο: τα «likes» ενός χρήστη στο facebook σχετικά με διάφορα πράγματα, όπως ταινίες, μουσική, βιβλία, σπορ, προϊόντα, διασημότητες, πολιτικούς κ.ά. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα «likes» ενός χρήστη, που θεωρούνται το «ψηφιακό αποτύπωμά» του, μπορούν να αποκαλύψουν τις πολιτικές και σεξουαλικές τάσεις του.

Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ της Βρετανίας και Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» (PNAS), υποστηρίζουν πως το λογισμικό που ανέπτυξαν μπορεί να αξιολογήσει μια προσωπικότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια απ' ό,τι οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μελετώντας τον λογαριασμό του στο facebook. Μόνο ο ή η σύζυγος τα καταφέρνει (οριακά) καλύτερα από τον υπολογιστή (ουφ!).

Οι ίδιοι λένε ότι το μοντέλο τους αποτελεί μια εντυπωσιακή απόδειξη της ικανότητας των υπολογιστών να αναλύουν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου μέσω ανάλυσης ψηφιακών δεδομένων και τίποτε άλλο. Το γεγονός ότι οι μηχανές μπορούν να μάθουν έναν άνθρωπο καλύτερα και από τους συνανθρώπους του αποτελεί ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο για μια πιο στενή σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Το αντικείμενο της μελέτης ήταν βασικά ψυχολογικά γνωρίσματα, όπως η εξωστρέφεια, η φιλικότητα, η ανοικτότητα, η αίσθηση καθήκοντος, η ύπαρξη νευρωτικών χαρακτηριστικών κ.ά. Μόλις δέκα «likes» αρκούσαν για να ξεπεράσει ο υπολογιστής την κρίση ενός συναδέλφου, με 70 το μηχάνημα ήταν καλύτερος ψυχολόγος από έναν φίλο ή συγκάτοικο, με 150 από ένα μέλος της οικογένειας, ενώ με 300 συναγωνιζόταν τον/τη σύζυγο. Ο μέσος χρήστης του facebook έχει 227 «likes» στο προφίλ του και ο αριθμός αυτός διαχρονικά αυξάνει, άρα στο μέλλον οι υπολογιστές θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ακόμη καλύτεροι «ψυχολόγοι».

Πώς εξηγείται το φαινόμενο; Οι συγγενείς και οι φίλοι μπορεί να γνωρίζουν κάποιον και να βασίζονται στη διαίσθησή τους, όμως οι υπολογιστές έχουν ένα μεγάλο «όπλο»: έναν όγκο από «μεγάλα δεδομένα» (big data) που κρατούν στη μνήμη τους, με τη βοήθεια των οποίων κάνουν συγκρίσεις και κρίσεις.

Αυτή είναι η «καλή» πλευρά. Η «κακή» είναι ότι οι νέες «ψυχαναλυτικές» δυνατότητες των υπολογιστών θέτουν ηθικά ζητήματα όσον αφορά την προστασία των δεδομένων της ιδιωτικής ζωής. Και ποιος τους είπε ότι θέλω να κάνω στενή γνωριμία μ’ έναν υπολογιστή; Κι αν αυτό χρησιμοποιηθεί «εναντίον» μου όταν θα θελήσω να πιάσω δουλειά κάπου;

Αλλοι ψυχολόγοι επισήμαναν ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι άκρως πολύπλοκη και έτσι ποτέ δεν θα καταφέρουν να την «πιάσουν» σωστά ακόμη και οι πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι.

Η όλη ιστορία θυμίζει λίγο τη λύσσα των ανθρώπων της πληροφορικής να νικήσουν τον μεγάλο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ. Τα κατάφεραν τελικά. Ε, και; Σταματήσαμε, μήπως, να παίζουμε σκάκι; Απλώς μπορούμε να εξασκηθούμε με τη βοήθεια εξελιγμένου λογισμικού.

Ο ρόλος των επιστημόνων είναι σίγουρα να κάνουν μελέτες και τους επιτρέπεται να φτάνουν έως και σε ελεγχόμενα άκρα. Κανείς δεν μπορεί να υποκριθεί ότι μπορούμε να σταματήσουμε την επιστήμη, να της βάλουμε κάπου όρια. Ωστόσο μπορούμε και πρέπει να βάζουμε όρια, ως κοινωνία, στο πώς θέλουμε να χρησιμοποιούμε την επιστήμη.

Και με την ευκαιρία τρέχω να ξαναδώ το «Blade Runner»…

e-Ειδήσεις

Δεν «τρέχει» το Ιντερνετ

Η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Ιντερνετ στην Ελλάδα είναι ακόμα κάτω από 10Mbps, για την ακρίβεια στα 9,64Mbps, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Παρ’ όλο που ο αριθμός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2013, όταν η μέση ταχύτητα ήταν κάτω των 4Mbps, η χώρα μας βρίσκεται στην 92η θέση μεταξύ 197 χωρών στην ταχύτητα πρόσβασης. Το ταχύτερο Ιντερνετ είναι στη Γλυφάδα. Για να μετρήσετε και τη δική σας ταχύτητα πηγαίνετε στο ΥΠΕΡΙΩΝ, το σύστημα αποτίμησης ποιότητας ευρυζωνικών συνδέσεων: 

Πώς ένα γεγονός γίνεται viral

Πώς μια είδηση, μια φωτογραφία ή ένα βίντεο γίνεται viral; Απαντήσεις δίνει μεγάλη διαδικτυακή έρευνα, των Εργαστηρίων Εφαρμογών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Μέσων του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Η έρευνα δείχνει ότι οι αριθμοί των ταυτόχρονων χρηστών, των αναγνωστών ενός άρθρου ή δημοσίευσης, ο συγγραφέας ή η πηγή προέλευσης του κειμένου, καθώς και το πλήθος των κοινοποιήσεων (shares, re-tweets) και τα likes είναι σημαντικοί παράγοντες για το τι πιστεύει ο κάθε χρήστης σε σχέση με την επιρροή που υφίστανται ο ίδιος, οι φίλοι του και ο κοινωνικός του περίγυρος.

Γιορτάζει και προσφέρει

Η Sony Computer Entertainment Europe (SCEΕ) γιορτάζει 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου PlayStation και προσφέρει σε δύο τυχερούς την ευκαιρία να αποκτήσουν τη συλλεκτική επετειακή κονσόλα «PlayStation 4 (PS4) 20th Anniversary Edition», μέσω διαγωνισμού στη σελίδα του PlayStation στο facebook. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 3 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πες μου τα likes σου, να σου πω ποιος είσαι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας