Πιθανότατα από το χέρι του Μιχαήλ Αγγελου έχουν γίνει αυτά τα δύο θαυμάσια μπρούντζινα γλυπτά, που απεικονίζουν δύο γυμνούς άνδρες πάνω σε πάνθηρες. Τα γλυπτά, που από σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Φιτζγουίλιαμ, είχαν αποδοθεί στον κορυφαίο αναγεννησιακό καλλιτέχνη τον 19ο αιώνα, αλλά στη συνέχεια αμφισβητήθηκε η πατρότητά τους. Μέχρι που το περασμένο φθινόπωρο ο Παύλος Ιωαννίδης, ομ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανακάλυψε ένα σκίτσο μαθητή του Μιχαήλ Αγγελου με το ίδιο θέμα, βασισμένο σε προσχέδιά του που έχουν χαθεί. Η πανεπιστημιακή ομάδα συνεχίζει την έρευνα και τα τελικά συμπεράσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.
Ακέφαλο και μισοδιαλυμένο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εξακολουθεί να χαίρεται το έργο που άφησε πίσω του ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Ετσι, ξεκίνησε χθες η υποβολή σχεδίων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών ταινιών, που συστάθηκε τον Μάιο του 2014 από το ΕΚΚ και το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Γαλλίας. Τα σχέδια (μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ) πρέπει να έχουν διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη των 60 λεπτών και να συμμετάσχει σε αυτά μία τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής με έδρα την Ελλάδα και μία με έδρα τη Γαλλία. Ο φάκελος πρέπει να αποσταλεί έως τις 8 Απριλίου μέσω δύο ξεχωριστών e-mails (το ένα στα ελληνικά, το άλλο στα γαλλικά) στις διευθύνσεις [email protected] και [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες στο ΕΚΚ.
Β. Γεωργ.
Βραβείο στο Σάντανς
H «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου δεν έμεινε στον τίτλο «η πρώτη ελληνική ταινία μικρού μήκους που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Sundance». Γυρνάει από την περίφημη αμερικανική διοργάνωση με το βραβείο του «Women Film in Los Angeles», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που προωθεί τη θηλυκή πλευρά της βιομηχανίας. Το βραβείο συνοδεύεται από 5.000 δολάρια μετρητά, 5.000 δολάρια σε φιλμ και 1.000 δολάρια σε software, κάτι που σημαίνει ότι η Κυριακοπούλου θα γυρίσει ευκολότερα την επόμενη ταινία της. Στη «Βόλτα», που χάρισε και στη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου βραβείο στη Δράμα, ένα κοριτσάκι καταλήγει σε ίδρυμα, αφού η μαμά του δεν μπορεί πια, λόγω της κρίσης, να το ζήσει.
Β. Γεωργ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας