Πριν από λίγες μέρες, η καρδιά της τεχνολογίας χτύπησε στο Λας Βέγκας. Εκεί διοργανώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων στην Αμερική, η CES, η οποία κάθε χρόνο δίνει τον τόνο για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά.
Φέτος παρουσιάστηκαν μια σειρά από συσκευές που φοριούνται, τρισδιάστατοι εκτυπωτές για οικιακή χρήση, νέες υβριδικές συσκευές κινητών τηλεφώνων ταμπλετών (phablets), προϊόντα εικονικής πραγματικότητας, ηλεκτρονικά συστήματα για αυτόνομα «έξυπνα» αυτοκίνητα. Την έκθεση με τα 3.500 περίπτερα επισκέφθηκαν πάνω από 150.000 άτομα.
Το γενικό συμπέρασμα είναι, ωστόσο, ότι το λειτουργικό Android της Google εξαπλώνεται πλέον για τα καλά. Μετά τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές και ταμπλέτες, σειρά έχουν οι «έξυπνες» τηλεοράσεις, οι οποίες αποκτούν ολοένα και υψηλότερη ανάλυση (ultra HD). Και επίσης, ότι το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things), το οποίο διασυνδέει όλες τις συσκευές, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αυτά τα δύο, μαζί με τους φτηνούς οικιακούς τρισδιάστατους εκτυπωτές είναι οι κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις για τη χρονιά που διανύουμε.
Η Sony, η Sharp και η Philips ανακοίνωσαν ότι ώς το καλοκαίρι θα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά «έξυπνες» τηλεοράσεις (smart TVs) που θα βασίζονται στο λογισμικό Android. Η δε Google κυκλοφόρησε το Android TV στο τέλος του 2014 και τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων αρκετών κατασκευαστών θα ενσωματώνουν πλέον το συγκεκριμένο λειτουργικό, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον χρήστη - θεατή να κάνει φωνητική αναζήτηση και περιήγηση στο Διαδίκτυο μέσω της τηλεόρασής του, καθώς επίσης να «κατεβάσει» διάφορες εφαρμογές (apps) και βιντεοπαιχνίδια.
Ομως, το Android TV θα έχει έναν ανταγωνιστή, το νέο λειτουργικό σύστημα Tizen TV της Samsung, το οποίο αρχικά λανσαρίστηκε για τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αλλά πλέον θα αξιοποιηθεί και στις νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις της κορεατικής εταιρείας, η οποία θέλει να σπάσει την εξάρτησή της από το Android της Google. Ομως, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα είναι εύκολο για τη Samsung να δημιουργήσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα εφαρμογών γύρω από το Tizen. Αλλες εταιρείες ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους: η επίσης κορεατική LG παρουσίασε στην έκθεση CES μια αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματός της web OS για «έξυπνες» τηλεοράσεις, ενώ η ιαπωνική Panasonic έχει συμμαχήσει με τη Mozilla για να χρησιμοποιήσει το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα Firefox OS στις δικές της τηλεοράσεις.
Στο μεταξύ, σχεδόν όλες οι εταιρείες εμφανίζουν νέα μοντέλα με πολύ υψηλή ανάλυση οθόνης, ώστε να γοητεύσουν τους καταναλωτές για να αλλάξουν την παλαιότερη συσκευή τους. Μεταξύ άλλων, η Sony παρουσίασε 12 νέα μοντέλα με ανάλυση ultra HD (γνωστή και ως 4K), ενώ η LG παρουσίασε τις πρώτες τηλεοράσεις OLED ultra HD στις 55 και 77 ίντσες.
Οσο για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, φιλοδοξεί να συνδέσει από ψυγεία και τοστιέρες μέχρι αυτοκίνητα και φωτεινούς σηματοδότες. Τροχοπέδη σε αυτό, πάντως, θα είναι η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των ξεχωριστών τεχνικών προδιαγραφών που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία, με συνέπεια τα μηχανήματά τους να μην επικοινωνούν με αντίστοιχα άλλων εταιρειών.
Κάτι που μας ξαναγυρίζει στο σημείο μηδέν, την αχίλλειο πτέρνα της τεχνολογίας. Δυστυχώς, όμως, οι μάχες των εταιρειών για το ποια θα κυριαρχήσει και με ποιο σύστημα έρχονται πριν από τον καταναλωτή. Και δεν είναι πάντα η καλύτερη που κυριαρχεί. Το αστείο είναι ότι έτσι κι αλλιώς ξεπερνιούνται γρήγορα. Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, τον αδυσώπητο πόλεμο του βίντεο, όπου τελικά κυριάρχησε το σύστημα VHS. Ποιο από τα παιδιά μας σήμερα έχει δει βιντεοκασέτα;
Από όλα τα περίεργα και καινοτόμα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, το πιο πιθανό είναι να δούμε φέτος στα σπίτια μας τα «έξυπνα» ρολόγια και σε μερικά «προχώ» σπίτια έξυπνη τηλεόραση…
Ερευνα από το ΕΚΤ για τα διδακτορικά
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας παραγωγής των επίσημων στατιστικών στοιχείων για την Ερευνα, Ανάπτυξη, Τεχνολογία και Καινοτομία και φορέας τήρησης του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (www.didaktorika.gr) διενεργεί την «Ερευνα για τη Σταδιοδρομία Κατόχων Διδακτορικού Τίτλου». Η τρέχουσα έρευνα απευθύνεται στους κατόχους διδακτορικού τίτλου που έχουν αποφοιτήσει το διάστημα 1990-2013 και διέμεναν στην Ελλάδα το έτος 2013. Η «Ερευνα για τη Σταδιοδρομία Κατόχων Διδακτορικού Τίτλου» (International Survey on Careers of Doctorate Holders - CDH) αποτελεί την επίσημη στατιστική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων για τους κατόχους με διδακτορικό τίτλο και διενεργείται σε παγκόσμιο επίπεδο με τον συντονισμό του ΟΟΣΑ. Στόχος της είναι η καταγραφή και ανάλυση με συγκρίσιμους δείκτες της σταδιοδρομίας και της κινητικότητας των ερευνητών διεθνώς.
Το ΕΚΤ έχει αποστείλει ηλεκτρονική πρόσκληση για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου σε 7.500 και πλέον κατόχους διδακτορικού τίτλου που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Σε περίπτωση που κάποιος κάτοχος διδακτορικού επιθυμεί να συμμετάσχει στην έρευνα και δεν έχει παραλάβει πρόσκληση για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής (http://metrics.ekt.gr/el/statistika-etak/arthra/175) για να του αποσταλεί αμέσως η σχετική πρόσκληση.
Οι διδακτορικές διατριβές των Ελλήνων επιστημόνων, ένα πολύτιμο αρχείο και μια σημαντική πηγή γνώσης, βρίσκονται συγκεντρωμένες στον δικτυακό τόπο www.didaktorika.gr, με δυνατότητες αναζήτησης, πλοήγησης και πρόσβασης στο πλήρες περιεχόμενο. Πρόκειται για την ηλεκτρονική «στέγη» του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ).
Το ΕΑΔΔ συγκεντρώνει τις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια από Ελληνες και ξένους διδάκτορες, και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από Ελληνες διδάκτορες (αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ). Στο αποθετήριό του περιλαμβάνονται περισσότερες από 30.000 βιβλιογραφικές εγγραφές διατριβών, συστηματικά τεκμηριωμένες (με στοιχεία όπως τίτλος, περίληψη, συγγραφέας, επιστημονικό πεδίο, εκπαιδευτικό ίδρυμα, μέλη επιτροπής, έτος απονομής του διδακτορικού τίτλου, λέξεις-κλειδιά, χώρα, γλώσσα). Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει χρησιμοποιώντας πολλαπλά φίλτρα και να πλοηγηθούν με εύκολο τρόπο στα επιμέρους πεδία: επιστημονικό πεδίο, ίδρυμα, συγγραφέας, χώρα, γλώσσα, ημερομηνία.
Για περισσότερες από 23.000 διατριβές παρέχεται η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της διατριβής. Εκτός από τη δυνατότητα ξεφυλλίσματος και εκτύπωσης ανά σελίδα, οι χρήστες μπορούν πλέον να αποθηκεύσουν τη διατριβή σε μορφή αρχείου pdf, μετά την εγγραφή τους στο αποθετήριο και την αποδοχή των σχετικών όρων χρήσης (για προσωπική, μη εμπορική χρήση ή για εκπαιδευτικούς/ερευνητικούς σκοπούς).
Περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Μαρία Σαμαρά, τηλ.: 210 7273904, email: [email protected]).
▪ Μία ακόμη διάκριση έλαβε η ταινία μικρού μήκους «Το Παντοπωλείον», συμπαραγωγή της Safer Internet Hellas και της Art Productions: τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στο πλαίσιο του συνεδρίου «Media & Learning 2014», στις Βρυξέλλες. Η ταινία προκρίθηκε ανάμεσα ανάμεσα σε 237 συμμετοχές από 29 χώρες της Ευρώπης και έχει ήδη πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο «London Greek Film Festival 2013». Επίσης, κατέκτησε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό των 31 χωρών-μελών του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Insafe τον Σεπτέμβριο 2013.
▪ Οι χρήστες smartphone με Android αποκτούν τη δυνατότητα να βρουν και να κλείσουν τραπέζι σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους σε εκατοντάδες συμβεβλημένα εστιατόρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μετά τη διάθεση του app του e-table.gr στο Play Store. H εφαρμογή του e-table.gr για iPhone/iPad αναμένεται τους επόμενους μήνες.
▪ Το GreatFire.org, ένας οργανισμός στην Κίνα που παρακολουθεί οτιδήποτε σχετίζεται με τις παρεμβάσεις στις επικοινωνίες που πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο, υποδεικνύει κυβερνητικούς αξιωματούχους ως τους ανεπιθύμητους μεσάζοντες που υπέκλεψαν μηνύματα από την ηλεκτρονική αλληλογραφία χρηστών του MS Outlook, του Mozilla Thunderbird και άλλων εφαρμογών e-mail, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, σε ολόκληρη τη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας